Szigorúbb szabályozás decembertől

2013. szeptember 03.
A fogyasztók jogairól szóló 2011/83 EU irányelv szabályait a tagállamoknak – így hazánknak is – ez év decemberéig kell átültetniük saját jogszabályaikba. „Az új uniós szabályoknak köszönhetően Magyarországon is módosulnak a távkereskedelem feltételei” - tájékoztat Torsten Braner, a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Különösen a webáruház-üzemeltetők számíthatnak új, szigorúbb szerződéses kötelezettségekre. A továbbiakban például nem lesz elegendő, hogy a fogyasztó megrendeli a terméket vagy a szolgáltatást, hanem kifejezetten hozzá kell járulnia annak árához, ellenértékéhez is.

„A távkereskedelem során létrejövő szerződésektől a fogyasztó ez idáig is jogosult volt 8 napon belül indokolás nélkül elállni. Ez a határidő az irányelv nyomán azonban meghosszabbodik 14 napra” – hangsúlyozza Torsten Braner. Amennyiben pedig a kereskedő vagy szolgáltató a szerződés megkötését megelőzően nem tájékoztatta a fogyasztót a jogszabályban előírt követelmények szerint az elállási jog gyakorlásának feltételeiről és határidejéről, akkor az elállási időszak meghosszabbodik egy évre.

Tekintettel arra, hogy egyes tagállamokban – így Németországban is – már ma is a 14 napos elállási határidő van érvényben, azoknak a kereskedőknek, akik más tagállamokban is kínálnak árut illetve nyújtanak szolgáltatást, javasolt már most is a 14 napos egységes határidőt alkalmazni – összegez a közösségi jogász.
OrientPress Hírügynökség
 

megosztás
hozzászólások
LMP (4), Semmelweis (2), Cserszegtomaj (124), Horváth Szabina (1), karácsony (20), Radnóti Miklós (1), keszthely foter (201), keszthely balaton kekszalag (5), Festetics kastély (139), Apák napja (1), Kovács Viktória (4), halál (42), power-bank (1), Paleomedicina (1), internet (20), Suba Alexandra (1), kollégium (1), traffipax (4), Kertész Sándor (5), turisztika (94), Cserép Letícia (1), vízilabda (2), család (1), Benkő Lívia (1), ARC (1), unicef (1), autóbusz (1), ajánló (1148), hotel mirage (1), Miss Balaton (1), nyugdíjas (2), hosegriado (7), Erdély (2), zeneszerző (1), zene (23), menza (2), labdarugas (25), erettsegi (72), sajtóközlemény (5), rezsi (18), Happy Dixieland Band (8), Bródy János (1), karrier (1), sport (1085), költségvetés (1), diák (4), Németh József (1), traffipaxrendszer (1), Cserszegi fűszeres (1), menzareform (4)