Sorra dőlnek a melegrekordok - Meghosszabbítják a hőségriasztást

2013. június 21.
Az ország egyes részein meghosszabbítja a hőségriasztást az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) péntek délelőtt.

Miután az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén az ország bizonyos részein továbbra is 25 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet, Paller Judit országos tiszti főorvos Budapest és Pest megye, valamint Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Tolna, Somogy, Baranya és Csongrád megye területére szombat éjfélig meghosszabbítja a hétfő déltől elrendelt hőségriasztást.
A közlemény szerint pénteken 33 és 37, szombaton 31 és 36 fok között alakul a maximumhőmérséklet. Vasárnap viszont nyugat felől hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, hétfőtől már 30 fok alatti csúcshőmérséklet várható - írta az ÁNTSZ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, valamint védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ha lehetőségük van rá, vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.
Az országos tiszti főorvos abban az esetben ad ki másodfokú riasztást, ha az átlaghőmérséklet három egymást követő napon 25 Celsius-fok fölé emelkedik.
Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint hőségnek azt nevezzük, amikor a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok fölé emelkedik. Ez gyakorlatilag 30-32 fok közötti maximum-hőmérsékletnél kezdődik, és ezeken a napokon a minimum-hőmérséklet csak 20-21 fokra csökken.

A meteorológiai szolgálat megyékre lebontva ad ki figyelmeztetést a hőség miatt. Péntekre a hőség miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, a többi megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
Az UV-B sugárzás maximuma nagyon erős lesz.

A meteorológiai szolgálat a figyelmeztetésében azt írta: pénteken a napi középhőmérséklet jellemzően 26 és 29 fok között alakul. Szombatra a nyugati megyékben már mérsékelt enyhülés kezdődik, így északnyugaton a napi átlagos hőmérséklet 25 fok alatt várható. Az ország többi részén viszont még (elsősorban a délkeleti felében) 27 fok feletti napi átlag valószínű.

Emellett több megyében a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írták: pénteken főként keleten alakulhat ki helyenként zivatar. Kis valószínűséggel heves zivatar is lehet, amelyet 2 centiméter körüli jég és 80 kilométer per óra feletti szélroham, valamint rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék kísérhet. Szombaton már az ország középső területein is több helyen alakulhat ki zivatar a késő délelőtti óráktól kezdődően. Ezekhez a zivatarokhoz pedig még nagyobb valószínűséggel társulhatnak veszélyes kísérőjelenségek - tették hozzá.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

megosztás
hozzászólások
kék zászló (1), DRV Zrt. (3), Horváth Lászlóné (1), csokoládé (2), boksz (3), bíróság (8), 3D (1), felmeres (10), Joós Attila (1), egeszsegugy (266), állatok (16), nyugdij (8), gyógyítás (2), média (1), jótékonyság (3), sofőrszolgálat (1), Szemfüles egyesület (3), Zala Megyei Közgyűlés (3), felmondás (1), sportlövő (2), C+ fesztivál (1), Pete Krisztina (1), repuloter (64), Gelencsér Kálmán (2), Schmied Zoltán (1), luxor (99), Révai Gábor (1), óraátállítás (3), tűzijáték (1), kutya (23), Playboy (1), fagylalt (6), Player's Restaurant & Bar (2), étrend (4), Táncpanoráma Keszthely (10), Cserszegtomaj (124), DK (13), Festetics kastély (139), farsang (2), támogatás (5), vuz kft (17), Szent Márton (3), kábítószer (9), gyümölcs (2), hitel (5), szerelem (1), Keszthelyi Kiscápák (6), taverna (25), fájdalommentes (3), magyar (1)