Sült sertésszűzpecsenye szőlős gesztenyeraguval, libazsírban sült burgonyával + borajánló
Hozzávalók 4 főre: 1,2 kg sertésszűz, 20 dkg szőlő, 20 dkg gesztenye, kristálycukor, só, bors, 1 dl fehérbor, 3 dl húsleves, 60 dkg burgonya, 30 dkg libazsír, kakukkfű, étkezési keményítő
Elkészítés:
A húst lehártyázzuk, megformázzuk, sózzuk, borsozzuk, és elősütjük. Ezután 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a gesztenyét, rászórunk egy kevés kristálycukrot. Amikor megpirult a gesztenye, tovább karamellizáljuk, és hozzáadjuk a félbevágott szőlőszemeket. Felengedjük húslevessel, egy kevés fehérbort öntünk rá, majd étkezési keményítővel besűrítjük.
A burgonyát pucolás után jeges vízben hagyjuk állni, megformázzuk, és felforrósított libazsírban megsütjük.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu
További receptek a Helikon Tavernából itt!
Jól emlékszem a régi karmacsi szüretekre a nagyszüleim öreg-hegyi birtokán. Míg az idősebbek szedték a szőlőt, addig mi, gyerekek először jól teletömtük a hasunkat szőlővel, aztán mentünk gesztenyét szedni, és azt sütögettük. A séf úrnak is biztos van ilyen emléke, azért jutott eszébe így szüret táján ez a kompozíció, amelyhez mindenképpen egy finom fehérbort ajánlanék. Már a gesztenyeragu készítéséhez is tudunk önteni belőle, természetesen alapos kóstolás után. Egy 2012-es száraz chardonnay-t ajánlanék szíves figyelmükbe a balatonlellei Bujdosó Pincészetből. A borvidék legjobb dűlőin, 80 hektáron gazdálkodik a nagy hagyományú, népes borászcsalád. Nekem ők a családi összefogás mintaképei. A kisgyerekektől kezdve három generációnak van feladata, szerepe a szőlőben, a pincében és a vendéglátásban. Ez a chardonnay a balatonlellei Farkastanya dűlő fiatal ültetvényén termett. A pincészet legnépszerűbb tétele, s mivel az egész család vitorlázik, Horgony névre lett keresztelve. Virágos, gyümölcsös illatát már messziről érezni lehet a pohárból. Fajtajelleges, telt, gyümölcsökben gazdag ízű, nagyon kellemes savérzetű bor. A viszonylag magas alkohol miatt egy kicsit édeskésnek érezzük, ezért is illeszkedik majd harmonikusan a gesztenyés raguhoz. Amúgy ez a bor, mint a pincészet alapborai, az 1000 forint alatti kategóriába tartozik, ezért rendkívül jó ár-érték arányú, és könnyen elérhető. Érdemes odafigyelni a Bujdosó borokra! Kedves egészségükre! Pampetrics Borkereskedés Kft. 8360 Keszthely, Rezi út 2. 06-83/312-551 06-30/939-8185 |