Százmillió 2020-ig világszerte, százezer 2018-ig Magyarországon

Százmillió 2020-ig világszerte, százezer 2018-ig Magyarországon

2016. november 22.
A Balaton északi partjainál található feketefenyő-erdők súlyosan károsodtak az aszály és a 2011 óta tartó gombafertőzés miatt. A feketefenyő hazánkban nem őshonos faj. Az 1930-as években helyi erdőtulajdonosok (később pedig az állam) a terméketlen, sziklás felszínt ültették be vele, hogy stabilizálják a hegység lejtős talaját, és javítsák a levegő minőségét.

Az utóbbi évek szélsőséges időjárása következményeként ezek az erdők pusztulni kezdtek. A pusztulóban lévő egyedek pedig kigyulladásra hajlamosak, ami igen kockázatos. Csak a Keszthelyi-hegységben több mint 4000 hektárnyi feketefenyőt kellene őshonos fajokra cserélni. Ez több éven át tartó folyamat, amely nemcsak az ökoszisztémát, de a helyi lakosság javát is szolgálja. A fák ültetése manuálisan történik, és minden esetben a talaj előkészítése előzi meg, amit a Bakonyerdő Zrt. végez. Az elültetett csemetéket kerítéssel veszik körbe, hogy megvédjék őket az állatoktól, így a túlélési arány több mint 80 százalékos.

Az Yves Rocher Magyarország, az Yves Rocher Alapítvány és a WWF Magyarország közös célja, hogy a kiemelt turistacélpontnak számító Balaton melletti Keszthelyi-hegység súlyosan károsodott erdeit segítse helyreállítani. Ezért az Yves Rocher 2018 tavaszáig három ütemben tízhektárnyi területen százezer fa ültetését vállalta Vállus környékén, ezzel segítvén az erdők helyreállítását. Vállalása egyedülálló Magyarországon. A több mint 50 000 eurós projekt célja a károsodott feketefenyvesek helyett őshonos fajokat ültetni, mert azok ellenállóbbak a klímaváltozással, a kártevőkkel, az erős széllel és a tűzzel szemben. Az elültetendő fajok: molyhos tölgy, csertölgy, kislevelű hárs, barkócaberkenye, lisztes berkenye.

A márka Ültessünk a bolygónkért! faültetési programja kontinenseken átívelő összefogás az Yves Rocher, több mint húsz erdősítésre szakosodott civil szervezet és a vásárlók között. A márka hisz abban, hogy kötelességünk visszaadni a természetnek, amit elveszünk tőle, és hogy a fák nemcsak a földet táplálják, de az embereket is, akik elültetik őket. Ezért 2007-ben elkötelezte magát, hogy 2015 végéig 50 millió fát ültet világszerte. Miután vállalását teljesítette, újabb célt tűzött maga elé, mégpedig hogy 2020-ig eléri a 100 millió elültetett fát. A programot az Yves Rocher elsősorban környezetvédelemre szakosodott alapítványa vezeti.

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
vuz kft (17), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), A Dal (3), Anna-bál (2), miniszterelnök (2), EU (14), Fehér szalag (1), antsz (15), Love your belly (2), zene (23), túlsúlyos (3), Cserép Letícia (1), fogorvos (5), google (3), Füzes Eszter (1), zivatar (1), aranyérem (1), menekült (1), óraátállítás (3), néptánc (4), nyugdíjas (2), Partics Roland Hunor (1), Astellas-díj (2), Bóka Péter (1), kultura (22), nyugdij (8), Keszthelyi Kiscápák (6), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Cseh László (1), női gombolkodó (5), nyelvvizsga (2), Somogyi Zoltán (4), gyász (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), véradás (2), Zala Megyei Főügyészség (4), keresztény (2), ló (1), cukorbetegség (2), kormanyhivatal (93), Hegyi Roland (HR) (5), Telecom (2), La Montanara (1), utazas (15), büntetés (3), világbajnokság (2), strand (21), egeszsegugy (266), Év fája (1), MSZP (17)