Sport-, túra- és munkaút – átadták a Hévíz-Alsópáhok kerékpárutat

2011. december 21.
Ahogyan az egy kerékpárút avatásnál elvárható, bringások kerekeztek át először a Hévíz és Alsópáhok között megépült kerékpárúton, a munkálatokat hivatalosan is befejezettnek nyilvánító projektzáró ünnepségen ma délelőtt.

A két települést összekötő út Alsópáhok önkormányzata mint gesztor és Hévíz Város Önkormányzata együttes tevékenységének eredményeként,  a  NYDOP-4.3.1/B-09-2009-0006 azonosító számú, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség által kiírt és elnyert pályázattal épülhetett meg.
A projektzáró ünnepségen Manninger Jenő, a megyei közgyűlés és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott, Czigány Sándor, Alsópáhok és Papp Gábor, Hévíz polgármestere vett részt és mondott beszédet.
Manninger Jenő rámutatott: a térségben kiemelt szerepet kap mind turisztikai, mind környezetvédelmi szempontból a kerékpárút hálózat építés, így öröm számára, ha ennek megvalósításához a mostani átadásban egyik jelentős lépését láthatja. Hévíz esetében különösen fontos, hogy a tó körbejárhatósága annak környezeti terhelése nélkül is megvalósítsák.
- A kormányzat preferálja kerékpárutak építését, valamint a kerékpározás mint sport népszerűsítését is –mutatott rá Rigó Csaba, hozzátéve: Hévíz és Alsópáhok példás együttműködésről tett tanúságot az építkezés során, s az út nemcsak a két települést, de annak szolgáltatásait is összeköti; Alsópáhok családbarát szállodája és Hévíz világhírű tava ezzel az úttal közel került egymáshoz.
Szintén a kiváló együttműködést emelte ki mind a mostani, mind a korábbi településvezetőkkel Czigány Sándor. Alsópáhok polgármestere köszönetet mondott a közreműködő szervek jelen lévő képviselőinek is. Mint mondta: a több mint két kilométer hosszú útszakasz megépítése mellett sor kerülhetett parkoló kialakítására, kandeláberek beszerzésére, és fa-, valamint cserjeültetésre – utóbbira nagyon komoly mennyiségben. Alsópáhok lakói is örülnek az útnak, hiszen annak léte munkába járásukat jelentősen megkönnyíti – mondta.
Papp Gábor, Hévíz polgármestere a közreműködő hatóságok közül a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal való szoros és hatékony együttműködést emelte ki, valamint szólt arról, hogy Hévíz további tervei között újabb kerékpárút szakasz építések szerepelnek, s a város egyik nagy célja, hogy kerékpárúttal is összekössék Keszthellyel.
A szónokok szalagátvágással, az egyház jelenlévő képviselői szenteléssel tették teljessé az avatás ünnepi eseményét, a bringások pedig már tesztelhették is az utat, hiszen egészen Alsópáhokig és vissza Hévízig tekertek rajta, méghozzá rendőri kísérettel. Hévíz kerékpáros rendőrei ugyanis szintén kipróbálták az új utat, már csak azért is, mert errefelé is akad majd dolguk bőven a nyári szezonban.

megosztás
hozzászólások
Bogi (13), utca embere (8), Egészségfejlesztési Iroda (1), luxus (4), Kovács Ernő (1), biztosítás (2), fesztival (93), kresz (2), világnap (1), nyelvtanulás (3), mozi (13), Keszthely HUSZ (3), zivatar (1), boldog (1), munkaszünet (1), vízimentő (5), Kapolcs (1), kutyás strand (5), béremelés (2), életmód (10), tengerpart (1), csillaghullás (2), Nardai Sarolta (1), advent (226), Suba Alexandra (1), trianon (2), keszthely program (1241), Palya Bea (1), dinnye (1), Szutrély Péter (7), onkormanyzat (481), Csengei Agota (16), Cserszegi fűszeres (1), étrend (4), vasárnapi nyitvatartás (1), Magyarország szépe (1), Happy Dixieland Band (8), vendégéjszaka (2), Tar Ferenc (3), triatlon (13), borünnep (24), DJ Gerysson (1), sorkötelezett (1), Hírek képekben (10), örömszerző pillanatok (17), Tóth Xénia (6), ellenőrzés (2), influenza (2), egeszsegugy (266), europa-bajnok (5)