Szezonális táplálkozás (recept+borajánló)

2011. augusztus 08.
Minden évszak sajátos hatással van az ember szervrendszerére és egészségi állapotára. Ilyen értelemben a nyár leglényegesebb jellemzője a meleg. A nyári melegben nem kívánjuk a nehéz ételeket, és több hűtőszekrényből kivett, túlságosan hideg ételt-italt fogyasztunk.

Az így lehűtött gyomorban lelassulnak az emésztési folyamatok. Ha megnézzük a forró éghajlatú országok étkezési szokásait, azt látjuk, hogy meleg teával hűtik le magukat, és főtt ételeket fogyasztanak. A kínai gyógyító táplálkozás a lázas, gyulladásos állapotokra és a meleg folyamatokra olyan táplálékot javasol, amely az emésztésben hideg tulajdonságú. Ilyen az uborka, a kókusz, a kókusztej, a menta, a citrom, a mandarin, a narancs, a gránátalma, az őszibarack, a szilva, az alma, a rebarbara, a cikóriasaláta, a sóska. A gabonafélék közül a rizs és a köles. A tejtermékek közül a joghurt és minden savanyított tejtermék.

Nyári könnyű ételek 1. rész

LEVESEK

A nyári melegben még inkább érvényes az ájúrvéda fontos szabályai közül, hogy csak frissen készült ételt fogyasszunk. Ez azt jelenti, hogy annyit főzzünk, amennyit az adott étkezés során el is fogyasztunk. A főtt étel háromórányi állás után olyan állapotba kerül a benne elszaporodó baktériumok, a rothadásos és erjedéses folyamatok, valamint a penészedés következtében, hogy nem ajánlatos megenni, mert csak ártani fog a szervezetünknek.
Ugyanez vonatkozik a salátákra és a hideg levesekre is.

Hideg sóskaleves

Hozzávalók: 2 közepes burgonya, 1 közepes lila hagyma, 1-2 uborka, 2 főtt tojás, 100 g sóska, ½ liter víz, ½ liter kaukázusi kefir, 1 csokor kapor, só, őrölt bors.
A vízben megfőzzük a sóskát, leszűrjük, belekeverjük a kaukázusi kefirt és az apróra összevágott összes hozzávalót. Ezt a levest készíthetjük halas változatban, ebben az esetben a kefir helyett vizet használunk (mivel a hal és a tejtermék nem összeegyeztethető egy ételben), és kell hozzá 200 g megfőzött halfilé összevágva, amelyet a tányérokba elosztunk, és rámerjük a levest.

Orosz akroskaleves

Hozzávalók: 2 héjában főtt közepes burgonya, 3-4 uborka, 1 csomag retek, 3-4 szál zöldhagyma, 1 csokor kapor zöldje, ½ liter kaukázusi kefir, ½ liter hideg víz, 1 evőkanál dijoni mustár, só, őrölt fekete bors.
A főtt burgonyát, retket, uborkát (ha kell, a magját eltávolítjuk) kis kockákra vágjuk, a hagymát és a kaprot apróra vágjuk, és minden hozzávalót összekeverünk. Tartalmasabbá tehetjük 1-2 összevágott főtt tojással vagy főt hússal. Fogyasztás előtt 10-15 percre lehűtjük – a hosszabb hűtés és az állás ennél a levesnél sem kívánatos.

Kukoricahéj-leves

Amikor kukoricát főzünk, célszerű a lehúzott héjakra és kukoricabajuszra helyezve megfőzni a csöveket, és az így kapott levet felhasználhatjuk levesalapként.
Ez a főzet megelőzi a magas vérnyomást és a májelégtelenséget, ajánlom a cukorbetegeknek a rendszeres fogyasztását. A kukoricahaj vizelethajtó és nyugtató hatású.
A leves színe olyan, mint a húslevesé, és ízesíthetjük összevágott fokhagymával, petrezselyemmel, bazsalikommal vagy rukkolával.

Meiszner Kati
természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

 

A nyári nagy melegben, kánikulában van egy fontos dolog, amiről nem ajánlatos megfeledkeznünk, ez pedig a folyadékveszteségünk pótlása. Amit a szervezetünk veszít, azt muszáj pótolnunk, hogy a folyadékháztartásunkat egyensúlyban tartsuk.
Katalin asszony levesreceptjei is ezt sugallják. Mivel mégsem ehetünk egész nap levest, ezért nekem is van egy javaslatom. Egy tipikus magyar találmány, egy igazi hungarikum, a fröccs. Szerencsénkre Jedlik Ányos (1800–1895) neves magyar fizikus feltalálta a szódavizet (szikvíz), és így hozzájuttatott bennünket a fröccsfogyasztás élményéhez. Más nemzetek fiai furcsán néznek, amikor magyarok társaságába keverednek, és ott fröccsel kínálják őket. Ekkor döbbennek rá, hogy mit mulasztottak ez idáig.
Egy kis fröccskultúra: tehát a fröccs bor és szódavíz keveréke. Az alábbi arányok az ismeretesek:
– kisfröccs (régi nevén tréfa): 1 dl bor + 1 dl szikvíz,
– hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szikvíz,
– nagyfröccs: 2 dl bor + 2 dl szikvíz,
– házmester: 3 dl bor + 2 dl szikvíz,
– viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szikvíz,
– háziúr: 4 dl bor + 1 dl szikvíz,
– lakófröccs 1 dl bor + 4 dl szikvíz.

Hivatalos fröccsborunk a rizling és a rosé, jó szódást pedig találunk a környéken. Az egészségünk és a nyirokkeringésünk megőrzése céljából én eltörölném a tilalmat, és felszabadítanám a biciklistársadalmat a rájuk szintén vonatkozó zéró tolerancia alól, hogy ne kelljen bűntudattal kirándulni.
Ajánlataim a fröccsözéshez az alábbiak lennének:
lesencetomaji olaszrizling, Lelovits villányi rosé.
Egészségükre!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
Hévíz SK női kézilabda csapata (1), EU (14), Bródy János (1), Bock Bisztró Balaton (16), Oroszlán Zsolt (2), luxor (99), Bóka György (2), operatőr (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Németh Gábor (1), TDM (3), Balaton (1157), nyelvtanulás (3), Anna-bál (2), viz (1), Silver fitness (1), adomány (1), kutatók éjszakája (1), Sárdi Katalin (1), Németh József (1), posta (1), Pelso Társaság (6), Platán étterem (1), hó (4), nap (2), Rtime (5), férfi (1), Magyar Turizmus Zrt (45), Bartha Gábor (34), vendeglátás (6), angus marha (1), holokauszt (1), Palya Bea (1), Mohácsi József (8), Sifter Rózsa (1), KDNP (1), Palásthy Bese (2), hévízi kifolyó (3), Divinyi Tamás (4), Csikós Beatrix (1), mav (25), facebook (15), ötös lottó (101), online (1), levendula (2), párbajtőr (1), Semmelweis (2), jovedelem (2), jatek (2), Szabó Ilona (1)