Tényleg jobban megéri nyáron téligumit vásárolni?

2022. július 24.
Azt, hogy a megfelelő szezonális abroncs használata mennyire fontos, talán már egy autós számára sem kell elmagyarázni.

Mégis sokan a mai napig elindulnak akár hosszabb útra is, hogy pontosan tisztába vannak vele: A kerekeken lévő gumik vagy nincsenek megfelelő állapotban, vagy nem megfelelő típusúak.

A rossz típusú, rossz minőségű, vagy már rossz állapotban lévő gumiabronccsal azonban nem tudjuk úgy bevenni a kanyarokat, ahogy szeretnénk, nem megfelelő a tapadása sem, és általában a fékezéssel is gondok lehetnek. Ha nyári gumival indulunk útnak téli hóesésben, az életveszélyes is lehet!
Éppen ezért nem győzik a szakemberek kihangsúlyozni azt, hogy mennyire fontos egy jó gumit vásárolnunk, hiszen az akár életeket is menthet.

Hogyan tudunk olcsón téligumit vásárolni?

A mai világban az emberek nagy része folyamatosan próbál spórolni a kiadásain, és egy abroncs garnitúra vásárlása nem kis összeg.
Azok az emberek, akik nem ülnek minden nap a volán mögé, és képesek kompromisszumokat kötni ha az autózásról van szó, talán jó ötlet lehet kipróbálniuk a négyévszakos gumikat is. Ebben az esetben nem kell külön szezonális abroncsot vásárolniuk, hiszen a négyévszakos abroncsokat lényegében addig tudjuk használni, míg azok teljesen el nem kopnak.

Bár a gumisok óva intenek minket attól, hogy ár alapján válasszunk abroncsot, sokan mégsem engedhetik meg magunknak hogy a drágább, prémium minőségű abroncsokat megfizesse.
Érdemes lehet azonban nyitott szemmel járni, hiszen könnyen lehet, hogy jókora akcióval tudjuk majd megvenni a téligumijainkat.
Nagyobb leértékeléseket és akciókat a gumiabroncsakciok.hu is szokott tartani, ilyenkor lehetőségünk van az adott abroncsot jóval kedvezőbb áron megvásárolni.
De aki igazán rutinos, az már pontosan tudja, hogy téli gumit anyagilag a legjobban nyáron éri meg megvenni.

Köztudott tény, hogy mindennek akkor lesz magasabb az ára, mikor szezonja van, és minden második ember ugyanazt a terméket szeretné megvásárolni. Kevesen tudják, pedig a legtöbb helyen nyáron hatalmas leértékeléseket tartanak a téli gumikra. Ha ilyenkor vásároljuk meg őket, akkor pedig csak a helyes tárolásukra kell majd odafigyelnünk.

Hogyan tároljuk helyesen a téligumijainkat addig, míg nem kerül sor a használatukra?

A gumiabroncsok helyes tárolására két megoldás is van. Az egyik, hogy az abroncsot állított helyzetben tároljuk abban az időszakban, amikor nem használjuk őket, a másik pedig az, hogy egymás tetejére pakolva tároljuk az éppen nem használt abroncsokat. Ezt a módszert azonban csak akkor tudjuk bevetni, ha az abroncs felnivel együtt lesz elrakva.

A nem megfelelő tárolás sajnos úgy is tönkre tudja tenni a gumiabroncsunk állapotát, hogy azok konkrétan használva sem voltak még.

Bármelyik módszert is szeretnénk alkalmazni, arra mindenképpen fontos odafigyelnünk, hogy sötét száraz, és hűvös helyen tároljuk az abroncsainkat. Óvnunk kell őket a mesterséges, és természetes fénytől is, hiszen az könnyedén kárt tehet bennük.

Milyen méretben vásárolnak az emberek leggyakrabban téli gumit?

Bármilyen abroncsot vásárolunk, az egyik legfontosabb kérdés, hogy pontosan milyen méretű abroncsra lesz szükségünk. Egy rosszul kiválasztott, nem megfelelő méretű gumiabroncs ugyanis a későbbiek során valószínűleg még nagyon sok bosszúságot fog okozni számunkra.
Szakemberek szerint téligumiból mindenképpen érdemes egy jobb minőségűre beruházni, ha lehetőségünk van akkor az adott típusról nézzünk abroncsteszteket is vásárlás előtt, hogy biztosan a számunkra legideálisabb mellett tegyük le a voksunkat.

Azt, hogy pontosan milyen méretű gumiabroncsra lesz szükségünk, a jármű kézikönyvéből tudjuk kideríteni.
Személygépjárművekre elég gyakran a 195 65 r15 téligumikat keresik a boltokban és a webáruházakban is. Éppen ezért, a legtöbb abroncsgyártó cég is készít ebben a méretben téli gumiabroncsokat.
Ha 195 65 r15 téligumit keresünk, akkor remek választás lehet számunkra a Hankook Winter Icept RS2 névre hallgató gumija, de választhatjuk még a Michelin Alpin 6, illetve az igen népszerű Dunlop Winter Response 2 elnevezésű téli gumiabroncsot is.

megosztás
hozzászólások
jog (3), Bradley Cooper (1), katona (1), szuperhold (1), gyes (2), lovaglás (2), tranzakciós díj (1), repülőtér (21), luxor (99), Novinszky Petra (1), sztár (2), Örvényeshegy Piknik (3), rádió (1), pünkösdi regatta (5), hirdetés (1), Keszthely HUSZ (3), kutya (23), shotokan karate (3), ZalaSprings Golf Resort (2), Papp Gabor (227), sorkötelezett (1), Jobbik (10), Mátrai Gabriella (2), költészet napja (2), pálinka (2), Playboy (1), jég (5), büntetés (3), tenisz (3), Street Festival Keszthely (1), Stohl András (1), power-bank (1), KiBeszél (14), piac (6), Alsópáhok (51), gyümölcs (2), jaras (36), munkahely (8), Varga Endre (4), munka (11), karrier (1), Szent István ünnepe (3), proa (1), Palásthy Bese (2), Télikert (5), MTI (595), reklám (1), ország torta (1), Hollywood (1), Magyar Államkincstár (2)