Tapodi Attila: Nagyon jó bástyákra épült az előéletem

2014. augusztus 14.
„Hévíz nem volt ismeretlen terület a számomra, tizenkét éve minden nyaramat itt töltöm, ismerem a szállodákat, a várost, nyaralónk van itt, bejelentett hévízi lakos vagyok” – meséli lapunknak Tapodi Attila, a hévízi NaturMed Hotel Carbona új vezérigazgatója, aki a nyugdíjba vonuló Lukács Ferenctől vette át a szálloda irányítását.

– Pályaválasztáskor műbútorasztalos szerettem volna lenni, de végül az élet más lehetőséget kínált, így bekerültem a vendéglátásba. Az is szerencsés volt, hogy nagyon jó helyeken lehettem gyakorlaton – emlékszik a kezdetekre a hévízi szakember.
Tapodi Attila eddig több hazai és nemzetközi szállodaláncnál is tapasztalatokat szerzett. A hetvenes évek végén a New York kávéházat és a Szabadság Szállót üzemeltető Hungária Szálloda és Étterem Vállalatnál kezdte a pályafutását, majd az 1985-től újonnan nyíló, később már a Danubius Hotel-csoporthoz tartozó Best Western Hungária Szállodában folytatta munkáját a Carbona új igazgatója. A Hungária kiváló bástyája volt a szakmának, többen versenyekről kerültek ide – emlékszik vissza a vezető, aki 2000-ben egy nemzetközi szállodalánchoz, az InterContinentalhoz került, itt kilenc évig dolgozott. A menedzsment másfél-két évente változott, folyamatosan tréningeken vettek részt, figyelemmel kísérték a trendeket és a változásokat, standardokat alakítottak ki. Ez idő alatt bejárta Európát: Prágában, Bécsben, Genfben, Berlinben és Madridban is volt a szállodalánc egységeiben. 2009-ben a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa*****superior Food & Beverage igazgatójaként folytatta pályafutását. Három év után elcsábították az újonnan indult Lifestyle Hotel Mátra****superior szállodába, amely az irányítása alatt több minősítést is elnyert. 2013 decemberében igazgatóhelyettesként érkezett a Carbonába, januártól vezeti a szállodát.
– Mi a feladata egy szállodaigazgatónak?
– Mindenekelőtt természetesen a tulajdonosi szemléletnek és az elvárásoknak megfelelően az üzleti célok érvényesülését kell szem előtt tartani és segíteni azok megvalósulását. Emellett ötletadó, illetve koordináló szerep jut a vezetőnek. Nem mindig az a jó, amit az igazgató mond, hanem amit a szakmai stábbal kitalálunk, átgondolunk, azután közösen megvalósítunk. A szakmai stábban a részlegvezetőknek fontos szerep jut: a gyógyászatnak, a wellness/spa/beauty részlegnek, a gasztronómiának, az értékesítésnek, a marketingnek, valamint a pénzügynek, a jogi osztálynak mind-mind együtt kell működnie ahhoz, hogy a kitűzött célokat elérjük. Folyamatosan tréningeket, képzéseket, coachingokat tartunk a vezetőknek. Ez az alapja annak, hogy mindig valami újat és minőségit tudjunk nyújtani a vendégeinknek. Minél színesebb a paletta, annál értékesebb a szolgáltatás. Segíti a munkánkat, hogy a tulajdonosok támogatását élvezzük akár a napi szintű operatív kérdésekben is.
– Megfogadja a kritikákat?
– A vendégektől és a kollégáktól egyaránt érkeznek visszajelzések, amelyeket komolyan veszünk és kiértékelünk. Minden kritikát és véleményt lehetőségnek tekintek, amelynek a figyelembevételével javítani tudjuk szolgáltatásaink minőségét, ebből tudunk építkezni. Szeretem megszólítani a vendégeket, mondhatni, keresem velük a kapcsolatot. A beszélgetésekből kiderült már például, hogy vannak olyan vendégeink, akik 1987 óta járnak ide.
– Milyen a kapcsolatuk a várossal?
– A Carbona a városi és a megyei vezetéssel, a helyi erős vállalkozókkal, a szakmai szervezetekkel, a TDM-mel is fontos kapcsolatot ápol. A hévízi gyógytavat és a balneoterápiákat közösen, összefogva kínáljuk a helyi szállodákkal külföldön, legutóbb Dél-Németországban és Svájcban mutatkoztunk be. Nincs széthúzás, persze mindenki mindenkinek a konkurenciája, de egy hajóban evezünk. Minden hónapban megosztjuk egymással az elért eredményeket. Szakmai fórumokon egyeztetjük és elemezzük, hogy miként tudnánk még jobbá és színesebbé tenni a kínálatot, megbeszéljük a problémákat, és közösen keressük a megoldásokat. A nagy múlttal és tapasztalatokkal felvértezett Carbona a legnagyobb gyógyászati apparátussal bír, így sokan innen is merítenek tapasztalatot.
– Gyógyászat, szépség és wellness, gasztronómia – sokféle terület. Miben tud pluszt nyújtani a Carbona?
– A Carbona hotel talán egyik legnagyobb előnye, hogy sikeresen ötvözi és egymásra építi ezeket a szolgáltatásokat, így komplex megoldásokat kínál a vendégeknek. Ezzel a sikeresen alkalmazott gyakorlattal már több hazai és nemzetközi elismerést is nyertünk. Persze mindenki, így mi is folyamatosan fejlesztünk, figyelünk az újdonságokra és a vendég igényeire, mivel azok folyamatosan változnak. Így most is készülünk több újdonsággal. A vendégkörünk is folyamatosan változik, szerencsére egyre több fiatal tartja fontosnak az egészségmegőrzést, figyelik és keresik, hogy mit tudnak tenni a prevenció és az egészséges táplálkozás terén. Így például éttermünk kínálatát is frissítettük, jobban figyelünk az egyes élelmiszer-allergiákra (liszt- és tejérzékenység, cukorbetegség) és diétákra. Kínálunk vega, vegán, paleolit, reform-, bio- és egyéb ételeket, igyekszünk minden igényt kielégíteni. A nemzetközi trendek mellett különösen fontos a régiónk ízeinek megismertetése és a hagyományok tisztelete. Körültekintően figyelünk arra, hogy mindent a régióból rendeljünk meg, ezzel is próbáljuk lendületben tartani a helyi cégeket.

megosztás
hozzászólások
VOLT fesztival (7), ruha (2), táska (1), hirdetés (1), férfi (1), zápor (1), felmeres (10), szüret (4), csillaghullás (2), Top 50 (1), belfold (1440), Hévíz gyógyfürdő (112), recept (178), margaret thatcher (1), középiskola (1), shotokan (1), Street Festival Keszthely (1), helikon (41), reklám (1), Taliándörögd (1), EU (14), cigaretta (13), atlétika (6), Bartha Gábor (34), termálfürdő (1), repuloter (64), nyár (1), Rio 2016 (32), Selmeczy Zsuzsanna (5), dinnye (1), alakformálás (6), természet (2), Örvényeshegy Piknik (3), Ifi Ferenc (1), Asperger-szindróma (1), Kapolcs (1), Palya Bea (1), garázsvásár (1), vízilabda (2), drogmentes (1), proa (1), utazas (15), nyugdij (8), fagylalt (6), Alsópáhok (51), Puskás Tamás (3), augusztus 20. (5), holokauszt (1), Kovács Viktória (4), fitt (1)