Receptajánló - Sült kacsamell pirított nudlival, ribizlimártással

2013. július 31.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!



Hozzávalók 4 főre:
1 kg kacsamell, juharszirup, só, bors, olaj; a körethez 40 dkg burgonya, 20 dkg liszt, só; a mártáshoz 4 dl vörösbor, 10 dkg ribizli, 1 evőkanál méz, málnaecet, keményítő

Elkészítés:
Az előző este beirdalt, sózott, borsozott kacsamellet egy kevés juharszirupos olajjal bepácoljuk.
A nudlihoz a burgonyát egészben megfőzzük, héját leszedjük, összetörjük, majd kihűlt állapotban fele mennyiségű liszttel elkeverjük és sózzuk. Forró, sós vízben kifőzzük.
A kacsamelleket kevés zsiradékon elősütjük, amikor karamellizálódott a bőr, sütőben 200 fokon további 7-8 percig sütjük.
A ribizlimártáshoz a vörösbort beforraljuk, hozzákeverjük a mézet, kevés málnaecetet, majd a ribizlit, s keményítővel besűrítjük.
A sütésből fennmaradt zsiradékon tálalás előtt megpirítjuk a kifőtt nudlikat.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

Az előző két-három hónapban olyan ételek születtek, amelyekhez csupa-csupa fehérbort vagy rozét tudtam ajánlani. Most végre kedvükben járhatok a vörösborkedvelőknek is, hiszen egy ilyen remekül elkészített sült kacsához, pláne ezzel a ribizlimártással, szívesen iszok nem túl nagy testű, gyümölcsös vörösbort. Most egy ilyen borritkaságot szeretnék bemutatni. A szőlőfajta csókaszőlő, 2011-es évjáratú, és a termelő dr. Bussay László Csörnyeföldön. Ez a rég elfeledett fajta már a múltkori számban emlegetett Szentesi József nadapi borásznak köszönheti újjászületését, aki töretlen lelkesedéssel tartja életben a régi magyar fajtákat. És az olyan embereknek, mint Bussay mester, a szakmai tudásuk mellett a szívük is szakmai. Amit csinál, azt saját maga, felebarátai és vendégei örömére és boldogságára csinálja. Tehát örömborász.
A csókaszőlő bora nekem azért tetszik, mert nem nagyon hasonlítható semmihez. Talán a valamikori ősök között ott lehet a kadarka. Buja és fűszeres, teli gyümölcsökkel. Főleg vadmálna, meggy és ribizli. Amolyan kulturált vadságot érzünk benne, ami a kissé rakoncátlan savak ellenére mégis jólesik. Tanninja néha karcol egy kicsit, néha simogat, nem akar túlzottan kifinomult lenni. Egyedi karakter. Igazi kuriózum, túl sok nincs belőle, mindössze egyhordónyi készül évente. Aki teheti, kóstolja meg ehhez a kacsához. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Kedves egészségükre!
Pampetrics Borkereskedés Kft.
8360 Keszthely, Rezi út 2.
06-83/312-551 06-30/939-8185


További recepteket itt olvashat!

megosztás
hozzászólások
sportlövő (2), fogorvos (5), Kocsis László (1), Nyitott Balaton (2), diák (4), kalendarium (831), állatok (16), Manninger Jenő (384), Bezerics (1), Balatoni Múzeum (98), Playboy (1), Sárdi Katalin (1), alga (1), Balaton-part (10), béremelés (2), recept (178), nav (29), paleo (13), szuperhold (1), influenza (2), Platán étterem (1), verseny (2), fitnesz (1), szerencsejatek (630), karnevál (1), vívás (1), test (1), álommeló (1), statisztika (2), migráns (3), vadász (2), vasárnapi nyitvatartás (1), Tarkarét Biofarm (1), VÉDA (1), lakás (3), Rio 2016 (32), Z. Karvalics László (1), Vaszily Zsolt (3), alakformálás (6), Gyarmati Noémi (1), percdíj (1), Pálfi László (1), kollégium (1), Telecom (2), Balatongyorok (136), adó (6), kiállítás (16), regatta (2), Polgár Zsolt (1), ajándék (8)