Szent György lovagjai

2014. április 26.
A Nemzetközi Szent György Lovagrend Keszthelyen tartotta hagyományos György-napi találkozóját és új tagjainak avatási ceremóniáját. A szervezet ünnepsége a Festetics kastély, majd a polgármesteri hivatalban tartott találkozók után a Fő téri Magyarok Nagyasszonya templomban folytatódott, ahol Tál Zoltán plébános celebrált szentmisét.
Nézze meg galériánkat!

Ezután következett az ünnepélyes avatás, melynek keretében Dévai Kamilla előadása után gróf Bethlen István mondott ünnepi köszöntőt, méltatva a szervezet tevékenységét. A lovagrend összesen tizenkettő – köztük három zalai – tagot fogadott soraiba. Móró Ákos Nagyprior, egyesületi elnök elmondta: a Nemzetközi Szent György Lovagrendet 1326. április 26-án, György napján Esztergomban az akkori szabályok szerint alakította meg ötven magyar nemesember, köztük főnemesek, országbírók és kisnemesek. A királytól és az egyháztól független szervezetként jött létre, ami azért fontos, mert az első olyan szervezet volt a világban, melyet nem a pápai akarat hívott életre. A király, Károly Róbert is elfogadta a rendet, aminek önállóságát mutatja, hogy felette csak a saját főbírója ítélkezhetett, nem a király és annak emberei. A rendet más szervezetekkel együtt 1945 után betiltották, de nem szűnt meg, csak tetszhalott állapotba került, majd 1990-ben alapították újjá. A tevékenysége hármas. Segítik az elesetteket és szegényeket, tartják és építik a kapcsolatot a Magyarország határain túl élő magyarokkal, valamint katasztrófa esetén segítséget nyújtanak, ahogy tették azt a kolontári iszapömlés esetén is. Raktárbázist tartanak fenn, ahol kórházi és gyógyászati eszközök vannak, s azokat rászorulóknak adományozzák. Móró Ákos elmondta: Keszthely városa jó választás volt a rangos rendezvényük megtartására, a kastélyban, s az önkormányzatnál egyaránt szívesen fogadták, s mindenben segítették őket. A rendezvény a templomi ünnepség után a Festetics kastélyban fejeződött be.

megosztás
hozzászólások
tűzoltó (32), Paleomedicina (1), étel (3), Orbán Viktor (3), Kányavári-sziget (1), polgármester (153), helyesírás (1), Balaton-part (10), Oroszlán Zsolt (2), születés (16), szex (9), Visionet (1), Balatongyorok (136), Eurovíziós Dalfesztivál (1), Nardai Sarolta (1), Cserszegi fűszeres (1), Palásthy Bese (1), antsz (15), természet (2), Krepsz Zoltán (38), Kertész Sándor (5), daganat (6), Krassói Katalin (1), Ollári Barbara (1), EU (14), 1956 (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Bartha Gábor (34), Illés Fanni (1), vízilabda (2), tollaslabda (1), Bródy János (1), oscar (13), gyermekfelügyelő (1), belfold (1440), ökölvívás (2), skandinav lotto (81), szallas (39), munkanelkuli (2), Saul fia (7), DRV Zrt. (3), alternatív gyógymód (1), középiskola (1), Hegyi Roland (HR) (5), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Balatoni Kurzusok (8), természetgyógyászat (2), Keszthelyen élni (6), tornádó (1), pápa (1)