Sült gyökérzöldségek salátaágyon, paradicsomos dióöntettel + borajánló

2013. november 16.
Ez az étel tartalmaz minden számunkra szükséges tápanyagot. Növényi fehérjéket, összetett szénhidrátokat, egyszeresen telítetlen olajat. Egyszerre zöld leveles és gyökérzöldségeket dióval. Gyorsan elkészíthető, egészséges ebéd vagy vacsora, meglephetjük vele a családot vagy magunkat egy borongós napon, vagy ha bennünket lepnek meg a váratlan vendégek, ezekből az egyszerű hozzávalókból pillanatok alatt különleges és látványos vacsorát varázsolhatunk az asztalra.



Hozzávalók

Gyökérzöldségek: sárgarépa, ami lehet fehér, sárga, lila és a megszokott narancsszínű, vagy cékla és tarlórépa, olívaolaj, só, kakukkfű.
Salátalevelek: fejes, római, jég-, radicchio, rukkola, sárgarépa zöldje, petrezselyem zöldje, zeller zöldje, koriander zöldje ‒ mindezekből választhatunk az idénynek megfelelően, és kiegészíthetjük további zöld fűszerekkel, mint menta vagy bazsalikom.
Öntet: egy pohár őrölt dió, 2-3 evőkanál olívaolaj, egy paradicsom meghámozva, fél citrom leve, só, bors.

Elkészítés
A gyökérzöldségeket egyforma kis hasábokra vágjuk, és egy sütőlapon egy rétegben szétterítjük, megsózzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, és megszórjuk kakukkfűvel. Betesszük az előmelegített sütőbe, ahonnét még időben amikor majdnem puha, de még nem barnult meg, kivesszük ‒ mindez 20-30 percet jelent.
Közben megmossuk a salátákat, és hagyjuk leszáradni.
Egy mixerben simára keverjük az öntet hozzávalóit.

Tálalás
A zöld levelekkel elkészítjük az alapot. A nagyobb leveleket összevágjuk vagy -tépjük, erre ráhalmozzuk a megsült sárgarépacsíkokat, és a tetejére kanalazzuk a diós öntetet.
Zöld fűszerekkel és ehető virágokkal díszítjük.

A gyökérzöldségeket ugyanígy elkészítve adhatjuk köretként hús- és halételek mellé.

A kakukkfű a téli időszak ideális fűszere, mivel erősíti az immunrendszert, fertőtlenít, és teája nagy segítség a megfázásos betegségek megelőzésében és kezelésében. A kakukkfűvel készült ételeket könnyebb emészteni.
További receptek Meisznet Katitól. Katt ide!
Meiszner Kati természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

Egy egyszerű földi halandónak nem biztos, hogy a borivás jutna eszébe a recept alapján, inkább egy zöldséges-gyümölcsös mix. De mi ugye borra vagyunk hangolva, és ha borban gondolkodunk, akkor mindenféleképpen egy nagyon friss, gyümölcsös, idei anyagot tudok elképzelni. Márton-nap környékén sorra érkeznek az új borok. Köztük van Wunderlich Alajos villányi borászbarátom 2013-as királyleánykája, amit szívesen ajánlok figyelmébe annak, aki elkészíti ezt az ételt, de természetesen az ételtől függetlenül is. Csak nagyon röviden a királyleánykáról. Erdélyi eredetű szőlőfajtánk, valószínűleg az első világháború előtti években a leányka és a kövér szőlő fajták keresztezéséből jött létre. Sajnos nem nagyon tudott elterjedni, de a Dél-Balatonon, Eger környékén, itt nálunk, Zalában van belőle jelentősebb terület, és lám, Villányban is előfordul.
Rendkívül kedves bor. Fantasztikus, intenzív szőlővirág- és gyümölcsillat, ami emlékeztet a legkorábban érő nyári alma illatára. Az ember azt hinné, túlzok, amikor azt írom, hogy játékosan csilingelnek a savak a számban, de nem túlzás, mert tényleg így is van. A fajta találkozott a mester zsigerből jövő tudásával. És így kaptunk egy csodálatos bort. Szerintem Lojzi eddigi élete egyik legszebb fehérborát alkotta meg ebben a kategóriában, ezért ezúton is gratulálok neki. Utóíze hosszú ideig megmarad a szánkban. 11-12 °C-ra hűtve a legélvezetesebb az ételhez, de bármikor ihatjuk aperitifként is.
November 30-án a keszthelyi színházban tartandó Hungaricum Bormustrán biztos, hogy ott lesz ez a bor. Jöjjön el mindenki, és kóstoljuk meg akár ott is.
Kedves egészségükre!
Pampetrics György
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.



 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
minisztérium (7), Tóth Gergely (1), gazdasag (363), Rigo Csaba (36), golf (11), apartman (3), Paleomedicina (1), vízkereszt (1), állatkert (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), Koósz Attila (1), képviselő-testület (37), Révai Gábor (1), tispol (3), Palásthy Bese (2), hegyalja fesztival (3), sport (1085), Hollywood (1), gasztronómia (5), VOLT fesztival (7), túlsúlyos (3), korcsolya (4), barista (3), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), ajánló (1148), zene (23), Palya Bea (1), Balsai Móni (1), videó (1), Táncpanoráma Keszthely (10), keszthely foter (200), sztár (2), szalon (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), drogmentes (1), Burgonyakutatási Központ (2), Use Unused (1), homoszexualis (1), véradás (2), gyógyítás (2), film (8), OKJ (1), maraton (59), energia (7), hűtőgépcsere-program (1), Hírek képekben (10), Gyarmati Noémi (1), íjászverseny (1), Dumaszínház (2), Zala Megyei Főügyészség (4)