Szeptembertől mindennapos testnevelés

2012. augusztus 22.
Egy uniós felmérés szerint hazánk az EU négy legkevesebbet sportoló nemzetének egyike. Az új köznevelési törvény kiemelt figyelmet szentel a rendszeres testmozgásnak. Szeptembertől mindennapos testnevelés lesz az iskolákban. Mi erről a véleményük a keszthelyi iskolaigazgatóknak? Hogyan készülnek fel a feladatra? Erről a város legnagyobb középiskolájának és legnagyobb általános iskolájának igazgatóját kérdeztük.

A mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamán szeptember 1-jétől kezdődően felmenő rendszerben kell megszervezni. A többi évfolyamon a közoktatási törvény szerinti mindennapos testmozgást kifutó rendszerben kell majd megoldani. A heti öt testnevelésórából legfeljebb heti két óra kiváltható iskolai sportkörben való sportolással, amatőr sportolói szerződés alapján igazolás birtokában, a sportszervezetben szervezett edzéssel.

Egészséges gyermekeket!

A cél, hogy már fiatalkorban sikerüljön jó irányba formálni a gyerekek sporthoz és egészséghez való viszonyát, így nagyobb eséllyel lesznek felnőttkorukban is egészségesek. A rendszeres testmozgás minden gyerek által elérhetővé válik társadalmi és szociális helyzettől függetlenül.
Csótár András, az oktatási és kulturális bizottság elnöke, az Asbóth-iskola igazgatója ezzel kapcsolatban kifejtette: az iskolák nagy erőfeszítéseket tesznek mind a szakemberlétszám, mind pedig az infrastruktúra tekintetében, hogy a megnövekedett testnevelésóra-számot szakszerűen ellássák. Erre a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a még három évig növekvő mértékű ellátandó feladatok miatt. Csótár András úgy ítélte meg, hogy a testnevelő szakos kollégák számával nem lesz gond, viszont a tornatermi és a szabadtéri sportkapacitások teljes egészében le lesznek kötve Keszthelyen.
− Hosszabb távon nem látom elkerülhetőnek a tornaterem-fejlesztéseket, a szabadtéri sportpályák felújítását, illetve újak építését. Az ehhez szükséges forrásokat állami és európai uniós forrásokból lehetne előteremteni. Nagy segítség az iskoláinknak a két éve átadott városi tanuszoda. Kihasználtságát javítani fogja az új rendelkezés. Bízom benne, hogy az iskolák meg tudják majd oldani azt, hogy mindenkinek lehetősége legyen a napi mozgásra, és szigorúan fogják kezelni a várhatóan nagyszámú igazolást és felmentést. Akik nem tudnak teljes értékű munkát végezni, azoknak könnyített testnevelés, illetve gyógytestnevelés lesz a megoldás, de mindenképpen meg kell követelni a rendszeres testmozgást! Nagy kihívás lesz ez a testnevelő kollégáknak. Azt, hogy az iskolák mennyire tudják betartani az új koncepciót, a tanév végén ellenőrzi az Oktatási Hivatal – tette hozzá az elnök.
Dósa Zsolt, a Csány−Szendrey ÁMK igazgatója szerint napjainkban egyre erőteljesebben felszínre tör a mindennapos testnevelésórák visszaállításának terve, mert többnyire kiürültek a grundok, a focipályák, egyre ritkábban látni szaladgáló, önfeledten játszó fiatalokat az utcákon, tereken. Sajnos gyermekeink többsége a számítógépek előtt ül, falja a gyors információkat szűkebb környezetéről és a világról.

Tárgyi feltételek is kellenek

A mindennapos testnevelés megvalósítása valódi iskolai gyakorlattá akkor válik, ha beépül a kötelező órák rendjébe, ha lesz erre elegendő testnevelő tanár − vélte Dósa Zsolt. − A közösségek életében oly módon is teljesíthető, hogy a gyermekeknek a szabadban megtartott mozgásos formákat valósítunk meg. Sajnos ehhez nem elegendő a pedagógusok lelkesedése, hanem tárgyi feltételek is szükségesek. A Csány−Szendrey ÁMK-ban a szervezési formák és a jó személyi feltételek biztosítják ennek megvalósíthatóságát. Szerencsére testnevelőink száma városi viszonylatban is kedvezőnek mondható, ugyanis biztosítani tudjuk a szakos oktatást testnevelés vonatkozásában is. Alsó tagozaton az iskolaotthonos forma eddig is arról szólt, hogy a közismereti tárgyak által diktált feszes ritmust a testmozgás, a szabadban eltöltött játék oldja fel – fűzte hozzá az igazgató.
− A fenntartó által engedélyezett formában, szinte megalakulásunk óta biztosítjuk a testnevelés tagozatszintű oktatását, amelynek eredményes működését minden tanévben számos megyei és országos első hely is fémjelzi. Művészeti oktatásunk is a mozgással van összefüggésben. Hétszáznál is több tanulónkból másfél száz gyermek táncol heti négy órában. Sokszor kifejezzük ebbéli örömünket, de megint hangsúlyozni kell, hogy a városi uszoda közelsége előnyt jelent nekünk. Természetesen mi is, mint egyéb városi iskolák, létszámunk arányában részesedünk az úszásalkalmakból – tudtuk meg Dósa Zsolttól, aki egy kis számítással fejezte be nyilatkozatát: a következő tanévben négy első és három ötödik osztályukban kell heti öt órában testnevelést vagy mozgásos foglalkozást tartani. A hét osztályban ez heti 35 órát tesz ki, ami a mai kötelező órákat figyelembe véve másfél testnevelő tanári státust jelent. Amire kötelezővé válik az összes évfolyamon, nevezetesen mind a 31 osztályban, már sem Keszthelyen, sem az országban nem lesz annyi testnevelő, aki ezt ellássa.

megosztás
hozzászólások
Musica Antiqua (2), Gyarmati Noémi (1), Ács István (10), sztárportré (3), tour de france (1), szuperhold (1), advent (226), viz (1), Erdély (2), republic (1), bor (26), idegenforgalom (174), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Rtime (5), Fodor Edith (3), Kovács Patrícia (1), alpolgármester (2), Örvényeshegy Piknik (3), operatőr (1), Nagymező Gyenesdiás (1), borünnep (24), Tóth Xénia (6), gyermekszám (1), újév (6), gyermek (12), Carbona (9), állatvédő (5), proa (1), vendégéjszaka (2), TRX (22), keszthelyi kilometerek (78), téligumi (1), keszthelyi nyari jatekok (55), Kovács Beatrix (1), konyvtar (103), Bedő Beáta (10), online (1), Lel Ki Főzde (1), Jemen (1), Horváth Mariann (1), Paleomedicina (1), Kehidakustány (1), dunantul (23), Visionet (1), szakma (1), hó (4), diploma (4), nap (2), hospice (1), minimálbér (1)