Százból csak öten mosnak rendesen kezet vécéhasználat után

2013. június 11.
A vécé használata után százból 95-en nem mosnak kezet az ártalmas baktériumok elpusztításához elegendő ideig egy tanulmány szerint.

Háromból csak ketten használnak szappant, tízből egy mindenestül kihagyja a kézmosást, és a férfiak sokkal gyengébben teljesítenek a kézhigiénia területén, mint a nők - írja a Live Science tudományos portál a Journal of Environmental Health folyóiratban megjelent tanulmány nyomán.
A Michigan Állami Egyetem megbízott egy tucat diákot, hogy városuk bárjainak, éttermeinek és egyéb nyilvános helyeinek mosdójában észrevétlenül figyeljék meg és jegyezzék fel, hogy mosnak kezet a látogatók. Összesen 3749 ember viselkedéséről gyűjtöttek adatokat.
Az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) ajánlása szerint a kezet szappannal és vízzel, tizenöt-húsz másodpercig kell mosni. Ezzel szemben a vécéhasználók átlagosan csak hat máspercig mosták a kezüket, és mindössze öt százalékuk töltött vele 15 másodpercnél többet - állapították meg a kutatók.

A férfiaknak csak a fele használt szappant, és 15 százalékuk egyáltalán nem mosott kezet, ezzel szemben a nők 78 százaléka nyúlt szappan után, és csak hét százalékuk hagyta ki a kézmosást.
"Azért döbbenetesek az adatok, mert egy korábbi kutatás sokkal kedvezőbb eredményeket hozott" - állította Carl Borchgrevink, a tanulmány egyik szerzője.
Az is kiderült, ha piszkos volt a mosdó, kevesebben vették igénybe, míg a tisztaság meghosszabbította a kézmosással töltött időt. Nagyobb volt a kézmosási kedv a nap elején, valamint akkor, ha erre külön jelek hívták fel a figyelmet. A tanulmány szerint ilyen táblák a férfi mosdókban lennének különösen hasznosak.

A CDC szerint a fertőzőbetegségek terjedése kézmosással állítható meg a leghatékonyabban. A piszkos kezek körülbelül ötven százalékkal növelik az élelmiszerrel terjedő megbetegedések számát.
 

megosztás
hozzászólások
múzeumok éjszakája (4), Kardos Gábor (6), kisterseg (20), Szeiler Stúdió (32), Palya Bea (1), tűzoltó (32), költészet napja (2), Bezerics (1), luxus (4), baleset (169), KRAFT (5), Intersport (1), Balatoni Szövetség (3), Balaton-átúszás (1), Ugrimanók (1), ötös lottó (101), Kvarda Attila (25), Szeiler Gábor (1), SzezOn bevásárló közösség (1), kresz (2), nyelvtanulás (3), Balsai Móni (1), vitorlásverseny (30), Krasznai István (1), Golden Globe (3), GESZ (11), utánpótlás (1), trianon (2), kulfold (245), ajándék (8), menekült (1), Budapest (3), Horvath Terez jegyzo (29), Szabó Ilona (1), jégpálya (4), ellazulás (1), Don (1), téligumi (1), fogorvos (5), Keszthelyi Táncpanoráma (7), boldog (1), Apák napja (1), 1956 (1), kezilabda (64), Via Hotel (1), daganat (6), Keszthelyen élni (6), Zala Megyei Közgyűlés (3), tűzijáték (1), gyümölcs (2)