Sült báránygerinc pirított tökmagos, párolt lila hagymával, burgonyakoronggal

2013. március 21.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók 4 főre:
1,2 kg báránygerinc, 0,5 kg lilahagyma, 5 dkg kristálycukor, 1 dl balzsamecet, 8 dkg tökmag, 0,6 kg burgonya, só, bors, rozmaring, fokhagyma, olaj
A páchoz: só, bors, olaj, fokhagyma
Az előre bepácolt báránygerinceket rostlapon vagy serpenyőben kevés olajon elősütjük, majd tepsire helyezve 150 fokon sütőben 5 percig
sütjük.
Az előre megfőzött burgonyát karikákra vágjuk, fűszerezve kevés zsiradékon serpenyőben megpirítjuk. A kristálycukrot karamellizáljuk, egy kevés vizet öntünk alá, mikor felolvadt, a karamellizált cukorra rátesszük az előre összevágott és lesózott lila hagymát és pároljuk. A pirított tökmagot hozzákeverjük, ízesítjük balzsamecettel, sóval, borssal.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

Bárányhúst véletlenül nem vesz az ember, csak ha egy kis különlegességre vágyunk, és meg akarjuk lepni a kedvesünket vagy a barátainkat egy kis ínyencséggel. A bárány elkészítése nagy kihívásnak számít. A sütési hőfoknak és a sütési idő hosszának érdemes utánajárni, hogy szép rózsaszín legyen, és finom-omlós maradjon a hús. Ez akkora felelősség, hogy mindenképpen oldani kell egy-két pohár borral, s hogy a lelkiismeretünk is megnyugodjon, egypár cseppet önthetünk a húsra is belőle. Mi mást is ajánlhatnék a bárányhoz, mint egy 2012-es pinot noir-t most rozé formájában? A villányi Vylyan Pincészetnek ez az első gyöngyözőbora. A neve Kszi, ami tulajdonképpen nem más, mint a görög ábécé tizennegyedik betűje. Hangutánzó. A névválasztás apropója, hogy az ember ezt a hangot hallja, ha megbontjuk a palackot, és a borban lévő, apró kis buborékok a felszín felé törnek. Ha ránézünk erre a palack borra, láthatjuk, hogy milyen tökéletes összhangot lehet teremteni gondos tervezéssel. Gratulálok Debreczeni Mónikának, a pincészet tulajdonos-ügyvezetőjének, mert a palackban lévő bor, a címke és a csavarzár nagyon harmonikus.
Ha van otthon pezsgősflőténk, akkor abba töltsük, ha nincs, akkor jó lesz a fehérborospohár is, csak vigyázzunk, nehogy forgassuk, rázogassuk a pohárban, mert akkor a borban lévő buborékok hamar elillannak. Színe a pinot noir rozéra jellemzően halvány rózsaszín. Élénk gyümölcsösséget érzünk az illatában és az ízében is. A szánkban lévő korty hosszan, játékosan bizsergeti az ínyünket. 7-8 °C-ra le kell hűteni, ekkor a legfinomabb, legelegánsabb. Legjobb, ha két palack van otthon, mert nagyon itatja magát.
Kedves egészségükre!
Pampetrics Borkereskedés Kft.
8360 Keszthely, Rezi út 2.
06-83/312-551 06-30/939-8185További receptjeinkért kattintson ide!

megosztás
hozzászólások
cukorbetegség (2), Villányi Éva (1), voroskereszt (24), országgyűlési képviselő (33), SzezOn bevásárló közösség (1), horgász (5), marko peter (22), euronews (1), VÉDA (1), bezárás (1), helikon (41), vírus (1), verklifesztivál (3), pedagógus (6), állami (1), zene (23), Kis-Balaton (1), HUSZ (7), nyelvtanulás (3), Pelso Társaság (6), Széll Tamás (1), Libás (2), szüret (4), véradás (2), Kerner Gábor (2), erzsebet program (4), jövőkutatás (1), antsz (15), Aradvári László (1), Udvaros Dorottya (1), Benkő Lívia (1), Orbán Viktor (3), gyes (2), jatek (2), étel (3), párbajtőr (1), Pálfi Attila (1), Kartali Zsuzsanna (1), keprol kepre (7), power-bank (1), kötélugró (1), regisztráció (1), Kvárta Mátyás (44), ruha (2), jótékonyság (3), Kastély kávézó (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), TRX (22), média (1), Ifi Ferenc (1)