A bivalyok természetéről, avagy hogyan kerül a megrakott szekér a patakba?

A bivalyok természetéről, avagy hogyan kerül a megrakott szekér a patakba?

2018. december 12.
Viselkedhet-e kezes bárányként egy majd egytonnás állat, ha simogatják, és könnyezhet-e a boldogságtól? Osvald Zsófia és Hajnal György állítják, igen: a Tarkarét Biofarm üzemeltetői szerint a bivalyok kíváncsi természetűek, és szeretik, sőt igénylik a velük való foglalkozást.

Olyannyira megkedvelik a gondozójukat, hogy egy kis kényeztetésért, vakargatásért akár a földre is vetik magukat. A Balatontól csupán tizenhét kilométerre lévő Zalaköveskúton jártunk.

A mályinkai „véres bivalytámadás” után néhány nappal érkeztünk a Tarkarétre az esetből fakadó enyhe szorongással. Hajnal György azonban megnyugtat minket: bár a hét-nyolcszáz kilós jószágok egy pillanat alatt összeroppanthatnák az embert, viszont intelligensek és jól idomíthatók, s ha tisztelettel bánnak velük, azt meghálálják.

A biofarm bivalyai – ez szemmel látható – szeretve vannak.

– Fontos, hogy szelídek legyenek, ezért születésüktől kezdve kézhez szoktatjuk, simogatjuk őket. Persze mindannyian más egyéniségek, van köztük zárkózottabb, de a gondozójára mindegyik nyitott – mondja párja, Osvald Zsófia.

A fiatalok és a farm tulajdonosa egy hirdetés alapján találtak egymásra hat évvel ezelőtt. A nagykanizsai Zsófi és az Erdélyből származó Gyuri, aki családjától örökölte az állatok szeretetét, úgy döntöttek, megpróbálják, és nem bánták meg. A 250 hektáros területen akkor még 18 bivaly volt, azóta 100 fölé nőtt a számuk. Sőt 20 magyar tarkát, szürke marhát, 40 rackajuhot, 70 kecskét, lovakat és néhány szamarat is tartanak – ez utóbbiak roppant bújósak.

A biogazdálkodásban az állatok nem kapnak antibiotikumot, vegyszermentes környezetben vannak: csak saját legelőn legelnek, ahol a patakból isznak, kizárólag saját takarmányt kapnak, és szabad tartásúak.

A hazai bivalyállomány a gépesítés miatt a második világháborút követően drasztikusan megfogyatkozott, mindössze 250 őshonos állat maradt. A génmegőrző programnak hála a tendencia megfordult, így az állatok száma napjainkra 3000-re nőtt, a nemzeti parkok mellett egyre több az öt-tíz állatot nevelő kisgazda. Mivel a Tarkarét elérte az ideális állat/terület arányt, a cél a génállomány javítása a bivalytenyésztők egyesületével együttműködésben.

– Bikanevelő programunkban az ország több pontjára kerültek el tőlünk szelíd bikák, amelyek most ott teljesítenek szolgálatot – árulja el Gyuri. – A legjobb tulajdonságú egyedekkel külön foglalkoztunk.

A bivalyokról rengeteg legenda kering. Az egyik klasszikus szerint a szekér elé befogott állat rakományostul belement a patakba, és napnyugtáig nem mozdult. Nos, a történet igaz – meséli Gyuri. A bivalyok ugyanis nem tudnak izzadni, ezért a nyári hőségben dagonyázva, vízzel, sárral hűtik magukat.
– Ez egy életforma, aki szereti, az nem is akar mást! – nevet Zsófi. – Bár rengeteg kötöttséggel jár, de ki se lehetne mozdítani minket innen!
A biofarm bivalyhús-értékesítéssel is foglalkozik: a marhához képest kissé rostosabb, ízében enyhén a vadéra emlékeztető húsuk megrendelhető a honlapon keresztül, vagy megkóstolható a Tarkaréttel kapcsolatban álló éttermekben.

Fotó: Mag Norbert/Hajnal György

megosztás
hozzászólások
Laky András (2), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), piac (6), Varga Terézia (1), Balatoni Kör (2), túlsúlyos (3), vívás (1), ünnep (141), fogyasztóvédelem (1), gyász (1), gyermek (12), Fodor Márk (8), sorkötelezett (1), törvény (1), köztársasági elnök (1), ipsos (1), freestyle foci (1), 1956 (1), óraátállítás (3), Use Unused (1), rezsi (18), Rúzsa Magdi (1), Amazon (3), Főügyészség (7), múzeumok éjszakája (4), emléknap (1), Monitor konyhája (80), Libás (2), Kertész Sándor (5), Carbona (9), Jobbik (10), szerencsejatek (630), sajtóközlemény (5), hitel (5), Alsópáhok (51), Bibó Gimnázium (1), GESZ (11), életveszély (1), Bródy János (1), Tarkarét Biofarm (1), onkormanyzat (481), Ruzsics Ferenc (434), Rezi (1), keszthelyi nyari jatekok (55), színház (5), Monitor Extra (21), Fidesz (14), kornyezettudatos (4), georgikon dse (7), paleo (13)