Szombattól ismét balatoni hal- és termelői piac Gyenesdiáson

2013. április 05.
Kibővített és a helyi kistermelőkre alapozott kínálattal már a harmadik szezonját kezdi meg szombaton az I. Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiáson.

A piac legfőbb vonzerejét a balatoni hal jelenti, az idei év egyik újításaként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. pavilonjában friss halat is kínálnak majd. A tógazda az előre meghirdetett fogásnapokon a halászhajóiról hozza az élő halat, amit jégtálcán árusítanak, de a megújult halsütödében frissen elkészített balatoni halat is lehet venni.    
A termelői piacon 8 faházban kialakított pavilonban és 30 nyitott árusítóhelyen jelképes, bruttó 100 forintos asztalpénz fejében kínálhatják termékeiket az őstermelők. "Nagy erőfeszítéseket kell tenni évről-évre azért, hogy megnyerjük a rossz vásárlói szokásokkal rendelkező embereket" - fogalmazott Gál Lajos, a település polgármestere, és fontosnak nevezte, hogy a helyi termék megszokottá váljon. Tavaly 155 ezer turista fordult meg a település strandján, akik az idegenforgalmi szezonban a helyi családok mellett a vevőkört adják.    
A folyamatos kínálat biztosítása érdekében több mint száz helyi és Zala megyei termelővel vették fel a kapcsolatot, az eladóhelyek számát igény szerint növelni tudják - mondta Kőhalmi Balázs piacfelügyelő. Tájékoztatása szerint a strand és a vasútállomás melletti, néhány száz négyzetméteres területen található piactéren az idén folyamatos sátorfedést biztosítanak.    
A polgármester emlékeztetett: a Balaton-parti település turisztikai egyesülete az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében csaknem 15 millió forint uniós támogatással hozta létre az üdülőrégió és a Balaton első hal- és termelői piacát, amely az önkormányzati önrésszel kiegészítve összesen 23 millió forintos beruházást jelentett.    
Az egyedülálló termelői piac kínálatában szezonálisan, napi nyitva tartással a balatoni halak mellett nyers és sült mangalicatermékek, sajtok, tejtermékek, bio zöldségek, és gyümölcsök, juh termékek, langallo, kürtőskalács, bor és pálinka szerepelnek, de kézművesek és iparművészek is kínálják portékáikat.    
A fő vásárnap szombatonként lesz, a piac délután 14-től este 8 óráig tart nyitva. További újítás, hogy a piac pünkösdtől az őszi szüretig hétköznapokon is folyamatosan nyitva tart, illetve tematikus hétvégi vásárnapokkal, játszóházzal és kézműves foglalkozással várják a látogatókat. mti

megosztás
hozzászólások
Rio 2016 (32), Somogyi Zoltán (4), adó (6), vendeglátás (6), polgármester (153), Varga Endre (4), Zalaköveskút (1), apartman (3), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), kutya (23), Musica Antiqua (2), Horváth Lászlóné (1), Magyar Telekom (1), Gelencsér Dental (3), Czigány Sándor (2), táska (1), Ifi Ferenc (1), Pampetrics György (21), fejlesztés (12), Keszthelyi Kiscápák (6), erettsegi (72), Balatoni Kurzusok (8), menetrend (3), LMP (4), kulturalis (4), tornádó (1), luxus (4), Egészségfejlesztési Iroda (1), antsz (15), zene (23), oktatas (347), Don (1), vízkereszt (1), hévízi kifolyó (3), erdő (2), Golgota Baptista Gyülekezet (1), cigaretta (13), Főzzünk játszva (2), örömszerző pillanatok (17), Monitor Extra (21), Semmelweis (2), Zalacsány (4), Kartali Zsuzsanna (1), parkolás (8), Kertész Sándor (5), jótékonyság (3), Fejér György Városi Könyvtár (52), Rózsakert étterem Hévíz (1), tanulás (2), kék zászló (1)