Sokan szavaznának a keszthelyi választókerületben

2014. április 03.
Már csaknem 1500-an szavaznának vasárnap a nagyobb zalai fürdőhelyeken, vagyis a keszthelyi központú választókerületben - közölte a Zala Megyei Területi Választási Iroda (ZMTVI) vezetője csütörtökön.

Mester László zalaegerszegi sajtótájékoztatóján elmondta: a csütörtöki adatok szerint csaknem 233 ezer választópolgár voksolhat vasárnap a megyében, 2516 azoknak a száma, akik Zalába jelentkeztek át, 3399-en pedig a megyén kívül voksolnának, de ezek az adatok pénteken 16 óráig még változhatnak. A három zalai választókerület közül a legtöbben, 1484-en a keszthelyi választókerületben kívánnak szavazni, oda tartozik Hévíz és Zalakaros is.

Összefoglaló dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője által tartott mai sajtótájékoztatóról

A választópolgárok száma Zala megyében közel 233 ezer fő, a megyébe átjelentkezettek száma 2.516, a megyén kívül szavazók száma 3.399 fő (mai 9.08 órai adat!).
Zalaegerszeg OEVK-ban átjelentkezéssel szavazó 570, átjelentkezéssel más OEVK-ban szavazó 1.196  
Keszthely OEVK-ban átjelentkezéssel szavazó 1.484, átjelentkezéssel más OEVK-ban szavazó 1.204  
Nagykanizsa OEVK-ban átjelentkezéssel szavazó 462, átjelentkezéssel más OEVK-ban szavazó 999  
A megye 258 településén, 433 szavazókörben kerül megtartásra a választás. A három OEVK székhely településének 1-1 szavazókörében a választás napján nem számlálják meg a szavazatokat, arra csak 2014. április 12-én kerül sor, hiszen meg kell érkezniük a külképviseleten leadott és az átjelentkezéses szavazatoknak is.
Ezen szavazókörök:
Zalaegerszeg, 24. számú szavazókör, Bazitai út 3/A
Keszthely, 16. számú szavazókör, Sopron utca 14-16.
Nagykanizsa, 27. számú szavazókör, Sandi utca 14.
Szavazni csak érvényes okmányokkal lehet – értesítő tartalmazza ezek pontos megjelölését –, az okmányirodák ebből a célból vasárnap is nyitva tartanak. A választópolgárok számára megküldött értesítő tartalmazza annak a szavazókörnek a címét, amelyben a választópolgár szerepel, szavazni – amennyiben nem jelentkezett át és nem kért mozgóurnát – kizárólag ebben a szavazókörben tud.
A választás során egy egyéni és egy országos listás szavazólapot kapnak kézhez a választópolgárok. Aki nemzetiségi regisztrációt kért, az országos listás szavazólap helyett nemzetiségi szavazólapot kap, amelyen nemzetiségének listája szerepel. Aki szavazási levélcsomagot – tehát országos listás szavazólapot - kapott, majd magyarországi lakcímet létesített, a szavazókörben már csak egyéni listás szavazólapot kaphat.

A korábbi választások gyakorlatától eltérően a szavazólapokon nem ABC sorrendben szerepelnek a jelöltek és a listák, hanem az OEVB és az NVB által végzett sorsolás eredménye szerinti sorrendben.
Új elem a választás során, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak. Voksaikat folyamatosan küldhetik postai úton, vagy adhatják le a kijelölt helyszíneken, összesen 195.341 választópolgár igényelt szavazási levélcsomagot. Megyénkben a három OEVK székhely település mellett Rédicsen és Letenyén volt lehetőségük a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a szavazási levélcsomag átvételére, amennyiben kérelmükben ezt feltüntették. Rédicsen 9, Keszthelyen és Nagykanizsán 1-1 választópolgár igényelte a személyes átvételt, így összesen 11 szavazási levélcsomag személyes átvételére került sor. Ezen választópolgárok csak országos listás szavazólapra szavazhatnak.
Érvényesen szavazni a jelölt, illetve a lista mellett lévő körben elhelyezett két egymást metsző vonallal lehet: X vagy +. Érvénytelen az a szavazólap, amelyen több jelölt, vagy lista mellett szerepel a két egymást metsző vonal, amelyen nem szerepel érvényes szavazat, tehát nincs semmilyen jelölés, vagy ha a szavazólapon szavazatként olyan jelölést tettek, amely nem két egymást metsző vonal. Az átjelentkezéssel szavazók számára – akik a lakcímüknek megfelelő szavazólapon, zöld borítékban adhatják le voksukat – érvényességi feltétel a zöld boríték leragasztása is.
Az új választási szabályok értelmében nincsen kampánycsend, de a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méterem távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. A szavazás napján választási gyűlés nem tartható. E tilalmak megsértése esetén a kifogás benyújtására van lehetőség a területileg illetékes OEVB-hez.
A választópolgárok két típusú: központi névjegyzéket érintő és szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmet nyújthattak be az illetékes választási irodához.
A külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel időszaka már lezárult, a megyében élő választópolgárok közül 501-en kérték külképviseleti névjegyzékbe vételüket.  A legtöbb kérelem a következő települések választópolgáraitól érkezett: Zalaegerszeg (125), Nagykanizsa (99), Keszthely (63), Lenti (18), Hévíz (16), Zalaszentgrót (15), a községek közül a legtöbb Balatongyörök (14).
A nemzetiségi regisztráció vonatkozásában országos adatok állnak rendelkezésre:

