Számos német sörben több az arzén, mint az ivóvízben

2013. április 08.
Számos németországi gyártású sör több arzént tartalmaz, mint a víz, amelynek felhasználásával készült, és a mérgező anyag koncentrációja esetenként meghaladja az egészségügyi határértéket - mutatták ki német kutatók.

A müncheni műszaki egyetem sörfőzéskutatásra szakosodott élelmiszer-minőségi kutatóintézetében 2009 óta rendszeresen vizsgálják nagyjából 150 németországi gyártású sör összetételét. Kimutatták, hogy az ital arzéntartalma esetenként eléri a literenkénti 24 mikrogrammot, holott az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO ivóvízre vonatkozó normái szerint a literenkénti 10 mikrogrammnál nagyobb koncentráció egészségkárosító hatást fejthet ki.

 

Ugyanakkor külön a sörre vonatkozó egészségi határérték nincsen, számos országban pedig az ivóvíz arzéntartalma jóval meghaladja a WHO által maximálisan engedélyezett szintet, és számos külföldi sörben is több arzén van, mint a német sörökben. Ráadásul a vizsgálat kezdete óta folyamatosan csökken a bevizsgált német sörök arzéntartalma - mondta Mehmet Coelhan, az intézet igazgatója hétfői német sajtóbeszámolók szerint.

Az arzéntartalomról szóló első adatok valósággal sokkolták a gyártókat, ezért kezdték el az alapanyagok és a késztermék módszeres ellenőrzését - tette hozzá. A müncheni kutatóintézet szakértői megállapították, hogy a sör általában több arzént tartalmaz, mint a víz, amelynek felhasználásával készült. Ennek okát kutatva kimutatták, hogy a nehézfém elsősorban a szűrési segédanyagként használt kovaföldből jut az italba. Ez az eredmény komoly nyomás alá helyezte a sörgyárakat kovafölddel ellátó beszállítókat, a sörgyártó cégek pedig érzékenyebbé váltak a téma iránt - mondta Mehmet Coelhan.

A bajor sörgyárak szövetsége például további monitoring eljárásokat is bevezetett. Rendszeresen ellenőrzik más nehézfémek, köztük a higany, a kadmium és az ólom jelenlétét a termékekben. Walter König, a szervezet vezetője hangsúlyozta: ezeknek az anyagoknak a koncentrációja egy termékük esetében sem nem haladja meg a határértéket. mti

 

megosztás
hozzászólások
Nagy Bálint (10), étterem (11), Pura Vida Port (1), Ranolder (1), Dublecz Karoly (2), Varga Terézia (1), himnusz (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Béres Attila (2), Dumaszínház (2), keszthelyi kilometerek (78), sport (1085), sztár (2), hulladék (3), igazgató (1), Március 15 (2), Kardos Gábor (6), Aradvári László (1), Use Unused (1), Virágos Magyarország (6), polgármester (153), kutatas (81), Rio 2016 (32), magyar (1), europa-bajnok (5), ajándék (8), aranyérem (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), vírus (1), Tar László (1), energia (7), OKJ (1), Bátortábor (1), hospice (1), videó (1), állatkínzás (2), Spar (1), Bartha Gábor (34), terápia (4), pszichoterápia (1), Szeiler (63), 2016 (2), ÉrtékTrend (35), Vajda János Gimnázium (22), gyermekszám (1), uzemanyag (24), reklám (1), Owaimer Aisha (1), georgikon (38), advent (226)