Sült sertésszűzpecsenye szőlős gesztenyeraguval, libazsírban sült burgonyával + borajánló

2013. szeptember 24.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!Hozzávalók 4 főre:
1,2 kg sertésszűz, 20 dkg szőlő, 20 dkg gesztenye, kristálycukor, só, bors, 1 dl fehérbor, 3 dl húsleves, 60 dkg burgonya, 30 dkg libazsír, kakukkfű, étkezési keményítő

Elkészítés:
A húst lehártyázzuk, megformázzuk, sózzuk, borsozzuk, és elősütjük. Ezután 200 Celsius-fokra  előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a gesztenyét, rászórunk egy kevés kristálycukrot. Amikor megpirult a gesztenye, tovább karamellizáljuk, és hozzáadjuk a félbevágott szőlőszemeket. Felengedjük húslevessel, egy kevés fehérbort öntünk rá, majd étkezési keményítővel besűrítjük.
A burgonyát pucolás után jeges vízben hagyjuk állni, megformázzuk, és felforrósított libazsírban megsütjük.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

További receptek a Helikon Tavernából itt!

Jól emlékszem a régi karmacsi szüretekre a nagyszüleim öreg-hegyi birtokán. Míg az idősebbek szedték a szőlőt, addig mi, gyerekek először jól teletömtük a hasunkat szőlővel, aztán mentünk gesztenyét szedni, és azt sütögettük. A séf úrnak is biztos van ilyen emléke, azért jutott eszébe így szüret táján ez a kompozíció, amelyhez mindenképpen egy finom fehérbort ajánlanék. Már a gesztenyeragu készítéséhez is tudunk önteni belőle, természetesen alapos kóstolás után. Egy 2012-es száraz chardonnay-t ajánlanék szíves figyelmükbe a balatonlellei Bujdosó Pincészetből. A borvidék legjobb dűlőin, 80 hektáron gazdálkodik a nagy hagyományú, népes borászcsalád. Nekem ők a családi összefogás mintaképei. A kisgyerekektől kezdve három generációnak van feladata, szerepe a szőlőben, a pincében és a vendéglátásban.
Ez a chardonnay a balatonlellei Farkastanya dűlő fiatal ültetvényén termett. A pincészet legnépszerűbb tétele, s mivel az egész család vitorlázik, Horgony névre lett keresztelve. Virágos, gyümölcsös illatát már messziről érezni lehet a pohárból. Fajtajelleges, telt, gyümölcsökben gazdag ízű, nagyon kellemes savérzetű bor. A viszonylag magas alkohol miatt egy kicsit édeskésnek érezzük, ezért is illeszkedik majd harmonikusan a gesztenyés raguhoz. Amúgy ez a bor, mint a pincészet alapborai, az 1000 forint alatti kategóriába tartozik, ezért rendkívül jó ár-érték arányú, és könnyen elérhető. Érdemes odafigyelni a Bujdosó borokra!
Kedves egészségükre!
Pampetrics Borkereskedés Kft.
8360 Keszthely, Rezi út 2.
06-83/312-551 06-30/939-8185


megosztás
hozzászólások
karnevál (1), Rúzsa Magdi (1), Horváth Lászlóné (1), vendégéjszaka (2), Magyar Államkincstár (2), HIV (1), csillaghullás (2), diák (4), sofőrszolgálat (1), oktatas (347), Sziládi-Kovács Tibor (2), repülőtér (21), tornádó (1), nyelvtanulás (3), utca embere (8), Anna-bál (2), KeszthelyFest (15), bezárás (1), állami támogatás (1), ARC (1), Paleomedicina (1), gasztronómia (5), Apák napja (1), atlétika (6), Bradley Cooper (1), vadász (2), Gyertyánági Endre (1), balatoni strandbelépő (1), hazassag (6), év fürdője (4), szavazas (9), Taliándörögd (1), béremelés (2), termálfürdő (1), C+ fesztivál (1), polgármester (153), nyelvvizsga (2), homoszexualis (1), KFT (1), Csángó Zsuzsa (1), Gál Lajos (9), Kardos Gábor (6), beruházás (2), Joós Attila (1), ipsos (1), étterem (11), országgyűlési képviselőjelölt (11), Mohácsi József (8), szüret (4), Torsa Dániel (1)