Szükség van jól működő felsőoktatásra

2013. február 24.
Jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása az utóbbi öt évben. A legnagyobb forráselvonással a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem kényszerült szembenézni. A vizsgált 27 intézmény összes támogatáscsökkenése 84 milliárd forint. A Pannon Egyetem 3,16 milliárdos mínuszt könyvelhet el – derül ki a Magyar Rektori Konferencia (MRK) összegzéséből. Megkérdeztük erről dr. Dublecz Károlyt, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánját.

– Valóban drasztikus támogatáscsökkenéssel szembesültek a felsőoktatási intézmények az utóbbi néhány évben. Mára a költségvetési szempontból legstabilabb intézmények, például a Pannon Egyetem tartalékai is elfogytak. Egyelőre tervezhetetlen az idei költségvetésünk, és számos intézmény a működőképesség határáig sodródott. A Pannon Egyetemre ez még nem jellemző, nincsenek likviditási gondjaink, de a bizonytalanság nem segíti a hatékony oktatást és kutatást. Vannak a felsőoktatás részére elkülönített többletforrások, amelyek elosztásának algoritmusát azonban még nem látjuk tisztán. Fennáll annak a veszélye is, hogy a korábban jól gazdálkodó intézmények nem részesülnek a jelentős konszolidációs forrásokból – tudtuk meg dr. Dublecz Károlytól, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánjától. – Szerintem az egyetemeknek nincsenek további jelentős tartalékaik, az újabb forráskivonás értékvesztést fog eredményezni – tette hozzá.

Kancelláriarendszer
A kormány döntése értelmében a jövőben a rektorok az egyetemek oktatási és tudományos életével kapcsolatos döntésekben lesznek illetékesek, az intézmények gazdasági életével kapcsolatos irányítás a kormány által kinevezett egyetemi kancellárok kezébe kerül. A cél a hatékonyabb működés – olvasható több hírújságban. Dublecz Károly ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az egyetemek a jelenlegi rendszerben is képesek hatékonyan működni
– Jó példa erre a mi egyetemünk, ahol hosszú évtizedek óta professzionális gazdasági apparátus dolgozik. Az intézmények az utóbbi időben is tudtak reagálni a kihívásokra, képesek voltak a gazdasági szférával a hatékony együttműködésre. Tudomásul kéne venniük a döntéshozóknak, hogy az oktatás nem piacosítható kategória, és hogy az oktatás támogatása a leghatékonyabban megtérülő befektetések egyike. Abban természetesen van igazság, hogy a mai magyar felsőoktatásban túl sok a szereplő, indokolatlanul magas a szakok száma, és a megszerzett diplomák nem minden esetben vannak összhangban a társadalmi elvárásokkal. A változtatást azonban nem pusztán fiskális szempontok mentén kellene elvégezni, hanem szakmai alapon, kicsit átgondoltabban – szögezte le a dékán.

Nyugdíjas oktatók
Azoknak az egyetemi oktatóknak és kutatóknak, akik aktív státusban vannak, és átlépték a 62 éves korhatárt, nem kell elmenniük nyugdíjba. Nekik azt kell mérlegelniük júniustól, hogy nyugdíjat szeretnének vagy az oktatói fizetésüket. Keszthelyt ez a törvényi módosítás nem érinti lényegesen, itt megtörtént a „generációváltás”, és csupán néhány nyugdíjaskorú kollégával van.

Kérdéses ingatlaneladás
– Problémát jelent, hogy a használaton kívül álló, az alapfeladataink ellátásához feleslegessé vált ingatlanjainkat évek óta nem tudjuk értékesíteni – mondta dr. Dublecz Károly dékán. – Annyira bonyolult az engedélyezési rendszer, és olyan gyakoriak a jogszabályváltozások, hogy csaknem lehetetlen az ésszerű vagyongazdálkodás. Nagy szükségünk lenne ezekre a bevételekre is, elsősorban meglévő épületeink, létesítményeink fejlesztéséhez, felújításához – fűzte hozzá végezetül.

megosztás
hozzászólások
internet (20), világbajnokság (2), Major Veronika (5), fesztival (93), keszthelyi-hegység (1), óraátállítás (3), turisztika (94), rezidance (5), tűzoltó (32), előadás (14), republic (1), közmunka (1), hűtőgépcsere-program (1), kovács (1), Filharmónia (1), cselgáncs (1), Silver fitness (1), Balatonfüred (3), spinning (1), beruházás (2), Kovács Patrícia (1), Keszthelyen élni (6), Playboy (1), Vajda János Gimnázium (22), efott (6), power-bank (1), Miss Balaton (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), felsőoktatás (9), Bátortábor (1), természet (2), karácsony (20), vitorlázás (37), relaxáció (1), halottak napja (1), Bagyinka Tímea (1), álláshirdetés (18), golf (11), Szutrély Péter (7), Ekmann László (1), dunantul (23), vuz kft (17), gyermekszám (1), Spa Hévíz (3), trianon (2), Golden Globe (3), Laky András (2), Palinkas Robert (81), újszülött (1), Happy Dixieland Band (8)