Szép jelen, szép csillag... - A Balaton környékének karácsonyi hagyományairól nyílik kiállítás Keszthelyen

2014. november 29.
A mára szinte teljesen elfeledett karácsony környéki hagyományokat eleveníti fel a Balatoni Múzeum vasárnap nyíló kiállítása, amelyen egyebek mellett a bábtáncoltató betlehemek, a regölések vagy a három király-járás megmaradt tárgyi emlékei és fotói is láthatók.

A "Szép jelen, szép csillag..." - Karácsonyi ünnepkör a Balaton környékén címet viselő időszaki tárlat a több mint száz éves keszthelyi múzeum néprajzi gyűjteményének eddig rejtett anyagát tárja a látogatók elé. Gyanó Szilvia etnográfus-muzeológus, a kiállítás kurátora felidézte, hogy az 1898-ban alapított múzeum egykori munkatársai a 19-20. század fordulóján még össze tudták gyűjteni azokat a tárgyakat, amelyek a már akkor is kihalófélben lévő, azóta pedig szinte elfeledett népszokásokhoz, hagyományokhoz kapcsolódnak.

Kizárólag Zala déli részén és Somogy megye Balaton környéki településein például nemcsak hagyományos, hanem bábtáncoltató betlehemesek is járták a házakat. A három pásztor, a két angyal és a beköszöntő ugyanis nem egy kisméretű betlehemet vitt magával, hanem olyan nagyobb paravánt és nyeles bábokat, amelyekkel el is játszották a mondókát. Ezek a bábjátékok pedig már nemcsak a bibliai figurákkal, hanem emberekkel, vidám szereplőkkel is kiegészültek. A leghíresebb és legrégebbi bábtáncoltató betlehemek Vörsről és Balatonszentgyörgyről származnak, ez utóbbi az 1880-as évekből maradt ránk.
Mint a kurátor hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult kiállításon bemutatják az aprószenteki korbácsolás eszközeit is, vagyis azokat a fűzfavesszőből font félméteres virgácsokat, amelyekkel a lányokat "verték meg" gyógyító célzattal. A Dél-Zalában subárnak nevezett korbácsokat a 19-20. század fordulóján Keszthelyen még az utcán is használták, egymást püfölték vele a járókelők.
Szerencsére megmaradt a január 6-án, vagyis vízkereszt idején szokásos három király-járás sajátos csillagainak három példánya is. Ezek szitából készültek, s egy rugóval hosszabbra nyújtható botra kerültek rá. Sajnos a 20. században már szinte teljesen elhalt ez a szokás is, mint ahogy a regölések hagyománya, amelyeknek láncos, csörgő botjai ugyancsak megtekinthetők a keszthelyi tárlaton.
Gyanó Szilvia elmondta: a kiállítást múzeumpedagógia órák és más programok is kísérik. A látogatók megtekinthetik például a bábtáncoltató betlehemesek bemutatóját, de a régi karácsonyokat megidéző programok sorában kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek.

megosztás
hozzászólások
olimpia (152), környezetvédelem (2), repülőtér (21), Tóth Csaba (3), borünnep (24), ökölvívás (2), Év fája (1), Tata (1), igazgató (1), Balaton Szinház (959), egészség (131), Együtt (1), Fehér szalag (1), keszthelyi nyari jatekok (55), gyes (2), Czigány Sándor (2), Hévíz (1219), állatok (16), Bibó Gimnázium (1), népszavazás (1), Keszthelyi Kiscápák (6), ÉrtékTrend extra (7), posta (1), Oláh Péter (2), íjászverseny (1), Z. Karvalics László (1), fogyasztóvédelem (1), világbajnokság (2), Pápai Gábor (6), díj (4), időkép.hu (2), hűtőgépcsere-program (1), könyvbemutató (2), Szeiler Gábor (1), Koósz Attila (1), barista (3), ellazulás (1), Balatoni Kurzusok (8), DK (13), Kerner Gábor (2), Hírek képekben (10), luxus (4), paleo (13), kék zászló (1), percdíj (1), vitorlázás (37), Pappné Beke Judit (1), kormanyhivatal (93), Burgonyakutatási Központ (2), google (3)