Sok a regisztrálatlan kutyachip

2013. szeptember 17.
Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező állatorvos által azonosító mikrochipet tetetni, ami révén a kutya gazdája beazonosítható lehetne.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy bár nőtt a chip-es kutyák száma, gyakran találkoznak az utcáról megmentett ebek között olyannal, akinek a mikrochip azonosító számához nem tartozik a"petvetdata" rendszerben a tulajdonos kapcsán adat. Gyakran az állatorvos a ludas, hiszen a chip beültetés után a gazdi adatait neki kell a rendszerbe felvinnie.

Kötelező mikrochip, te drága
Januártól az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el. Az ebek azonosítását elősegítő mikrochip néhány ezer forintos egyszeri költségét sokan meg szeretnék spórolni, így állatukon a kötelező veszettség elleni védőoltás beadatását, a féregtelenítést, az egyéb kezeléseket is elkerülik. Így az állatok védtelenekké válhatnak az emberre is veszélyes betegségekkel szemben. Akit rajtakapnak egy esetleges ebösszeíráskor a mulasztáson, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat. A környezettudatos és felelős állattartás része az ebek chippel történő ellátása.

Miért jó a mikrochip?
A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére. A kötelező chip hatalmas előrelépés a kóbor kutyák problémájának megoldása terén - mondta el Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője -, hiszen a chip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája, márha a kutyában lévő chip sorszámához naprakész adatokat is társítanak a "petvetdata" rendszerben. A tulajdonos és a kutyához kapcsolható információkat rendszeresen frissíteni kell a rendszerben, melyet a gazda állatorvos segítségével tehet meg.

megosztás
hozzászólások
Nagy Bálint (10), onkormanyzat (481), voroskereszt (24), Cserszegtomaj (124), Rejuvena (19), reklám (1), webshop (1), ajánló (1148), Zalaszántó (2), idegenforgalmi adó (1), Via Hotel (1), shotokan karate (3), Tóth Xénia (6), boldog (1), álommeló (1), minimálbér (1), Bátortábor (1), cselgáncs (1), Ékszertáska (2), Czigány Sándor (2), ország torta (1), Rezi (1), keprol kepre (7), nyugdij (8), Player's Restaurant & Bar (2), labdarugas (25), Bagyinka Tímea (1), Budapest (3), augusztus 20. (5), országgyűlési képviselőjelölt (11), zivatar (1), ló (1), kutyás strand (5), Stohl András (1), eon (2), verklifesztivál (3), vuz kft (17), Mohácsi József (8), Az év orvosa (1), nyár (1), Szutrély Péter (7), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), viz (1), Benkő Lívia (1), Csokonai társaság (1), Év fája (1), jog (3), vívás (1), Ugrimanók (1), Alsópáhok (51)