Távedzések Várvölgyről irányítva

2012. június 20.
Szöllőssy István kerékpárosedző, aki Keszthely közelében, egy kedves és nyugodt faluban, Várvölgyön él családjával. Tizenhét éves kora óta kerékpározik, néhány éve pedig mint oktató is tevékenykedik, méghozzá távedzőként. Ő készíti fel az olimpián induló Parti András hegyikerékpárost.

A kerékpározás után jött a sport elméleti része, állandóan arra kereste a választ, mitől lehet még jobb a versenyző, hogyan növelhető a teljesítménye. „Mindig is azt vallottam, hogy nyelvtudás nélkül nehéz edzőként érvényesülni. Ez be is igazolódott. A szakkönyvek nélkül, amelyeket külföldről, így például Amerikából vagy Németországból rendeltem, most nem tartanék itt. Persze ehhez az is kellett, hogy a sors összehozzon Fülöp Tiborral a kerékpárosedző-képzésen. Kezdettől fogva nagyon jól tudtunk együtt dolgozni, ő meglátta bennem a fantáziát, és a mentorom lett” – mondja az edző.
Aztán jöttek az első tanítványok, akik számos országos bajnoki címet begyűjtöttek különböző korcsoportokban, főleg kerékpárban, de más sportágakban is szépen érkeztek az eredmények. 2009-ben a hazai tudományos élet képviselői is elismerték a tudását, a VII. Országos sporttudományi kongresszuson győzött a Mobil teljesítménydiagnosztika a kerékpársportban című, a wattmérő által szolgáltatott edzésadatok kiértékelésében rejlő lehetőségeket bemutató posztere. Ez hatalmas lökést adott neki.
De mi is a távedzés? Az ötlet nyugatról származik, a lényege, hogy az edző ritkán találkozik a tanítványával, telefonon vagy elektronikus úton tartják a kapcsolatot – avat be a részletekbe. Elengedhetetlenül szükségesek a modern technika nyújtotta eszközök, ilyen a futásnál a GPS-szel ellátott pulzusmérő óra, a kerékpárba épített teljesítménymérő, ez a csúcstechnika ebben a sportban. Ezzel készülnek a profik is, ők is nagyrészt otthon edzenek, és onnan küldik el a fájlokat az edzőknek, külön szakemberek állnak készen arra, hogy értékeljék az adatokat.
Szöllősy István hozzáteszi azt is, hogy a sportoló ideális esetben mindennap elküldi az edzésen kapott adatokat, amit ő kiértékel, és ha kell, módosítja a másnapi tervet. Ehhez igazítja a következő edzésciklust is. – Sok minden mérhető, minél több az adat, annál jobb. Mérhető a pulzus, a pulzusvariabilitás, a sebesség, a szintkülönbség, a pedálfordulat, a teljesítmény, a hőmérséklet, de akár a szélsebesség is. A korábbi évekkel ellentétben az egész rendszer – az edzői munkát is beleértve – a számítógépen és az imént említett eszközökhöz tartozó szoftverek használatán nyugszik. Legyen szó akár futóról, triatlonistáról vagy kerékpárosról. Nagyon sok adatot kapok, ezeket a „pálya széléről” nem láthatnám – véli az edző.
A személyes kontaktusra is szükség van, főleg az élsportolók esetében. Egy sportolónak olykor a lelkét is ápolni kell. Erre is megvannak a szakemberek, de azért ez részben az edző feladata. – A távolság ebben az esetben akadály lehet, de megoldjuk – fűzi hozzá.
Egyik kiváló sportolója a profi versenyző Parti András, aki jelenleg a londoni olimpia CXO számára készül mint egyedüli magyar résztvevő. Ez már a második olimpiája lesz a sportolónak, Pekingben a 23. lett.
A 30 éves Parti András jelenleg az Euro One-Waberer’s Pro MTB Team tagja, amely Magyarország egyetlen profi mountain bike csapata. 2010 óta dolgozik Szöllősyvel, akkor még a német SRM gyári csapatban kerékpározott. A közös munka eredményeként több helyet lépett előre a világranglistán, az idén felülmúlta a világkupán elért 35. helyét, Franciaországban a 30. lett. Hazánkban jelenleg ő a legjobb mountain bike kerékpáros.
– 2012 a legjobb éve Andrásnak, a csúcs pedig az olimpia – mondja István, aki úgy véli, hogy a londoni pálya nem annyira technikás, fekszik a sportolónak. – Ötven kerékpáros indul a világból, ha az első 20-ban benne lesz a mi versenyzőnk, már elégedett leszek – nyugtázza az edző. – Elég nagy nyomás van rajtam, hiszen ha nem is az egész ország, de a kerékpáros-társadalom nagy része Andrásra figyel. Én igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani, ez eddig bevált, és remélem, ezután sem lesz másképp – teszi hozzá.

megosztás
hozzászólások
spinning (2), Csöre Gyula (1), paleo-ketogén (4), állami (1), test (1), adó (6), FINA vizes világbajnokság (1), Fidesz (14), szallas (39), Villányi Éva (1), tavasz (1), statisztika (2), Gelencsér Kálmán (2), Pete Krisztina (1), C+ fesztivál (1), gyermekfelügyelő (1), matolcsy gyorgy (1), Eurovíziós Dalfesztivál (1), természetgyógyászat (2), karate (2), kereszt (1), festetics (22), Bock Bisztró (12), Marsalkó Dávid (1), macska (1), orvos (23), Négeli Noémi (1), Tóth Xénia (6), Bóka György (2), túlsúlyos (3), Kis-Balaton (1), Max (83), Csokonai társaság (1), daganat (6), Zala Megyei Főügyészség (4), véradás (2), Szeiler (63), kozlekedes (8), kerekpar (27), női gombolkodó (5), jégpálya (4), Bóka Péter (1), Serenity Hill (1), Gyarmati Noémi (1), Forstner Anna (1), antsz (15), 1956 (1), felsőoktatás (9), Jazz Fiesta (2), Balatoni Múzeum (98)