Tanulmányaik hosszával megegyező ideig kell itthon dolgozniuk az ösztöndíjas hallgatóknak

2013. május 21.
A képzésük befejezését követő húsz évben tanulmányaik időtartamával megegyező időt kell Magyarországon dolgozniuk az állami ösztöndíjas hallgatóknak a felsőoktatási törvény kedden a parlamentben elfogadott módosítása alapján.

A jogszabályt kormánypárti és jobbikos politikusok szavazataival hagyták jóvá a képviselők.
A kormány korábban, a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőivel kötött megállapodás előtt még azt tervezte, hogy az állami támogatással tanulóknak a képzési idejük kétszeresén át kell idehaza dolgozniuk.
Az elfogadott törvény a hallgatói szerződések említése helyett azt rögzíti: az ösztöndíjas képzés esetében a jelentkezőnek a beiratkozáskor nyilatkoznia kell a képzés feltételeinek vállalásáról, így a későbbi magyarországi munkavállalásról.
 Változás az is, hogy azok a volt hallgatók, akik három gyermeket szülnek, mentesülnek a magyarországi munkavállalás feltétele alól, és mentesül az is, aki önhibáján kívül - például betegség miatt - nem tudja teljesíteni. Nem kell fizetniük azoknak sem, akik egy, illetve - osztatlan képzés esetén - két félév után abbahagyják állami finanszírozású tanulmányaikat.
A törvény szerint az ösztöndíjnak vagy egy részének a visszatérítését a munkáltató átvállalhatja, ha a hallgató a képzési feltételeket nem teljesíti. Ebben az esetben a képzési költség inflációval növelt összeget kell visszafizetni (a korábbi kormánytervek szerint a jegybanki alapkamatot három százalékponttal meghaladó kamattal kellett volna törleszteni). A visszafizetésre kötelezettek részletfizetést is kérhetnek: ötmillió forint alatti visszatérítési kötelezettség esetén legfeljebb tíz évre, afölött tizenöt évre szólóan.
 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
MTI (595), La Montanara (1), adó (6), ingatlan (12), kávé (2), rezsi (18), monitormagazin (107), állatkert (1), traffipax (4), biztosítás (2), augusztus 20. (5), év fürdője (4), kresz (2), költészet napja (2), deviza (1), női gombolkodó (5), tűzoltó (27), antsz (15), Festetics kastély (126), Varga Terézia (1), Illés Fanni (1), jégpálya (3), kutya (16), Bogi (9), sajtóközlemény (5), képviselő-jelölt (5), állami (1), nyugdij (8), érettségi megoldás (5), iskola (338), nav (28), közétkeztetés (4), Balatoni Kurzusok (8), gyenesdias (202), Bóka György (2), szallas (39), oscar (13), Szeiler Stúdió (32), dohany (14), FINA vizes világbajnokság (1), Bóka István (1), Koósz Attila (1), Owaimer Aisha (1), autó (2), Palásthy Bese (2), szex (9), Love your belly (2), Szent István ünnepe (3), magyar (1), hatos lottó (93)