Támogatja a kormányoldal a zalaszentgróti középiskolai oktatás fennmaradását

2012. március 08.
A kormányoldal támogatja, hogy az évek óta alacsony beiskolázási számok ellenére, a város önkormányzatával együttműködve a továbbiakban is megmaradjon a középfokú oktatás Zalaszentgróton - közölte közös sajtótájékoztatóján a megyei önkormányzat elnöke és a zalai kormánymegbízott csütörtökön Zalaegerszegen.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke mint a város középiskolájának eddigi fenntartója elmondta: évek óta gond volt Zalaszentgróton a beiskolázás, mert a helyi gimnáziumban nem sikerült elérni, hogy az évfolyamonkénti egy osztályban legalább 30 diák tanuljon. Az általában 20-22 fős osztályok fenntartásához azonban a megyei és a városi önkormányzat megállapodása értelmében a város adott támogatást.
A kormányoldal támogatja, hogy ha az idén legalább egy középiskolai osztály elindulhat Zalaszentgróton, a megyei intézményfenntartó szervezet a jövőben is biztosítani fogja az intézmény működtetését - jelentette ki. Hozzátette, hogy a működtetésről szóló megállapodás ellenére a város önkormányzata még tartozik a megyének 12 millió forinttal.
Manninger Jenő felidézte, hogy Zalaszentgróton az idén a városvezetés két középiskolai osztályt szeretne indítani, egy gimnáziumit és egy szakközépiskolait, és reményei szerint a 2013-ban közös irányítás alá kerülő helyi általános iskola és a gimnázium lehetőséget ad a nagyobb középiskolai beiskolázási arányra. Tény, hogy Keszthely és Zalaegerszeg "elszívja" a diákok egy részét, de ha a következő tanévre sem lesz meg a szükséges 30 diák, célszerű a városnak valamilyen támogatással részt vennie az intézmény fenntartásában.
Rigó Csaba zalai kormánymegbízott kifejtette: a megyei kormányhivatal intézményfenntartó központja esélyt kínál a középfokú intézmény fenntartására, de ez az esély egyben felelősség is. Április végére derülhet majd ki, hogy hány gyerek jelentkezik a helyi gimnáziumba, bár az előzetes felmérések alapján most az látszik, hogy legfeljebb egy osztály indítására van reálisan esély.
A térség fejlődése szempontjából azonban a középfokú oktatás fennmaradása szellemi és kulturális szempontból is fontos. Várhatóan olcsóbb, takarékosabb is lehet a fenntartás az alap- és középfokú intézmény majdani közös fenntartású működtetése révén - fűzte hozzá Rigó Csaba. mti

megosztás
hozzászólások
videó (1), szunyog (3), adó (6), sztár (2), parlament (72), Horváth Szabina (1), Ferenc pápa (1), webshop (1), Csángó Zsuzsa (1), jogsebész (9), rádió (1), idojaras (262), MTI (595), szakma (1), Életfa iskola (2), Suba Alexandra (1), Czigány Sándor (2), Nardai Sarolta (1), gyógyítás (2), Spar (1), karnevál (1), sorkötelezett (1), Keszthelyi Kiscápák (6), Magyarország szépe (1), ló (1), Playboy (1), közmunka (1), idegenforgalom (174), Szabó Ilona (1), újév (6), Pál Attila (1), munkanelkuli (2), Vaszily Zsolt (3), Palásthy Bese (1), költészet napja (2), shotokan (1), spinning (2), állatorvos (1), Varga Terézia (1), szalon (1), Musica Antiqua (2), Hanse (2), dohany (15), Pampetrics Milán (2), advent (226), íjászverseny (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), Stohl András (1), keszthelyi nyari jatekok (55), életveszély (1)