Szkíták aranykincsei

2013. április 10.
Emberek aranyban - fejedelmi sírok leletei a sztyeppe piramisaiból címmel Kazahsztán szkíta aranykincseiből nyílt kiállítás szerdán a keszthelyi Helikon kastélymúzeumban. A különlegesen értékes tárlat a 2500 évvel ezelőtti, fejedelmi sírokban talált leletek az eredetiekkel szinte mindenben megegyező reprodukcióit mutatja be, köztük művészien kidolgozott arany dísz- és használati tárgyakat.
Nézze meg galériánkat!

Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója köszöntőjében arra utalt, hogy az egyedien ritka kiállítás tovább növeli a kastély helyben, a Balatonnál, illetve a Nyugat-Dunántúlon betöltött kulturális központi szerepét. A kiállítás amúgy Budapest és Debrecen után érkezett Keszthelyre, ami után Norvégiában tekinthetik majd meg a látogatók.  Regős Sziránszky József regős-énekmondó ősmúltat idéző dalát követően Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala megyei közgyűlés elnöke - gratulálva a tárlat megrendezéséhez - mondott beszédet, amiben utalt arra, hogy hazánkban is sokakat foglalkoztat a magyar-szkíta rokonság, és az eredettel kapcsolatos kérdések. Azt mondta, ebben egyáltalán nem szükséges állást foglalni, a lényeg, hogy a látogatók minél szélesebb körben befogadják, megcsodálják a kiállítás gyönyörű darabjait. A mintegy száz darabot bemutató anyagról a tárlat kurátora, Széles Attila beszélt, megjegyezve: az elmúlt évtizedekben feltárt kincsek a kazah Krym Altynbekov művész-restaurátor nevéhez fűződnek. Látható köztük például az aranyember művészi másolata, számos arany lószerszám, felszerelés és szakrális dísz. Sok az állatábrázolásos darab, de a használati eszközök és a finom, aprólékos kidolgozású ékszerek is megjelennek a tárlókban. A kiállítást történetírók szkítákról lejegyzett idézetei is kiegészítik. Széles Attila szerint a történelem, az esztétika, valamint a kézművesség egyenként és együtt is nagy értéke a május 24-ig látogatható kiállításnak.

megosztás
hozzászólások
turisztika (94), Rio 2016 (32), C+ fesztivál (1), Benkő Lívia (1), világbajnokság (2), állatok (16), méregtelenítés (1), karate (2), menekült (1), Nagy Bálint (10), jégpálya (4), online (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), Spar (1), alpolgármester (2), munkahely (8), sajtóközlemény (5), spinning (2), boldog (1), termálfürdő (1), Tóth Xénia (6), törvény (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), Kányavári-sziget (1), Joós Adél (1), szalloda (59), munkanelkuli (2), tavasz (1), husvet (14), gyógyítás (2), Főügyészség (7), kávé (2), gyermekbarát (2), boksz (3), testkezelés (2), szex (9), fogorvos (5), Balaton-átúszás (1), Bezerics (1), e-kereskedelem (1), tabor (6), freestyle foci (1), Keszthelyen élni (6), Csikós Beatrix (1), fogyasztóvédelem (1), Villányi Éva (1), Keszthelyi Kiscápák (6), téligumi (1), életveszély (1), Magyar Turizmus Zrt (45)