Tervek nélkül a középiskola végén?

2018. október 12.
A középiskola utolsó tanéve legfőképp arról szól a diákok számára, hogy döntést hozzanak azzal kapcsolatban, milyen irányban fogják folytatni tovább az életüket.

Vannak, akiknek határozott elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően, viszont vannak olyanok is, akik nem igazán tudják, mihez is fognak kezdeni az érettségi után. Mindenesetre azzal mindenki tisztában van, hogy valamerre el kell indulnia, de mihez kezdhetnek azok, akik még nem találták meg a számukra legmegfelelőbb irányt?

Korunk egyik meghatározó problémája ez a jelenség. Míg vannak, akik számára egyértelmű, hogy egyetemekre mennek továbbtanulni, hiszen már kisgyerekkoruktól fogva határozott elképzelésük van afelől, hogy mivé szeretnének válni, addig akadnak olyanok is, akik abba a szerencsétlen helyzetbe kerülnek, hogy egyszerűen nem tudják eldönteni, mihez kezdjenek. Ezért inkább végignézik, ahogy lepereg az utolsó tanév is, nem adják be a jelentkezésüket sehova, és miután az érettségijüket kézhez kapják, ott állnak teljesen tehetetlenül. És sokan közülük ezután kétségbeesettségükben azt választják, hogy végignézik, ahogy az összes ismerősük belekezd valamibe, ők pedig otthon maradnak, és semmittevéssel töltik el az idejüket.

Valahol mindenki azt gondolja középiskolásként, hogy egy hosszabb szünetet megérdemel az érettségi után, ezért akadnak olyanok is, akik amellett döntenek, hogy megengednek maguknak egy év szabadságot, mielőtt kitalálnák, hogy mihez is kezdenek. De sajnos, ha túlzásba viszi ezt az ember, nem csupán szellemi, de érzelmi épségét is kockára teheti.

Ezt az egy évet ugyanis jellemzően sokkal inkább a lustálkodásra fordítják az emberek, képességeik fejlesztése helyett. Ehhez az állapothoz pedig meglehetősen könnyű hozzászokni, és ezután határozottan nehéz visszakerülni a rendes kerékvágásba, történjen az a tanulmányok folytatása, vagy munkavállalás formájában. A tétlenségnek ez az állapota pedig melegágyaként szolgál a depressziónak és a velejáró szorongásos zavaroknak. Főleg abban az esetben, ha ezt a bizonyos „szabadságot” nem kifejezetten mi választjuk, hanem esetlegesen egy sikertelen felvételi kudarca idézi elő.

Érdemes tehát valamibe feltétlenül belekezdeni, bárhogy is alakul az utolsó középiskolai tanév vége. Ha nem is sikerül eldöntenünk, hova adjuk be a jelentkezésünket, vagy ha esetleg úgy alakul, hogy nem sikerül elég pontot összeszednünk ahhoz, hogy az általunk leginkább áhított képzésre felvételt nyerjünk, akkor is rendelkezésünkre áll számtalan remek lehetőség, amelyekkel érdemes lehet élni.  
Tehát semmiképp sem szabad kétségbeesni. Számtalan képzés áll a pályakezdő fiatalok rendelkezésére valamennyi középiskola, vagy kifejezetten ilyen felnőttképzésekre specializálódott oktatási intézmények jóvoltából. Ezeket érdemes igénybe venni, ugyanis általuk 25 éves korig ingyenesen lehet piacképes szakmai tudásra szert tenni.

A legalapvetőbb lehetőség ilyen esetben pedig a munkavállalás. Elég csupán városunk internetes állásportálján alaposabban körülnézni például a biatorbagyallas.hu, és így könnyen találhatunk olyan pozíciókat, amelyek egyáltalán nem igényelnek semmiféle szakmai előképzettséget. A betanított munkák kifejezetten ezen az elven működnek, de akár a vendéglátás, vagy a kereskedelem területén is találhatunk olyan pozíciókat, amelyeknél nem kritérium a szakterületen belül szerzett tapasztalat.
Mindig akad lehetőség bárki számára, bárhogy is alakul az utolsó tanév vége, a fontos csupán az, hogy csináljunk valamit, és ne hagyjuk magunkat elkallódni.

megosztás
hozzászólások
választás (46), KDNP (1), Asperger-szindróma (1), hosegriado (7), punkosdi regatta (9), Golgota Baptista Gyülekezet (1), idojaras (262), posta (1), festetics (22), Otthon Centrum (1), repülőtér (20), viz (1), Főügyészség (7), repülő (2), egyetem (188), Ifi Ferenc (1), kereszt (1), Gelencsér Dental (3), Ruzsics Ferenc (431), munkahely (8), termálfürdő (1), ÉrtékTrend extra (7), Palya Bea (1), Tour de Hongrie (2), Magyar Turizmus Zrt (45), Forstner Anna (1), Pete Krisztina (1), ló (1), Donkó Imre (1), tappenz (1), alapítvány (2), állatkínzás (2), balatongyorok jazz (23), magyar dal napja (8), táplálkozás (1), állami (1), Széll Tamás (1), webmark (2), erzsebet program (4), Cserszegtomaj (124), paleo (13), Fodor Márk (8), Tar Ferenc (3), Sifter Rózsa (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), garázsvásár (1), sarmellek (53), Kapolcs (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2)