Szabó György: Racionalizáló döntésekre van szükség

2012. március 07.
Elfogadta idei költségvetését február 29-i soros ülésén a keszthelyi képviselő-testület. Hatszor tárgyalt a költségvetésről a pénzügyi bizottság, több javaslat is elhangzott, amely segítette volna a büdzsét, de ezek közül jó néhány nem került bele – mondta kérdésünkre Szabó György, a pénzügyi bizottság elnöke.

Soron kívüli ülést tartott a keszthelyi városvezetés február 9-én, amikor is három bizottság közös javaslata alapján úgy döntött: az előterjesztésben szereplő költségvetésirendelet-tervezetet első fordulós anyagként tárgyalja meg február 29-én.
Három határozati javaslat előzte meg a költségvetést, ebből kettőt fogadtak el, szinte egységesen. Ennek egyik fontos része az adósságkezelés. 2013-tól kell törleszteni a tartozásokat, az első évben 80 milliárd forintot – mondta az elnök. A másik elfogadott határozati javaslat a költségvetés hatékonyságáról szólt, egyik eleme a Bahart-részvények eladása. Az eladási ár jelenleg 297 millió forint. A harmadikról – a háziorvosok ügyeleti díjáról – végül nem döntöttek, megmaradt a 15 millió forintos hozzájárulás.
Az önkormányzat 2012. évi költségvetésének főösszege 7 398 543 000 forint, bevétele 6 409 952 000 forint, költségvetési kiadásainak összege pedig 7 069 149 000 forint. Az áthúzódó rulírozó hiteltörlesztés összege a kamatokkal együtt 329 millió forint, amely benne van a költségvetésben, ezt az összeget december 31-ig kell visszafizetni. Keszthely önkormányzata minden évben ilyen átnyúló rulírozó hitelhez nyúlt, mert kiszámítható gazdálkodást tesz lehetővé, ezáltal folyamatosan pénzhez juthat a város – magyarázta az elnök.
A 2012. évi költségvetési kiadások több mint 590 millió forinttal haladják meg a költségvetési bevételeket, vagyis ennyi a költségvetési hiány erre az évre. Szabó György elmondta azt is: a hiányt egyrészt külső forrásból, 661 millió forintos fejlesztési hitellel pótolják, működési hitelt nem vehetnek fel.

Csökkenő tendencia

Minden évben kevesebb állami támogatást kap a város, az idén 70 millióval csökken a finanszírozás a múlt évhez képest. A kötelező feladatok azonban nem sokkal csökkentek – fejtette ki az elnök.
2011-ben a Vajda-gimnázium és a nevelési tanácsadó támogatására 36 millió forintot fordított a város, az idén erre már nem kellett félretenni, az állam ugyanis átvette az intézmények működését. Nincs benne az idei költségvetésben a tűzoltóság finanszírozása sem. Ezek a megmaradt összegek azonban nem töltik ki a 70 milliós lyukat.

Ötszázalékos elvonás

Az összes városi fenntartású intézménytől vettek el pénzt, összesen 172 millió forintot. Csupán hatmillió lett megszavazva városi sporttámogatásokra az eddigi 23 millió forint helyett, a városi uszoda 27 milliót kapott a tavalyi 54 millióval szemben. Az iskoláktól is sok pénzt vontak el, pedig ezek az intézmények eddig is éppen csak működtek, ráadásul még a rendkívüli hideg idő is sújtotta őket. Kicsivel több, mint 11 millió forintot tervezett be a városvezetés felújításokra, a civil szervezetek jó része pedig kikerült a támogatási körből.
Szabó György beszámolt arról is, hogy Keszthely idei egyéb pályázati céltartaléka 30 millió forint, ami kevés ahhoz, hogy egy komolyabb pályázatra jelentkezzen a város. El kell jutni odáig, hogy pénztermelő és munkahelyteremtő beruházásokra pályázzanak.

Veszélyes büdzsé

Óriási veszélyt jelentenek az elnök szerint a tervezett adóbevételek, a be nem fizetett összeggel ugyanis nehéz gazdálkodni. Jelenleg 100 millió forint a bevallott, ám be nem fizetett helyi adó és gépjárműadó teljes összege, ezeket új módszerrel kívánják beszedni. Az idén nagyobb adóbevétel várható a multinacionális cégektől – fűzte hozzá az elnök.
– Nem akarunk még több terhet róni a lakosságra, de szükség van racionalizáló döntésekre ahhoz, hogy megalapozzuk a 2013. évi költségvetést – mondta.

Kivitelezhetetlen javaslatok

Szabó György úgy véli: a költségvetés tárgyalása során elhangzott javaslatok közül sokat azért nem lehetett beépíteni a költségvetésbe, mert élő szerződések vannak egyes intézményekkel, és nem lehet csak úgy változtatni rajtuk. Városi ünnepségekre is szükség van, ezek pedig pénzbe kerülnek. – Nem szabad egy falu szintjére jutnunk – ragaszkodnunk kell a hagyományokhoz – vélte.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Pelso Társaság (6), Bradley Cooper (1), 1956 (1), Főügyészség (7), google (3), belfold (1440), téligumi (1), álommeló (1), gyász (1), menzareform (4), ellazulás (1), Zalacsány (4), Kocsis László (1), zivatar (1), bolt (3), béremelés (2), Reischl-sörház (1), proa (1), republic (1), kornyezettudatos (4), Balatoni Kurzusok (8), georgikon dse (7), regisztráció (1), ország torta (1), angus marha (1), Csokonai társaság (1), Tar Ferenc (3), érettségi megoldás (5), Divinyi Tamás (4), paleo-ketogén (4), keszthely foter (201), halottak napja (1), Zalaköveskút (1), Szennyai Anita (2), temetés (2), Bogi (13), tavasz (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), luxor (99), Partics Roland Hunor (1), parkoló (4), Virágos Magyarország (6), építész (3), garázsvásár (1), Rézsó Tamás (6), Szent Mihály (1), életveszély (1), Papp Gabor (227), Ács István (10), Bringatanya (2)