Az átjelentkezési kérelmek benyújtásának határideje 2014. április 4-én (pénteken) 16.00 órakor jár le, amelyet követően valamennyi kérelem elbírálásra kerül és a Nemzeti Választási Iroda a szombati nap folyamán ennek megfelelően eljuttatja a szükséges számú átjelentkezéses szavazólapot a választási irodák részére. Így valamennyi választópolgár a lakcíme szerinti egyéni választókerületi szavazólapon adhatja le voksát, bárhol is tartózkodik a szavazás napján, méghozzá zöld borítékban.
Mozgóurna iránti igény benyújtására a választás napján is lehetőség van du. 15.00 óráig. Ezen kérelmeket elektronikusan, vagy közvetlenül a szavazatszámláló bizottsághoz intézett kérelemmel lehet igényelni. Javasolt a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról letölthető formanyomtatványt alkalmazni, hogy valamennyi, a pozitív elbíráláshoz a jogszabályban felsorolt adat megadásra kerüljön.
A jelölő szervezetek és független jelöltek által delegált SZSZB tagok száma a megyében 1258 fő Zalaegerszeg OEVK 443 fő, Keszthely OEVK 431 fő, Nagykanizsa OEVK 384 fő.
A részvételi adatokat az érdeklődők a www.valasztas.hu oldalon kísérhetik majd figyelemmel, reggel 7.00 órakor, ezt követően két óránként, utolsóként 17.30 órakor lesz napközbeni jelentés (összesen tehát 6 napközbeni jelentésre kerül sor). 2010. évben az országgyűlési választás 1. fordulójában (2. fordulóra nem került sor Zala megyében) 63,54% volt a részvételi arány Zala megyében, míg országosan 64,36%.
A választás egyéni választókerületi eredményét az OEVB l2014. április 12-én, a választás országos listás eredményét az NVB legkésőbb 2014. április 25-én állapítja meg.
A köztársasági elnök úr által 2014. május 25-ére kitűzött EP választás értesítőjét 2014. április 7-ig (hétfőig) kell  kézhez kapniuk a választópolgároknak.

 dr. Mester László

megosztás
hozzászólások
Silver fitness (1), Művészetek völgye (7), Fehér szalag (1), Bartha Gábor (34), MTI (595), Rejuvena (19), labdarugas (25), keszthely foter (201), álláshirdetés (18), Bock Bisztró Balaton (16), munkaszünet (1), Lel Ki Főzde (1), újszülött (1), Vajda János Gimnázium (22), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), trianon (2), dunantul (23), jogsebész (9), boldog (1), Ács István (10), orvos (23), egynapos sebészet (1), onkormanyzat (481), ország torta (1), arckezelés (1), állatkínzás (2), Komoróczi Lajos (3), Gyertyánági Endre (1), időkép.hu (2), unicef (1), Kovács Ernő (1), Nagymező Gyenesdiás (1), drogmentes (1), tavaszi szél vizet áraszt (1), keszthely program (1241), Zalaszántó (1), VeszprémFest (1), Virágos Magyarország (6), szép (9), középiskola (1), tengerpart (1), Kovács Patrícia (1), OKJ (1), szakács (1), biztosítás (2), menetrend (3), jutalom (1), diákolimpia (1), alternatív gyógymód (1), konyvtar (103)