Teljessé vált a keszthelyi belváros rekonstrukció

2013. április 26.
Összesen több mint egymilliárd forintos uniós támogatással szépült meg Keszthely belvárosa. A városházán megtartott rendezvényen zárták le a városrehabilitációs projekt második ütemét pénteken.

A zárórendezvényen a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket. Manninger Jenő történelmi változásnak nevezte a beruházást Keszthely életében, mely több évre meghatározza a város arculatát. Hozzátette: a régióban egyedül Keszthely részesült két ütemben is támogatásban a regionális operatív program pályázatán.

Az önkormányzat képviseletében Pálinkás Róbert alpolgármester elmondta: a második ütemmel vált teljessé az a nagyszabású beruházás, melynek során élhető, európai belvárosa lett Keszthelynek. A főtér így önálló turisztikai attrakcióként is megállja a helyét, egyben összeköti a város két legjelentősebb látványosságát: a szintén fontos fejlesztés előtt álló Festetics kastélyt és a keszthelyi Balaton-partot. Az alpolgármester kiemelte: a már elkészült és folyamatban levő projektek is mutatják, hogy tudatos városfejlesztési koncepció mentén dolgozik Keszthely.

Az első ütemre 529, a másodikra 539 millió forint uniós támogatást nyert Keszthely a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán. Tavaly nyáron látványos ünnepségsorozattal avatták fel a város megújult főterét. A mostani beruházás keretében – az első ütemtől eltérően – a város több más helyszínen valósultak meg fejlesztések, kiegészítve a korábbi eredményeket. Ezeket Kiss Csaba projektmenedzser mutatta be a rendezvényen.

Talán az egyik leglátványosabb változás, hogy megszépült a városi piac: az élelmiszert árusítók számára fedett csarnok épült, és a terület burkolata is megújult. Új sétány halad át a piacon, melyet egyik oldalról fasor és virágágyások, másik oldalról a főtéren álló világítótestekhez igazodó lámpasor szegélyez. Az út lépcsők nélkül vezet végig a területen, és a sétány mentén árusítóhelyeket is kialakítottak. A piac majdnem teljes területe, a parkolási iroda és piacfelügyelőség irodái, valamint a nyilvános illemhely is akadálymentesen megközelíthető a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők számára. Ahol szükséges volt, megtörtént a projekt két üteme keretében lerakott burkolatok egymáshoz illesztése, és elkészült az élelmiszerbolt melletti játszótér is.

A Rákóczi téren is jelentős térrendezési és közlekedésszervezési változások történtek. Csökkent a tér forgalmi terhelése, és emellett az élhetőbb, kellemesebb környezetről új térburkolat, újonnan kialakított zöldfelületek, utcabútorok és más köztéri berendezések is gondoskodnak. Már több mint egy éve életbe lépett a kereszteződés új forgalmi rendje, miszerint a Tapolcai út és a Zsidi út irányából nem lehet behajtani a Rákóczi térre. A korábbi sokszor indokolatlan zsúfoltság, gyakori forgalomtorlódás különösen a nyári időszakban rótt nagy terhet a területre, mivel a helyismerettel nem rendelkezőket, a parkolóhelyet keresőket és a városközpontot megközelíteni szándékozókat egyenesen beterelte a térre.

Több forgalmi változás is életbe lépett a város más pontjain a beruházás eredményeképpen, de a keszthelyiek már ezeket is megismerték és megszokhatták az elmúlt hónapok során. A Rákóczi és Lovassy utak között, az Unterberger utca meghosszabbításában új átkötő utca nyílt. Kétirányúvá vált a Rákóczi utca, ehhez átalakult az Arany János utca torkolata, új útfelfestés készült és kihelyezték a szükséges forgalomirányító táblákat. A Deák, Széchenyi és Vaszary utcák kereszteződésébe jelzőlámpát telepítettek – ez a projekt kötelező eleme volt, és a korábbi közlekedési változások, elsősorban a Deák Ferenc utca nagyobb autóforgalma indokolta a kialakítását.

Konzorciumi partnerek is csatlakoztak a projekthez, így különböző vállalkozói fejlesztések is megvalósultak: a Fő téren mexikói éttermet üzemeltető Los Amigos-Mex Kft. a teraszát bővítette az uniós támogatás segítségével, a VÜZ Nonprofit Kft. és a Csornai Premontrei Prépostság közreműködésében pedig a főtéri rendház egy részének felújítása valósul meg.
A főtér-projekt második ütemének része a Georgikon utca és környezetének megújítása is.

Az amúgy is kedvező, eredetileg 74 százalékos támogatási intenzitású projekt megvalósításához tavaly év végén az önkormányzat további 106 millió forintos önerő-támogatást nyert az EU Önerő Alapjából. A támogatással jelentősen csökken a beruházáshoz a város saját költségvetéséből vállalt hozzájárulás. Az állami adósságkonszolidáció – melynek során Keszthely kiemelkedő, 70 százalékos mértékben 747 millió forint átvállalását érte el a tárgyalásokon – a projektek önrészére felvett fejlesztési hitelt tovább csökkentette.

A kivitelezői konzorciumot a Közgép Zrt. és a Reneszánsz Zrt. alkotta. A beruházás munkálataiba számos helyi vállalkozás került bevonásra. A tervezői feladatokat a Forma Zrt. végezte. A felelős műszaki ellenőri tevékenységet a Veszprémber Zrt. látta el. A projektmenedzsment feladatait a VÜZ Nonprofit Kft. városfejlesztési divíziója és a keszthelyi polgármesteri hivatal szakemberei végezték.

Ahogy Pálinkás Róbert alpolgármester köszöntőjében elmondta: a városfejlesztés lendülete a projekt lezárultával nem áll meg Keszthelyen: a tavaly befejezett első ütem után idén indul a Balaton-part megújításának második etapja is, melyre 350 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város, melyhez ráadásul önkormányzati önrész sem szükséges.

megosztás
hozzászólások
bor (26), triatlon (13), művészet (1), kulturalis (4), Egészségfejlesztési Iroda (1), felsőoktatás (9), esküvő (9), Pelso Társaság (6), nagyméret (1), meiszner kati (16), jog (3), ZalaSprings Golf Resort (2), erzsebet program (4), strand (21), Otthon Centrum (1), Rézsó Tamás (6), KRAFT (5), bank (7), vonyarcvashegy (158), Telecom (2), kiállítás (16), regatta (2), Szeiler (63), Rúzsa Magdi (1), Rejuvena (19), Nagymező Gyenesdiás (1), boldog békeidők (2), Laky András (2), mozi (13), sofőrszolgálat (1), Fehér szalag (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), Mikulás (8), Magyar Turizmus Zrt (45), adó (6), Széll Tamás (1), posta (1), Télikert (5), telihold (1), telefon (3), cégtörlés (3), karate (2), tappenz (1), Cseh László (1), Horváth Szabina (1), efott (6), georgikon (38), Zalai Borcégér (5), Csengei Agota (16), utca embere (8)