Sült tarja pirított káposztával, gerslirizottóval + borajánló
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 kg sertéstarja, 50 g füstölt szalonna, 50 g vöröshagyma, 1 ek. fokhagyma, 2 db babérlevél, 350 g savanyú káposzta, 250 ml alaplé, bors, őrölt kömény
A gerslirizottóhoz: 120 g hántolt árpa, 150 ml olívaolaj, 1 db vöröshagyma, 100 ml fehérbor, 480 ml alaplé, 100 ml tejszín, újhagyma, petrezselyemzöld, vajkocka, 50 g füstölt, főtt tarja
A befűszerezett tarját sütőben egészben 75 perc alatt alacsony hőfokon (kb. 110 Celsius-fokon) megsütjük. Kevés olajon a szalonnát, majd a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a savanyú káposztát, befűszerezzük, kevés alaplével felengedjük, majd visszapirítjuk.
A hagymás alapon elindított hántolt árpát négyszeres mennyiségű alaplével puhára főzzük.
Tálalás előtt a kockázott füstölt, főtt tarjával, tejszínnel, fűszerekkel készre főzzük a rizottót, a sütőben sült sertéstarját felszeleteljük, és kevés olajon a szeletek mindkét felét megpirítjuk.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu
Nagy tisztelettel köszöntöm önöket 2014-ben, annak is már a második havában. Ilyenkorra sokan túl vagyunk az újévi erős fogadalmaink megtartásán, avagy megszegésén. De sebaj, a lényeg, hogy a hagyomány folytatódik. Újra itt van egy ínycsiklandó étel és a hozzá javallott bor. A séf úr télies kisugárzású receptjére hangolódva egy furmintot ajánlanék. Azért is, mert most indul a Furmintfebruár programsorozat. A szervezők, a borászok, a vendéglősök, a borkereskedők már ötödik éve koncentrálunk a furmintra februárban, hogy népszerűsítsük ezt a fajtát. Több okból is. Elsősorban azért, mert a furmint egy kiemelkedő, rendkívül sokoldalú szőlőfajta. Másodsorban, mert a miénk. Ezért szeretnénk ezt az üzenetet minél több emberhez eljuttatni, és ezért a célért együtt iszunk furmintot legalább most, februárban. Az ajánlatom tehát: Dobogó pincészet Tokaji furmint 2011 a Betsek és Szent Tamás dűlőből. A birtok tulajdonosa Zwack Izabella. A bor gyönyörűen kimunkált tétel. A pohárban tükrösen csillog, mozgatás nélkül is áradnak belőle a gyümölcsök, a kamillavirág és a vanília. Rendkívül kiegyensúlyozott bor, a savak a testtel és az alkohollal tökéletes harmóniát alkotnak. Ízében a trópusi gyümölcsök, a mangó, az ananász mellett ott a birskörte és egyértelműen, de elegánsan belesimulva a tölgyfa hordó. Krémes, vajas textúrájú, hosszú utóízű, emlékezetes bor. Az élmény rögződik. Nem mellesleg a top 100-as hazai listán a száraz fehérborok között az előkelő hetedik helyen áll. Nagyon jó az ár-érték aránya. Miközben kortyolgatom, azon veszem észre magam, hogy megszűnik körülöttem minden, lehiggadok, és elmélyülök a borban. Egészen bölcs gondolatok jutnak az ember eszébe! Ajánlom mindenkinek, még a politikusainknak is, pláne mostanában! Kedves egészségükre! Pampetrics Borkereskedés Kft. 8360 Keszthely, Rezi út 2. 06-83/312-551 06-30/939-8185 |