Tankerületek alakulnak

2012. október 04.
Január 1-jétől az óvodák kivételével állami fenntartásúak lesznek az oktatási intézmények. A megyei mellett tehát az összes önkormányzat fenntartói szerepe megszűnik. Az állami fenntartást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a tankerületeken keresztül látja el. A tankerületek működése nem jár többletkiadással, mivel a megyei intézményfenntartó központok átszervezésével, valamint a települési önkormányzatoknál a fenntartói feladatokat szervező és irányító munkatársak átvételével jön létre.

Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, amibe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, bérfinanszírozás, valamint a taneszközellátás és a külső szakmai ellenőrzés támogatása.
A fenntartói feladatok átvételével a kormány célja, hogy felszámolja azokat a különbségeket, amelyek az utóbbi évtizedekben az önkormányzatok eltérő anyagi lehetőségei miatt kialakultak a köznevelési rendszerben, egyúttal biztosítsa a magasabb, ellenőrzött szakmai munkát, s a kistelepüléseken is fenntartsa az alsó tagozatos oktatást.
Zala megyében a hat járáshoz igazodva hat tankerület jön majd létre, a zalaegerszegi megyeközponti tankerület lesz kiemelt feladatokkal: a megye összes szakképző intézménye és kollégiuma is idetartozik majd a tankerületi igazgató vezetésével.
Az általános iskolák és a gimnáziumok az érintett járási tankerülethez tartoznak majd. A vezetők kiválasztása pályázat útján történik, szeptember végén zárult a beadási határidő – tudtuk meg Manninger Jenő megyei elnöktől.
A szociális intézményrendszer átalakítása még hátravan, az idősellátás, a hajléktalankérdés önkormányzati hatáskör marad, a többi intézményt várhatóan megyei szinten irányítják.

megosztás
hozzászólások
tavasz (1), retro (1), Pura Vida Port (1), efott (6), La Montanara (1), vírus (1), HIV (1), power-bank (1), Szabó Ilona (1), katona (1), érettségi megoldás (5), Visionet (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Fejér György Városi Könyvtár (52), Ruzsics Ferenc (434), regisztráció (1), jaras (36), táska (1), Mikulás (8), Halott pénz (1), humanitárius település (1), büntetés (3), Tar Ferenc (3), Festetics kastély (139), Z. Karvalics László (1), úszás (22), étrend (4), országgyűlési képviselőjelölt (11), sárkányrepülő (1), pannon egyetem (12), oktatas (347), kilométer (1), Owaimer Zoheir (1), menzareform (4), Intersport (1), Tóth Xénia (6), tiltakozás (1), egeszsegugy (266), Koncz Zsuzsa (1), riporter (1), szavazas (9), vízimentő (5), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), óvoda (7), lovaglás (2), KiBeszél (14), Tóth Levente (2), Fodor Edith (3), Ferenc pápa (1), Csikós Beatrix (1)