A tartósításról

2010. augusztus 28.
A házilag eltett lekvár, befőtt és savanyúság összehasonlíthatatlanul más, mint a boltban kapható konzervált termékek. Mindenkiben a gyermekkort idézi fel, és ha télen kinyitunk egy-egy üveget, az visszahozza a nyár emlékét. Ahhoz, hogy ne csak az illatok legyenek finomak, hanem a tartalom is megőrizze a nyár frissességét, a legtöbben tartósítószereket alkalmaznak.


Szalicilt, ami nem élelmiszer, hanem gyógyszer.
Benzoesavat vagy nátrium-benzoátot, ami allergiát okoz, és megterheli a májat.
Különböző százalékos eceteket, amelyek mesterségesen előállított ecetsavak.
A finomított cukor pedig a legártalmasabb élelmiszerek közé sorolható, elvonja a vitaminokat és az ásványi anyagokat, savasítja a szervezetünket.

Vannak olyan ősidők óta alkalmazott módszerek, amelyek egészségünkre ártalmatlanok, mint az erjesztés, a sózás, a főzés, a sütés, az aszalás stb.

A befőzéskor jó, ha ügyelünk néhány fontos szabály betartására:
- Csak egészséges alapanyagot használjunk. Amelyik gyümölcs kicsit romlott, kicsit penészes, már alkalmatlan a feldolgozásra.
- Csak ideálisan tiszta körülmények között végezzük a befőzést.
- A holdnaptár szerint a Nyilastól az Ikrekig tartó időszak a legkedvezőbb a tartósításra (ez a felszálló Hold ideje, kivételt képeznek a Halak napjai). Az ilyenkor eltett lekvárok és szörpök aromásak és lédúsak lesznek.
Nálam olyannyira bevált ez a kis odafigyelés, hogy az ilyenkor eltett dolgok vegyszermentesen sem romlottak meg soha.

Azt mondják a piaci árusok, manapság alig akad, aki eltevéshez venne tőlük uborkát. Ezért íme egy új kedvcsináló recept. Ennél az eltevési módnál a szervezetünk számára kedvezőbb tejsavas erjedés történik, míg a kovászos uborka esetében élesztős folyamatok zajlanak.

SÓS UBORKA

Használhatunk nagy befőttesüveget, agyagedényt és fahordót, ez meghatározza a mennyiséget is.
Az ízesítéshez virágzó, de még nem száraz kaprot, fokhagymát, erős zöldpaprikát, tormacsíkokat vagy tormalevelet, bazsalikomot, majoránnát, tárkonyt, feketeribizli-levelet stb. használjunk. Ugyanakkor nem ajánlatos a túl sok fűszer, mennyiségük ne haladja meg az uborka 5-6%-át. Szépen telerakjuk az üveget az uborkákkal és a fűszernövényekkel, majd ráöntjük a levet. Letakarjuk egy vászonnal vagy gézdarabbal, és egy-két napig meleg helyen érleljük. Ha hab képződik a tetején, azt tiszta, száraz kanállal lemerjük, majd 10-15 napra hűvös helyre tesszük a lassú erjedéshez (pince, kamra), a tetejét ne zárjuk le, csak ruhával takarjuk, és a keletkező habot időnként merjük le. Ez idő alatt gyakorlatilag befejeződik az erjedés. A tetejére szórhatunk egy teáskanál mustárport, ezzel megakadályozzuk a penészedést, és lezárhatjuk az üveget.
A felöntőléhez az alábbi sómennyiséget vesszük: a kevésbé sóshoz 50 gramm só 1 liter vízhez, az erősen sóshoz és nagy uborkákhoz 70-80 gramm só 1 liter vízhez.
A sós vizet felforraljuk, és kihűlve öntjük az uborkákra.
Ugyanígy tehetünk el paprikát és piros, de még kemény paradicsomot is.

Meiszner Kati

megosztás
hozzászólások
divat (4), Laky András (2), holdfogyatkozás (1), luxus (4), Tál Zoltán (2), Radnóti Miklós (1), Pappné Beke Judit (1), La Montanara (1), tűzoltó (32), korhaz (99), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), testkezelés (2), gasztronómia (5), alakformálás (6), sport (1085), étrend (4), szallas (39), vívás (1), Ács István (10), Balaton-átúszás (1), vitorlázás (37), kormánymegbízott (1), Happy Dixieland Band (8), regatta (2), idegenforgalmi adó (1), ökölvívás (2), lotus (1), szex (9), munkahely (8), Kertész Sándor (5), KDNP (1), Pampetrics Milán (2), ÉrtékTrend extra (7), Ferenc pápa (1), felmeres (10), Kovács Viktória (4), pünkösdi regatta (5), Balaton-part (10), Keszthelyi Táncpanoráma (7), transzfer (1), diákolimpia (1), repuloter (64), paleo (13), Kvarda Attila (25), Bogi (13), dunantul (23), autó (3), Use Unused (1), Clemens Zsófia (1), fájdalomambulancia (2)