Sportiskolai babérokra tör a Hévíz FC

2011. november 27.
Hatalmas értékek birtokában vagyunk – mondta Damina László, a Hévíz FC edzője, az utánpótlásszakág vezetője. – Mégsem használjuk ki ezeket az értékeket, mert nem adottak a városban olyan feltételek, mint például az iskolai háttér.

Damina László utánpótlásszakág-vezető lapunknak kifejtette: az egymásra épülés a legfontosabb, ez határozza meg a sikereket, az eredményeket. A cél, hogy minél több saját nevelésű játékos legyen a felnőttcsapatban. – Minden mindennel összefügg: a felnőttgárda meghatározza a két ifjúsági csapat teljesítményét is. Ha jól teljesítenek, akkor a kisebbek is erőre kapnak, viszont meggyengült a felnőttek játékoskerete: három meghatározó játékos a nyáron távozott csapatunkból. A dobogós célt ezért sem lehetett kitűzni; most a hatodik helyen állunk, tavaly elértük a harmadik helyet, ami így erőn felüli teljesítmény volt – vélte Damina László. – Folyamatosan maximum három rutinos korú játékosom van a bajnoki mérkőzéseken, ez nagyon kevés, ezért veszítettünk el olyan meccseket, mint például a csornai és a sárvári. A gerinc nélküli halhoz hasonlít a rutinos játékosok nélküli csapat. Idő kell az ifjúsági korú labdarúgóim beéréséhez, 18-20 évesen nem lehet rutint szerezni – ezt kell szem előtt tartani. Mindig előre kell nézni, abban kell bízni, hogy többre is viszi a hévízi csapat – hangsúlyozta a vezető. – Ha megmarad a rendszer, külső segítség nélkül dobogós helyig viheti a csapat két-három éven belül. Van, ahol az a cél, hogy külső, kész játékosokkal érjenek el sikereket, de ez nem ugyanaz, mi nem ezt szeretnénk. Örömteli, hogy ősszel végleg felkerült a csapatba Horváth Máté és Vida Bence, valamint Kónya Dávid, aki a sikeres pécsi egykori NB I-es játékos, Kónya Mihály fia. Ez külön öröm, szép jövő áll a 18 éves srác előtt.
Ösztönzik is a fiatalokat. A felnőttcsapatban bevezették a jutalomedzéseket, ez azt jelenti, hogy a kiváló teljesítményt nyújtó ifik bekerülhetnek a nagyon közé, s részt vehetnek a heti edzésmunkában. Több héten keresztül is jutalomedzéseken vett részt Keszthelyi Péter, Torsa Richárd, Vasas Kristóf. A 13 évesek már őszi bajnokok olyan mezőnyben, ahol például a győri akadémia, a szombathelyi akadémia, a ZTE-akadémia, a Veszprém vagy a Sopron szerepel – mondta a srácok edzője. – A 15 éveseknek nagyon nagy esélyük van a bajnoki címre, ez hamarosan elérhető. Ebben a korosztályban több gyermeket figyelnek akadémiavezetők, ők már fejben teljesen máshol vannak. Olyan értékek vannak nálunk, amelyekkel tudni kell bánni, ráadásul a jövő gazdasági fejlesztései is bennük rejlenek, de ezt nem használjuk ki. Szerződésünk a felnőttekkel van, valamint azokkal az ifjúsági játékosokkal, akik a nagyokkal edzenek. A kicsikkel nem kötöttünk, ehhez olyan feltételek, fejlesztések kellenek, mint a tárgyi, a szakmai és az iskolai háttér. Több olyan gyermekünk van, akik már akadémisták, viszont ezért nem kaptunk egy fillért sem.
A jövő a sporttagozatos középiskolában lenne. Szükség van egy nyílt rendszerű középiskolai képzésre: nem tanulnának kevesebbet a gyermekek, mint máshol, de kiemelt helyet kapna a testnevelés, az edzés, ami összecseng az új oktatási törvénnyel, amelyben kiemelt szerepet kap a testnevelésórák számának növelése. A központi koncepcióban egyébként is heti öt óra testnevelés szerepel, így jól kapcsolódna ehhez a labdarúgás, a lányoknak pedig a kézilabda – vélte a vezető.
Fontos, hogy fejben is sikeres legyen a gyermek, profi legyen a nyelvek, a számítástechnika világában, mert előfordulhat, hogy nem lesz hivatásos labdarúgó belőle. Az elképzelésekről folyamatosan egyeztetnek a Bibó-gimnázium igazgatójával. Követelményrendszert kell felállítani – ez a megoldás ahhoz, hogy szerződést lehessen kötni a fiatalokkal. Damina Lászlótól megtudtuk: tavasszal egy pályázat sikerességén is múlhat, hogy megvalósulhat-e a középiskolás elképzelés.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
mellrák (1), sport (1085), kornyezettudatos (4), Cserép Letícia (1), Vatikán (1), cipősdoboz (3), katasztrofavedelem (44), állatok (16), adomány (1), nő (2), fagylalt (6), verklifesztivál (3), Serenity Hill (1), vuz kft (17), kerekpar (27), szerencsejatek (630), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), vonat (7), Nagymező Gyenesdiás (1), Tál Zoltán (2), Pelso Társaság (6), Négeli Noémi (1), kereskedelem (1), TRX (22), Pápai Gábor (6), Nagy Bálint (10), női gombolkodó (5), parkolás (8), Fodor Márk (8), bor (26), ipsos (1), téligumi (1), Ékszertáska (2), szüret (4), menzareform (4), sárkányrepülő (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), terápia (4), hó (4), DJ Gerysson (1), gyermek (12), Balsai Móni (1), párbajtőr (1), katona (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Eurovíziós Dalfesztivál (1), kötélugró (1), relaxáció (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), szabadsag (2)