Szerteágazó feladatok a járási hivatalban

2013. december 06.
„Fiatal szervezet vagyunk fiatal stábbal” – ezt nyilatkozta a járási hivatalok munkáját bemutató sorozatunk előző cikkében dr. Molnár Attila, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetőhelyettese. A fiatal kollégák közül most három pályakezdő jogásszal ismerkedhetnek meg.


                                       dr. Hegyi Barbara, dr. Bene László, dr. Óvári Judit


A balatonszentgyörgyi dr. Óvári Judit a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte jogi diplomáját. 2013. április 15. óta dolgozik a járási hivatal hatósági ügyintézőjeként. Fő területe kezdetben a szociális ellátás ügyei voltak. Jelenleg igen változatos a munkája: részt vesz a napi működéshez kapcsolódó funkcionális feladatokban, a szervezet működését érintő tevékenységekben, így például az ügyrendek és a munkaköri leírások felülvizsgálatában, a házirendek elkészítésében, a kormányablakok kialakításával kapcsolatos feladatokban, közreműködik a humánpolitikai ügyek intézésében, a helyi védelmi bizottság működésével összefüggő feladatok ellátásában. Ezek mellett koordináló és ellenőrző tevékenységet lát el a járás területét érintő adatgyűjtésben, kapcsolatban van a járási települések polgármestereivel és jegyzőivel. Jogászként feladata a jogszabályok értelmezése, a jogszabályváltozások figyelemmel kísérése. Új területe a távhőszolgáltatóknak és a földgázelosztóknak nem fizető fogyasztók ügyei. 2013 októberétől részbeni átirányítással ingatlan-nyilvántartási ügyintézői feladatokat is ellát. A hatósági ügyintéző nagyon szereti a változatos munkakört, ha bármilyen problémája van, bizalommal fordulhat kollégáihoz.

A hévízi dr. Hegyi Barbara szintén Pécsett végzett, az idén tavasszal kapta meg jogászdiplomáját. Az álláskeresésnél fontos szempont volt számára, hogy a lakóhelyéhez közel legyen.
Már az egyetemen, a negyedik–ötödik évfolyamon határozott elképzelése volt arról, hogy a közigazgatás területén képzeli el a jövőjét, nem pedig egy ügyvédi irodában. Október óta a hatósági osztály hatósági ügyintézője, emellett pedig ügysegédként látja el a szociális ellátásokhoz kapcsolódó feladatokat a Keszthelyi Járási Hivatal hévízi kirendeltségén. Ezek mellett a hévízi okmányiroda tevékenységét is segíti. Jövő februárban elindul Hévízen a kormányablakos ügyintézés, ahol Barbara is lehetőséget kap, ehhez azonban el kell végeznie egy továbbképzést, amely hamarosan elkezdődik.

A keszthelyi dr. Bene László a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát Győrben. A Keszthelyi Járási Hivatalnál június közepe óta dolgozik mint szabálysértési ügyintéző. Úgy véli: szerencsésnek érezheti magát, hiszen a büntetőjog, illetve a közigazgatás mindig is közel állt hozzá, mint pályakezdő jogász pedig ezen a területen kapott lehetőséget. Főbb feladatai közé tartozik a szabálysértések elkövetésétől az érdemi döntésig terjedő eljárások lefolytatása. Ezen belül a kihallgatások, a tanúk meghallgatása, a tényállás felderítése a döntések határozatokban történő meghozataláig. Azokban az esetekben, ahol az elkövetők önként nem tesznek eleget a hatóság érdemi döntésének, ott jogköre kiterjed a végrehajtási eljárás egyes részcselekményeinek a levezetésére is. Idetartozik az elkövetők részére kiküldött felhívás büntetés-végrehajtási intézetben történő megjelenésre vagy akár a rendőrségi elővezetések elrendelése is.  Ezenkívül a helyi védelmi bizottság vezetést támogató munkacsoportjának logisztikai ügyintézője is.

Mindhárom pályakezdő jogász munkájában kiemelt célként fogalmazta meg: az ügyfelek azt érezzék, ők a legfontosabbak, a járási hivatal értük van. Frissen szerzett tudásukkal, fiatalságukból adódó lendülettel kezdték meg munkájukat, hogy magas szakmai színvonalon tudják kiszolgálni a hozzájuk bizalommal fordulókat, hiszen a járások fő célja, hogy a közigazgatás közelebb kerüljön az emberekhez.

megosztás
hozzászólások
Pál Attila (1), piac (6), Keszthelyen élni (6), rendőr (3), Hanse (2), keszthely balaton kekszalag (5), bíróság (8), cselgáncs (1), hatos lottó (93), Ács István (10), Nagykanizsa (1), holokauszt (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), munkanelkuli (2), jóga (1), Főügyészség (7), vallás (1), Monitor Extra (21), nyár (1), Balaton-átúszás (1), Cserszegtomajfutás (5), KiBeszél (14), Bóka István (1), Zalacsány (4), szavazas (9), karácsonyi képeslap (1), Burgonyakutatási Központ (2), megemlékezés (10), viz (1), munka törvénykönyve (1), Use Unused (1), bor (26), Pura Vida Port (1), tartozás (1), KFT (1), arckezelés (1), Nagy Angelika (1), munkahely (8), Torsa Dániel (1), gyógytó (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), halál (42), Pete Krisztina (1), jogsebész (9), shotokan karate (3), Vaszily Zsolt (3), Németh József (1), europa-bajnok (5), Love your belly (2), Széll Tamás (1)