Szalontai István atya: Mindannyian tanuljuk, hogy saját akaratunkat Isten akaratával egyesítsük!

2019. december 24.
Egy 28 éves lelkipásztor útja Németországba, aki korábban 3 évet töltött el Hévízen, mint káplán.

– Az Egyháznak van egy új reneszánsza most, de még nem látni, hogy milyen irányt fog venni. Lett egy nagyon erős konzervatív, és egy nyitottabb irány is. Hogyan éli meg ezeket a folyamatokat?

– Az Egyház egy nagy egységet alkot, olyan mint egy test, amelynek különféle tagjai vannak. A tagok más és más szerepet töltenek be, amely egyben nagyszerűvé is teszi. A részek egymásra utaltak és pont a másságuk miatt kapcsolódhatnak szorosan egymáshoz.  Ha ennek fényében tekintünk a konzevatív (értékmegörző) és a liberális (nyitott) irányokra, akkor látható, hogy mindkettő Istenre mutat, csak más uton szeretne eljutni hozzá. Úgy látom,hogy hansonló jelenik meg a lelki életben is. Vannak különböző lelkitípusok – akikhez az egy Katolikus Anyaszentegyház igazságai ugyanúgy tartoznak, – akikel különféle módokon lép kapcsolatba  az Isten. Vannak, akik elsősorban a Szentmisén keresztül érzik úgy, hogy közel jött hozzájuk az Isten. Vannak, akik  a Biblia olvasásakor élik meg ugyanezt. Vannak, akik egy Rózsafűzér- vagy litánia elmondása közben élik meg az Úr közelségét. Mind Istenre akar mutatni.

– Miért a papi pályát választotta?
– 13 évesen kezdtem el ministrálni, az elején nem volt benne semmi különös, de valahogy ott ragadtam az oltár körül. Olyan 16-17 évesen kezdtem el azon gondolkozni, hogy mit is akar tőlem Isten. Amikor már a 4. szemeszteremet töltöttem a hittanárin, az egyik szentmisén Veszprémben útmutatásért imádkoztam,  a mise után az egyik atya odajött hozzám és feltette a kérdést, „hogy akarok-e pap lenni?” Aztán jött egy több éves folyamat, amiben voltak érzések, vívódások, tanulmányok, hogy helyes döntést hozzak és  végül pap lettem. Ez volt az én utam!

– Hogyan jött Hévíz után Németország?
– Szerettem volna továbbtanulni, ráadásul dogmatikát, aminek jelenleg Magyarországon nincs doktori képzése. Én úgy terveztem, hogy ha majd később plébános leszek, akkor fogok majd kijárni külföldre tanulni. Aztán Németországban jött egy lehetőség, ahol magyar papra van szükség. Ny. Dr. Márfi Gyula érsek atya szeretett volna segíteni a közösségnek, így igent mondott a felkérésre és engem jelölt ki a feladat ellátására. Így a lelkipásztori szolgálat mellett, a német nyelvtudásom és  talán a dogmatikai ismereteimet is fejleszthetem.

– Mi az a dogmatika?
Hitünk alapigazságai tételesen. Magát a szakdolgozatomat is ebben a teológiai tudományágban írtam. A címe így hangzik:  „Szent Ágoston Szentháromságtana”

– Mit jelent az Ön számára, hogy „Az Úr útjai”?
– Hiszem, hogy Isten világosan ki akarja fejezni, hogy mit szeretne tőlünk, merre akar vezetni. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy keressük, ráleljünk az útra és járjunk rajta.

– Milyen érzés eggyé válni Istennel? Mennyire nehéz ez egy hívőnek, és magasabb szinten egy lelkésznek?
– Nem biztos, hogy azt mondanám, hogy a papság egy magasabb szint. Nyilván sok mindenkit tanítunk, de inkább azt mondom, hogy én magam is tanulom, hogy mit is jelent a saját akaratom és Isten akaratának egyesítése.

– Mik a jövőbeni tervei?
– Egyelőre 3 évre szól a kiküldetésem, utána majd elválik, hogy maradok kint vagy hazajövök. Úgy gondolom, hogy Itthon is nagy szükség van minden egyes lelkipásztorra. Sajnos nem vagyunk sokan, és magas az átlagéletkor, de ahogy már korábban beszéltük, az Úrra bízom magam.

megosztás
hozzászólások
Top 50 (1), ló (1), Kocsis László (1), Ékszertáska (2), parlament (72), ruha (2), eltűnt (5), egyetem (188), költészet napja (2), repülő (3), törvény (1), Hotel Zenit (3), Zala Megyei Főügyészség (4), advent (226), LMP (4), vuz kft (17), Tarkarét Biofarm (1), onkentes (3), ellenőrzés (2), kisterseg (20), Könnyid László (1), Szőcs Tamás (1), menza (2), férfi (1), gyermekszám (1), rádió (1), szerelem (1), párbajtőr (1), Dumaszínház (2), Kis-Balaton (1), nyugdíjas (2), Keszthelyen élni (6), Player's Restaurant & Bar (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), köztársasági elnök (1), szalloda (59), Az év orvosa (1), labdarugas (25), tengerpart (1), utazas (15), alapítvány (2), Bóka Péter (1), jövőkutatás (1), miniszterelnök (2), kutyás strand (5), Bagyinka Tímea (1), proa (1), La Montanara (1), Lisa (35), tavasz (1)