Szerkesztői levél

2014. november 04.
Az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, és tegyük hozzá, az újságírást is percről percre alakítja, különösen lapzárta idején. A Monitor Extra ötödik számában Külföldi itt, magyar ott címmel megismerkedhetnek olyan fiatallal, aki külföldön dolgozott, és olyan külföldivel is, aki nálunk telepedett le, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk azoknak, akik hasonlót terveznek. E cikkek a szerkesztési elv mentén szépen megtöltötték volna az újságot, de közbejött a mindenkit érintő internetadó. A hír kapcsán megkérdeztünk szakmabelieket, internetszolgáltatókat, és nyilatkozott Manninger Jenő országgyűlési képviselő. Aztán lapzártánkkal egy időben Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a Kossuth rádióban, hogy mégsem lesz netadó.

Január közepén pedig nemzeti konzultációt indítanak az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről, mert „választ kell kapnunk arra, hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hová lesz, s nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe” – fűzte hozzá.2018-ra minden háztartásban lesz széles sávú internet! – ezt mondta az év elején Orbán Viktor kormányfő, az Európai Uniónak tett vállalásban pedig 2020-at jelöltük meg. 2014 második negyedévében 6,81 millió internet-előfizetés volt hazánkban, ennek a 65 százaléka vezeték nélküli. Minisztériumi becslések szerint évente 133 millió gigabájtnyi adatforgalmat produkál a lakosság. Ha innen nézzük, 20 milliárd forint körüli bevételre számíthatna évente az állam a tervezett internetadóból, bocsánat, a távközlési különadó kiterjesztéséből, amit ugye jelen pillanatban úgy is értelmezhetünk, hogy lesz, csak nem mostanában.
Húszmilliárd sok is, meg nem is. Húszmilliárd forintra biztosították Vermeer Az asztronómus című festményét, amely a Szépművészeti Múzeumban látható. Ekkora összeget szánnak az ősszel induló társasházi pályázatra, amely az energiahatékonysági korszerűsítést tűzte ki célul, és csaknem húszmilliárd forintot ad a kormány az iskolák fenntartásáért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központ idei működésére. Tehát nagyon sokszor 20 milliárd megy el egy év alatt működésre, pályázatokra, kiadásokra, akármire.
Én nem szeretnék többet fizetni az internetért, akár rám hárítja a szolgáltató, akár másféleképpen szedi be. Azt sem szeretném, ha változna a szolgáltatás: kisebb csomag, lassabb net, egyéb korlátok. Az internet a munkaeszközöm, ezen intézem a banki ügyeimet, ezen keresztül küldök hivatalos és nem hivatalos leveleket, ezen olvasok híreket, interneten tartom a kapcsolatot a külföldön munkát vállaló barátaimmal.
Talán nem is az összeg a lényeg, hanem az elv, ahogyan előkészítetlenül előrukkoltak az adó tervével. Na, ebből lett elege több ezer embernek! Összefogtak Budapesten, összefogtak Debrecenben és Szegeden, több kisebb városban.
Bízom benne, hogy az összefogás – nem kisajátítva egyes pártok által – egységes jellemzője lesz a magyarnak, akár itthon él, akár külföldön. Mert ki kell állnunk egy-egy célért, legyen az a környezetvédelem, a gyerekek elleni erőszak, az éhezés, az állatkínzás vagy éppen az internetadó, bocsánat, a távközlési különadó kiterjesztése.

A Monitor extra 5. száma letölthető itt!

megosztás
hozzászólások
DJ Gerysson (1), nagyméret (1), farsang (2), recept (178), Szőcs Tamás (1), képviselő-jelölt (5), Szent István ünnepe (3), hulladék (3), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), tűzoltó (32), Joós Attila (1), karácsony (20), Télikert (5), film (8), óvoda (7), keresztény (2), vegetariánus (1), barista (3), Csokonai társaság (1), strand (21), Otthon Centrum (1), balatongyorok jazz (23), gazdasag (363), Klenovics Mónika (2), influenza (2), Krepsz Zoltán (38), jótékonyság (3), Év szállása (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), rezidance (5), Kányavári-sziget (1), Hegyi Roland (HR) (5), Kis-Balaton (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), Az év orvosa (1), bezárás (1), kozlekedes (8), Intersport (1), életveszély (1), Villányi Éva (1), alpolgármester (2), Béres Attila (2), Tóth Csaba (3), fejlesztés (12), Ferenc pápa (1), egyetem (188), KFT (1), menekült (1), georgikon (38), Naszádos Antal (1)