Szabályszerű, de nem észszerű a hússzoros

Szabályszerű, de nem észszerű a hússzoros

2016. október 21.
Ha eddig nem tette meg, most már ne cserélje le a Nyitvatartás táblát az üzlete bejáratán, ugyanis lejárt a türelmi idő, A magyar helyesírás szabályai tavaly megjelent, tizenkettedik kiadásának (AkH.) pontjai szeptember 1-je óta kötelező érvényűek. A vezérelv az egyszerűsítés volt – az igyekezet dicséretes, ám a végeredmény nem minden esetben egyértelmű.

Általánosságban elmondható, hogy az MTA tudós nyelvészei igyekeztek engedékenyebbek lenni a helyesírás terén: az egyértelmű kell helyett inkább az ajánlatos vagy a helyesebb fogalmakat kedvelik, egyes korábbi szabályok használatát pedig fakultatívvá teszik, ezzel nehéz helyzetbe hozva a kétkezi sajtómunkást.

Tisztelgés a nagybetű előtt
A változások egyike, hogy bizonyos közszavak nagybetűs írásmódja megengedetté vált a hivatalos és a belső iratokban. Mostantól nem lehet belekötni abba, ha meghívót a kapunk a Takarítók III. Világkonferenciájára, vagy ha a hétindító körímélben azt olvassuk, hogy a Kedves Főnök Úr a Bizottság tagjaival kiruccanást tett a Vállalat Üdülőjébe egy Halászléfőző Versenyre. Hogy ez az engedékenység mennyire fog teret nyerni a köznyelvben, az borítékolható.

Egyszerű, mint az egyszeregy
A -h végű szavak ezentúl kétféleképp ragozhatók (méhhel, méhvel), és a hosszú mássalhangzóra végződő tulajdonneveknél sincs több lacafaca: mindig kell a kötőjel, mindegy, hogy Bernadett-tel vagy Kiss-sel, esetleg Szerelmes szonett-tel…
Ha eddig nem tanultuk meg, most már ne fáradjunk vele, ugyanis az élőnyelvben használt kiejtést figyelembe véve módosul az árbóc, a búra, az immunis, a revans vagy a sátánizmus írásmódja.

Itt van május 1-e!
Nem könnyíti meg az életünket a spray/spré/szpré szó, amelyet ezentúl háromféleképpen írhatunk, és hatféleképpen ragozhatunk. Viszont nem ciki többé május 1-én felvonulni: az elseji/elsejei szóalak számjegyes írásmódja ebben a formában is helyes.
Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez – a hétköznapi gyakorlatot követve szeptember 1-je óta nem számít hibának, ha az üzlet ajtaján ez áll: Nyitvatartás, esetleg Zárvatartás. Az ablakok nyitva tartása azonban nem üzemmód, ezért két szóban marad.

Külön vagy egybe vs. egybe vagy külön
Az igekötők és a határozószók közötti mezsgye továbbra is könnyen átjárható: amit eddig külön (vagy egybe) írtunk, azt mostantól egybe (vagy külön) fogjuk. Ennek jegyében két szó lett – a jelentésváltozás ellenére – a síkra száll és a cserben hagy; a véghez visz vagy az útba igazít, összeugrott azonban a számonkér és a számontart, valamint a továbbtanul.
Minőségi változás – és a kivételek körét szűkíti –, hogy a raggal jelölt határozós szerkezetekből képzett összetételeket (ezt még én sem értem) – kiváltképp a -ba/-be, -ban/-ben esetében – mostantól javarészt külön írjuk. Magyarán a sorbaállás mostantól a sorban álláshoz hasonlatosan két szó, ahogy a fejbe lövés vagy a vízbe fúlás stb. is.

A száműzött -i képző
A szótagszámlálásra épülő mozgószabállyal az egyszeri olvasó legfeljebb a középiskolában találkozhatott néhány óra erejéig, feltéve, ha a nyelvtan helyett nem irodalmat tanítottak. Ezért is huny ki legtöbbünk szemében az érdeklődés tüze, ha a 6:3-as szabályról és a hetedik szótagról hallunk. Sokan nem értik, mi a különbség a vendéglátóipar és a vendéglátó-ipari között, és hogy vajon miért rondít bele a magán-nyugdíjpénztáriba az a fránya kötőjel. Az ő megnyugvásukat szolgálja az a szabályváltozás, amely az -i melléknévképzőt kivonja a szótagszámlálás hatálya alól.
Nem az -i az egyetlen, amelyet félreállítottak: a -féle, -fajta, -szerű stb. képzőszerű utótagok mostantól összetételi tagnak tekintendők. Ezért az észszerű vagy a gipszszerű esetében nem egyszerűsítjük a kétjegyű betűket. Hogy jól összekavarodjunk, a -szor/-szer/-ször és a -szoros/-szeres/-szörös képzőkre ez a szabály nem vonatkozik, így továbbra is hússzoros lehet a túljelentkezés egy egyetemi szakra.

Homály fedi
No és mi az, amit még mindig nem tudunk? Nem lett szabályozva például a wellness kifejezés, amelyet célszerű lett volna a fitnesz mintájára egyszerűsíteni, azt is megszoktuk valahogy. Nem lettem okosabb a sunyiszabály (az -s/-os/-es/-ös és a -nyi melléknévképzők összefoglaló neve a szakzsargonban) esetében sem: helyes-e a négyzet-kilométeres vagy a nagy-magyarországnyi; és továbbra sem tudom, milyen szófajú a labdarúgó-Európa-bajnokság.

A helyesírás legfőbb értéke viszonylagos állandósága. A 11. kiadás (1984) óta eltelt harminckét évben sokat fejlődött a világ, a tudományos-technikai újdonságok, az internet adta nyitottság azonban megköveteli a változások gyorsabb és határozottabb kezelését. És ezen még az sem változtat, hogy az AkH. 12. kiadásában az on-line már nem kötőjeles, és bátran ímélezhetünk vagy sms-ezhetünk.

Gulyás Orsolya

megosztás
hozzászólások
DJ Gerysson (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Balatoni Múzeum (98), fa (1), Jazz Fiesta (2), Bóka István (1), orosz (1), munka (11), halál (42), miniszterelnök (2), Szent Márton (3), könyvbemutató (2), kutyás strand (5), Musica Antiqua (2), erettsegi (72), szakma (1), nav (29), béremelés (2), zene (23), vízimentő (5), szép (9), Magyar Államkincstár (2), efott (6), költségvetés (1), vendeglátás (6), Kapolcs (1), freestyle foci (1), Havasi Bálint (13), Magyarország tortája (1), Szent Mihály (1), újszülött (1), FINA vizes világbajnokság (1), Hanse (2), Bock Bisztró (12), Baptista Szeretetszolgálat (1), Pampetrics Milán (2), fürdő (2), voroskereszt (24), drogmentes (1), minimálbér (1), ökölvívás (2), tornádó (1), jaras (36), diák (4), Szemfüles egyesület (3), Radnóti Miklós (1), Darren Cranmer (2), jövőkutatás (1), középiskola (1), tűzoltó (32)