Sült tarja pirított káposztával, gerslirizottóval + borajánló

2014. február 05.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!



Hozzávalók 4 adaghoz:

1 kg sertéstarja, 50 g füstölt szalonna, 50 g vöröshagyma, 1 ek. fokhagyma, 2 db babérlevél, 350 g savanyú káposzta, 250 ml alaplé, bors, őrölt kömény
A gerslirizottóhoz: 120 g hántolt árpa, 150 ml olívaolaj, 1 db vöröshagyma, 100 ml fehérbor, 480 ml alaplé, 100 ml tejszín, újhagyma, petrezselyemzöld, vajkocka, 50 g füstölt, főtt tarja

A befűszerezett tarját sütőben egészben 75 perc alatt alacsony hőfokon (kb. 110 Celsius-fokon) megsütjük. Kevés olajon a szalonnát, majd a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a savanyú káposztát, befűszerezzük, kevés alaplével felengedjük, majd visszapirítjuk.
A hagymás alapon elindított hántolt árpát négyszeres mennyiségű alaplével puhára főzzük.
Tálalás előtt a kockázott füstölt, főtt tarjával, tejszínnel, fűszerekkel készre főzzük a rizottót, a sütőben sült sertéstarját felszeleteljük, és kevés olajon a szeletek mindkét felét megpirítjuk.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

További receptek itt!

Nagy tisztelettel köszöntöm önöket 2014-ben, annak is már a második havában. Ilyenkorra sokan túl vagyunk az újévi erős fogadalmaink megtartásán, avagy megszegésén. De sebaj, a lényeg, hogy a hagyomány folytatódik. Újra itt van egy ínycsiklandó étel és a hozzá javallott bor. A séf úr télies kisugárzású receptjére hangolódva egy furmintot ajánlanék. Azért is, mert most indul a Furmintfebruár programsorozat. A szervezők, a borászok, a vendéglősök, a borkereskedők már ötödik éve koncentrálunk a furmintra februárban, hogy népszerűsítsük ezt a fajtát. Több okból is. Elsősorban azért, mert a furmint egy kiemelkedő, rendkívül sokoldalú szőlőfajta. Másodsorban, mert a miénk. Ezért szeretnénk ezt az üzenetet minél több emberhez eljuttatni, és ezért a célért együtt iszunk furmintot legalább most, februárban.
Az ajánlatom tehát: Dobogó pincészet Tokaji furmint 2011 a Betsek és Szent Tamás dűlőből. A birtok tulajdonosa Zwack Izabella. A bor gyönyörűen kimunkált tétel. A pohárban tükrösen csillog, mozgatás nélkül is áradnak belőle a gyümölcsök, a kamillavirág és a vanília. Rendkívül kiegyensúlyozott bor, a savak a testtel és az alkohollal tökéletes harmóniát alkotnak. Ízében a trópusi gyümölcsök, a mangó, az ananász mellett ott a birskörte és egyértelműen, de elegánsan belesimulva a tölgyfa hordó. Krémes, vajas textúrájú, hosszú utóízű, emlékezetes bor. Az élmény rögződik. Nem mellesleg a top 100-as hazai listán a száraz fehérborok között az előkelő hetedik helyen áll. Nagyon jó az ár-érték aránya. Miközben kortyolgatom, azon veszem észre magam, hogy megszűnik körülöttem minden, lehiggadok, és elmélyülök a borban. Egészen bölcs gondolatok jutnak az ember eszébe! Ajánlom mindenkinek, még a politikusainknak is, pláne mostanában!
Kedves egészségükre!
Pampetrics Borkereskedés Kft.
8360 Keszthely, Rezi út 2.
06-83/312-551 06-30/939-8185

 

megosztás
hozzászólások
tenisz (3), Miss Balaton (1), fogorvos (5), europa-bajnok (5), Ugrimanók (1), gyilkosság (1), hévízi kifolyó (3), Platán étterem (1), Kovács Patrícia (1), kormany (11), közmunka (1), hosegriado (7), SzezOn bevásárló közösség (1), termálfürdő (1), DJ Gerysson (1), boldog (1), Balatongyorok (136), karácsonyi képeslap (1), keresztény (2), Hévíz (1219), antsz (15), Pelso Társaság (6), Katedra nyelviskola (5), hirdetés (1), Silver fitness (1), Novinszky Petra (1), Palásthy Bese (1), Szent István ünnepe (3), riporter (1), Libás (2), jótékonyság (3), tavasz (1), homoszexualis (1), vízkereszt (1), sztár (2), Festetics kastély (139), betegség (12), Erdély (2), Szeiler Gábor (1), gyógyítás (2), Koncz Zsuzsa (1), borünnep (24), erdekes (538), kornyezettudatos (4), szüret (4), macska (1), Bartha Gábor (34), Csősz-Tóth Norbert (1), Tarkarét Biofarm (1), Zalai Kutyasuli (1)