Szennyezés miatt aggódnak a gyerekek

2013. január 06.
Gyerekekkel készült nemzetközi kutatás szerint, bár sokuk élt már át különféle természeti katasztrófát, leginkább a környezetszennyezés aggasztja őket mind a fejlett, mind a fejlődő országokban.ChildFund Alliance mintegy hatezer 10 és 12 év közötti gyermek részvételével készítette el kutatását a természettel kapcsolatos aggodalmukról. A szervezet Small Voices, Big Dreams címmel készítette 47 országra kiterjedő felmérést, amelynek egyik témája a környezetvédelem volt.


A lekérdezés szerint a gyerekek 29 százaléka tartja a szennyezést a legnagyobb ökológiai problémának, míg 20 százaléka a természeti katasztrófákról vélekedik ugyanígy. A fejlett országokban élő gyerekek 33 százaléka a szennyezést, 16 százaléka a globális felmelegedést jelölte meg legsúlyosabb problémaként, míg a fejlődő országokban a fiatal válaszadók 26 százaléka vélekedett a szennyezésről, 23 százaléka pedig a természeti katasztrófákról ugyanígy.


Regionális szinten az afrikai és ázsiai gyerekek körében a természeti katasztrófák bizonyultak a legaggasztóbb problémának, míg az amerikai kontinensen a szennyezés, illetve az erdőirtás kapott nagyobb hangsúlyt a lekérdezés során.


A felmérés rámutatott, hogy sokaknak jelentenek keserű tapasztalatot a természeti problémák. A megkérdezettek körében ugyanis sokan vannak, akik éltek már át természeti katasztrófát: 29 százalékuk áradást, 28 százalékuk aszályt, 24 százalékuk földrengést, 22 százalékuk erdőtüzet is tapasztalt. Kontinentálisan az afrikai gyerekek élték át a legtöbb veszélyt: 46 százalékuk aszállyal, 44 százalékuknak tüzekkel, 36 százalékuknak áradással is kellett szembenézniük. A fejlődő országokban a legnagyobb arányban (35%) földrengést tapasztaltak a gyerekek.


Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy ők mit tennének a természet védelme érdekében a leggyakrabban (22%) elhangzott válasz a faültetés, parkosítás volt. A fejlődő országokban szintén a faültetést említette a legtöbb gyermek, míg a fejlett államokban élők a szemetelés csökkentését és megszüntetését mondta szükséges természetvédelmi intézkedésnek.
 

megosztás
hozzászólások
közmunka (1), kozlekedes (8), Ékszertáska (2), katasztrofavedelem (44), táplálkozási tanácsadó (1), Somogyi Zoltán (4), Fodor Márk (8), boksz (3), hotel mirage (1), ARC (1), Bóka György (2), boldog (1), menekült (1), Ekmann László (1), Z. Karvalics László (1), menza (2), Csángó Zsuzsa (1), Kocsis László (1), étterem (11), sztár (2), videó (1), tranzakciós díj (1), telihold (1), utánpótlás (1), hulladék (3), koraszülött (1), Burucs Szabolcs (2), Telecom (2), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), hazassag (6), Nagymező Gyenesdiás (1), Oláh Péter (2), Szemfüles egyesület (3), Szőcs Tamás (1), boldog békeidők (2), Papp Gabor (227), tabor (6), szüret (4), Ollári Barbara (1), fitt (1), Csikós Beatrix (1), tanulás (2), gazdasag (363), étrend (4), hosegriado (7), angus marha (1), fogorvos (5), Hotel Zenit (3), Gulyás Orsolya (2), Horváth Szabina (1)