Sok gyermek nem alkalmazza az adatvédelmi lehetőségeket a közösségi portálokon

2011. április 18.
Az Európai Unióban lakó fiatalok közül a 13-16 évesek 77 százaléka, a 9-12 évesek 38 százaléka rendelkezik saját profillal az úgynevezett közösségépítő weboldalak valamelyikén, közülük ugyanakkor minden negyedik nem használja a személyes adatainak védelmét lehetővé tevő szolgáltatásokat.

A Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw, Myvip vagy ezekhez hasonló portálokat használó gyermekek több mint 25 százalékának nyilvános az adatlapja, ami azt jelenti, hogy a sok esetben címet és/vagy telefonszámot is megadó profil mindenki számára látható - derül ki a felmérésből, amelyet 25 országban végeztek 25 ezer fiatal megkérdezésével.
Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke közleményében hangsúlyozta, hogy "ezek a gyermekek kockázatnak teszik ki magukat, és zaklatás, illetve gyermekcsábítás áldozataivá válhatnak. Ezért minden közösségépítő weboldalt működtető cégnek sürgősen gondoskodnia kell arról, hogy a kiskorúak profiljaihoz való hozzáférés alapértelmezettként csak a visszaigazolt ismerősi körre korlátozódjon, és e profilok ne legyenek elérhetők keresőprogramok számára."
A felmérés szerint a 9-12 évesek 15 százalékának 100-nál több visszaigazolt ismerőse van az adott oldalon, ez a szám Magyarország esetében a legmagasabb (47 százalék).
Az adatok szerint a 11-12 évesek körében mindössze 56 százalék nyilatkozott úgy, hogy tudja, hogyan kell módosítani profilja adatvédelmi beállításait. A 15-16 évesek közül viszont már 78 százalék mondja azt, hogy tisztában van az adatvédelmi beállítások módosításának mikéntjével.
Az Európai Bizottság emlékeztetett arra is: tavalyelőtt a jelentősebb közösségépítő weboldalak működtetői megegyeztek abban, hogy intézkedéseket hoznak 18 év alatti felhasználóik online biztonsága érdekében. Kroes sürgette azokat a cégeket, amelyek még nem tették ezt meg, hogy csatlakozzanak a megállapodáshoz. mti

megosztás
hozzászólások
diakhitel (7), VeszprémFest (1), debrecen uszo eb (16), tabor (6), nő (2), Rejuvena (19), halottak napja (1), helikon (41), aranyérem (1), deviza (1), női gombolkodó (5), Rtime (5), cigaretta (13), Player's Restaurant & Bar (2), KDNP (1), ajánló (1148), életmód (10), Tarkarét Biofarm (1), recept (178), C+ fesztivál (1), szilveszter (6), halál (42), gyógytornász (1), íjászverseny (1), Nagy Angelika (1), pünkösdi regatta (5), Ollári Barbara (1), Katedra nyelviskola (5), Nagykanizsa (1), Pampetrics Milán (2), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), jogosítvány (1), álláshirdetés (18), kereskedelem (1), Vaszily Zsolt (3), Bóka István (1), egyház (2), Erdély (2), Brüsszel (1), Love your belly (2), néptánc (4), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Hévíz gyógyfürdő (112), keszthely program (1241), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), VOLT fesztival (7), europa-bajnok (5), atlétika (6), strand (21), vendeglátás (6)