Számokban az önkormányzat tavalyi gazdasági évéről

2014. május 09.
Látványos javulás tapasztalható a keszthelyi önkormányzat tavalyi költségvetésében az előző évekhez viszonyítva – számolt be a zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet április végi megalkotásáról Ruzsics Ferenc polgármester.

Hosszú idő óta 2013 volt az első olyan év, melyet pozitív eredménnyel zárt a város és mintegy háromszázmillió forint lekötött betéttel rendelkezett. A 2012-es adatokhoz viszonyítva ugrásszerű a változás: folyószámla-hitele egyáltalán nincs és jelentősen csökkent az önkormányzat fejlesztésihitel-állománya is. Az eredmény egyaránt köszönhető az önkormányzat és intézményei takarékos és mértéktartó gazdálkodásának, valamint a kormány segítségének.
- Kezdődött azzal, hogy tavaly márciusban a város több mint egymilliárd forintos hitelállományát a vártnál is nagyobb, hetvenszázalékos mértékben vállalta át az állam – idézi fel az előző év gazdasági eseményeit Ruzsics Ferenc. – Számszerűen ez 747 millió forintot, illetve a 2013-as költségvetésében csaknem 180 millió forint tőketörlesztés megtakarítását jelentette. Emellett a működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás jogcímén 40 millió forintot kapott a város, év végén pedig az országos költségvetés átcsoportosításából 236 millió forintot juttatott a kormány Keszthelynek.

A tavalyi városi költségvetésnek már a megalkotása is különbözött az előzőektől, 2013. január elsejétől ugyanis jelentősen átalakult az önkormányzatok által ellátandó feladatok köre. Ezzel párhuzamosan a finanszírozás is módosult: csökkent például egyes adónemek önkormányzati részesedése, és a foglalkoztatottak száma is jóval kevesebb lett, így a városi büdzsé főösszege jelentősen csökkent. A tervezett bevételhez viszonyítva 2013. december 31-ig az önkormányzatnak összesen 4.261.997 eFt bevétele és 3.639.860 eFt kiadása keletkezett. A módosított előirányzathoz viszonyítva a bevételek 94,72 százalékra, a kiadások 80,89 százalékra teljesültek.

Az intézménystruktúrában is jelentős változásokat hozott a 2013-as esztendő. Az önkormányzat a köznevelési intézmények esetében kizárólag az ingó és ingatlan vagyon működtetését végzi, a Csány-Szendrey és az Egry általános iskola, a Festetics György Zeneiskola, és a VSZK állami fenntartásba került, ugyanakkor a város átvállalta a Vajda János Gimnázium működtetését és a Balatoni Múzeum fenntartását.
A köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok bére 2013-tól már nem szerepel a helyi büdzsében, így az önkormányzat által foglalkoztatottak létszámkerete 936 főről 394 főre csökkent. A Vállus községgel közös önkormányzati hivatal 49 fővel látta el a két település ügyeit.

Beruházásokra az önkormányzat és intézményei több mint 600 millió, felújításra 44 millió forintot fordítottak tavaly.

A polgármester kitért a tavalyi adóbevételek alakulására is: helyi adókból és adójellegű bevételből összesen több mint 941 millió forint folyt be, ez mintegy 80 millió forinttal több az előző évihez és csaknem tíz százalékkal a tervezetthez képest. Mint mondta, ez jórészt a hatékonyabb behajtásnak köszönhető, melyet a jövőben is folytatni fog a hivatal. Teszi mindezért azért, mert a város a jogosan járó, s be is folyó adóbevételekből tudja a köz javát szolgáló feladatait minél teljesebben ellátni.

- Bár a tavalyi számszerű eredmények kedvezőek, elbizakodottságra nincs ok; továbbra is nagy odafigyeléssel, takarékos gazdálkodással és megfontolt fejlesztésekkel haladunk előre – mondta Ruzsics Ferenc. – Elsősorban olyan beruházásokat tervezünk a közeljövőben – mint például a közvilágítás-korszerűsítés, biomassza üzem létesítése, és napelemes rendszerek kiépítése –, melyekkel a költségvetési kiadásainkat tovább tudjuk csökkenteni.

megosztás
hozzászólások
rendőr (3), orvos (23), úszás (22), Rézsó Tamás (6), vitorlásverseny (30), Amazon (3), mobil (2), gyógyítás (2), energia (7), diploma (4), kormánymegbízott (1), gyilkosság (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Horváth Mariann (1), Nardai Sarolta (1), traffipaxrendszer (1), Gyarmati Noémi (1), szakács (1), Zalai Borcégér (5), Miss Balaton (1), étrend (4), érettségi megoldás (5), étterem (11), eltűnt (5), Top 50 (1), jótékonyság (3), fagylalt (6), torkos csütörtök (3), program (7), Joós Attila (1), cipősdoboz (3), Reischl-sörház (1), Varga Endre (4), étel (3), igazgató (1), Cserszegtomaj (124), hirdetés (1), Schmied Zoltán (1), Pelso Társaság (6), világbajnokság (2), vízilabda (2), MSZP (17), jogsebész (9), Négeli Noémi (1), kornyezettudatos (4), keszthelyi-hegység (1), georgikon dse (7), paleo-ketogén (4), párbajtőr (1), Lisa (35)