Tankerületek alakulnak

2012. október 04.
Január 1-jétől az óvodák kivételével állami fenntartásúak lesznek az oktatási intézmények. A megyei mellett tehát az összes önkormányzat fenntartói szerepe megszűnik. Az állami fenntartást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a tankerületeken keresztül látja el. A tankerületek működése nem jár többletkiadással, mivel a megyei intézményfenntartó központok átszervezésével, valamint a települési önkormányzatoknál a fenntartói feladatokat szervező és irányító munkatársak átvételével jön létre.

Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, amibe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, bérfinanszírozás, valamint a taneszközellátás és a külső szakmai ellenőrzés támogatása.
A fenntartói feladatok átvételével a kormány célja, hogy felszámolja azokat a különbségeket, amelyek az utóbbi évtizedekben az önkormányzatok eltérő anyagi lehetőségei miatt kialakultak a köznevelési rendszerben, egyúttal biztosítsa a magasabb, ellenőrzött szakmai munkát, s a kistelepüléseken is fenntartsa az alsó tagozatos oktatást.
Zala megyében a hat járáshoz igazodva hat tankerület jön majd létre, a zalaegerszegi megyeközponti tankerület lesz kiemelt feladatokkal: a megye összes szakképző intézménye és kollégiuma is idetartozik majd a tankerületi igazgató vezetésével.
Az általános iskolák és a gimnáziumok az érintett járási tankerülethez tartoznak majd. A vezetők kiválasztása pályázat útján történik, szeptember végén zárult a beadási határidő – tudtuk meg Manninger Jenő megyei elnöktől.
A szociális intézményrendszer átalakítása még hátravan, az idősellátás, a hajléktalankérdés önkormányzati hatáskör marad, a többi intézményt várhatóan megyei szinten irányítják.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
boldog békeidők (2), felmondás (1), Tóth Csaba (3), Krepsz-Kapai Bernadett (1), tűzijáték (1), oscar (13), szűrés (1), Bálint NatáLia (2), Fejér György Városi Könyvtár (52), muzeum (55), Magyar Államkincstár (2), okmányiroda (1), tartozás (1), zala (1156), választás (46), Gyarmati Noémi (1), maraton (59), regisztráció (1), Carbona (9), relaxáció (1), gyenesdias (212), hirdetés (1), rezsi (18), lovaglás (2), dunantul (23), Vigántpetend (1), fitnesz (1), transzfer (1), Hotel Zenit (3), hűtőgépcsere-program (1), fagylalt (6), mobil (2), tollaslabda (1), érettségi megoldás (5), Balaton átúszás (5), balatongyorok jazz (23), vasárnapi nyitvatartás (1), életveszély (1), közétkeztetés (4), farsang (2), KeszthelyFest (14), országgyűlési képviselő (33), Monitor konyhája (80), Szent Mihály (1), véradás (2), ellenőrzés (2), Golden Globe (3), Miss Balaton (1), zeneszerző (1), menetrend (3)