Szőlővessző ajándékba a közel négyszáz éves tőkéről (+fotó)

2012. április 24.
A világ legidősebb szőlőtőkéjéről származó vesszőt (ezt a Guinnes rekordok Könyve is bizonyítja, amiben szerepel a növény) ültették el kedden délután a Pannon Egyetem Georgikon Kar cserszegtomaji kísérleti telepén. Az intézmény közös projektben vesz részt a Szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara Maribori Intézetével, a szőlővesszőt nemrégen ajándékba kapták.

A beszédek sorát dr. Dublecz Károly dékán nyitotta meg, aki azt mondta: nemes gesztus, hogy Maribor, Európa Kulturális Fővárosa nem csak vendégeket hív, hanem ajándékoz is. Szerinte a szőlővessző jó helyre, szakavatott kezekbe kerül, híd lesz az országok, városok, intézmények között, és a barátságot, a kapcsolatot jelképezi. Köszöntőt mondott Martina Bavec, a Mezőgazdasági Minisztérium Igazgatóságának igazgatója is, aki a szlovén szőlőtermesztésről beszélt és arról, hogy milyen öröm lesz majd, ha az elültetett vessző terem és szüretelhetnek. A keszthelyi Festetics György Zeneiskola műsora után dr. Kardeván Endre, az élelmiszerlánc felügyeletért és agrárigazagtásért felelős államtitkár azt mondta: a szőlőtőke bíztató jelent mutat, megerősíti a kapcsolatot, a barátságot, az egymás iránti tiszteletet. A szőlő és a bor mindkét országban fontos szerepet játszik, a múltban és a hagyományokban is. Öröm, hogy az ajándék növeli a zalai, cserszegtomaji fajtagyűjteményt. Beszélt a magyar szőlészet-borászat helyzetéről is, azt mondta, szeretnék egyszerűsíteni a szabályokat, és növelni a borászat piaci szerepét, eredményességét. Milan Mikl, Maribor alpolgármestere szerint jó helyen szépen nő és terem majd a szőlő, s gyümölcsöznek majd a kapcsolatok. Gachályi András, Keszthely alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy az a vidámság és optimizmus, melyet Mariborban a vessző átvételekor tapasztalt, a szőlővel együtt meghonosodik nálunk is.
Ezután ültették el a szőlővesszőt. A tőkét melyről való, 1657-ben ábrázolták először, több irattárban is szerepelnek róla grafikák. Maribor Lent nevű városrészében egy háznál él, és a vizsgálatok szerint közel négyszáz éves lehet. A neve Modra kavnica, és kék fürtöket érlel. A vesszőit metszés, a borát szüret után ajándékozni szokta a maribori városvezetés. Az öreg szőlőtőkéhez fesztiválok kapcsolódnak.
Szakmai köszöntőt mondott dr. Klemencic, a Szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara Maribori Intézetének igazgatója, és dr. Kocsis László, a Georgikon Kar tanszékvezetője. Mindketten kifejezték reményüket, hogy a kapcsolat tovább erősödik az intézmények között.

megosztás
hozzászólások
képviselő-jelölt (5), Mohácsi József (8), Palásthy Bese (1), Rio 2016 (32), Oroszlán Zsolt (2), Zsittnyán Tamás (1), Csokonai társaság (1), VOLT fesztival (7), állatorvos (1), Libás (2), KFT (1), fesztival (93), Polgári vélemény (6), Krasznai István (1), Nyitott Balaton (2), Bagyinka Tímea (1), EU (14), levendula (2), Paleomedicina (1), Balsai Móni (1), Sifter Rózsa (1), bor (26), Egészségfejlesztési Iroda (1), Cserszegtomaj (124), paleo-ketogén (4), influenza (2), boldog (1), VeszprémFest (1), meiszner kati (16), miniszterelnök (2), vitorlázás (37), Kertész Sándor (5), medve (1), gyes (2), OKJ (1), kereskedelem (1), web (5), energia (7), Básti Juli (1), sport (1085), apartman (3), fürdő (2), onkormanyzat (481), Balatonfüred (3), munkanelkuli (2), Ferenc pápa (1), alkalmassági (1), fogorvos (5), trianon (2), skandinav lotto (81)