„Soha nem ért atrocitás a kendő miatt”

„Soha nem ért atrocitás a kendő miatt”

2016. november 18.
„Ha van a zsebemben két cukorka, az egyik papírba csomagolva, a másik meg papír nélkül, összekoszolódva, összenyálazva, mindenki a papírba csomagoltat fogja választani. Nos, ez igaz a nőkre is” – véli a negyvenes éveiben járó Owaimer Zoheir, aki az Egyesült Arab Emírségekből származik, és akinek 17 esztendős lánya, a hévízi Bibó-gimnáziumban tanuló Aisha három éve döntött a hidzsáb használata mellett.

Owaimer Zoheir: – Szokás nálunk, hogy a fiatal palesztin fiúk az érettségire „iskolai fáradalmaik, gyötrődéseik” jutalmaként a férfikor küszöbén három-négy hetes külföldi utazást kapnak ajándékba egy általuk választott országba, ahol az egyetem megkezdése előtt „kipihenhetik” magukat. Én Magyarországot választottam 1993-ban, és mivel tetszett a szabadság, a szórakozás, hát maradtam.

– Nem bánta meg a döntését?
O. Z.: – Nem is meg igen is. Nem, hiszen itt ismertem meg a feleségemet, aki keszthelyi, itt alapítottam családot, de felnőtt fejjel kicsit igen is, hiszen a mostani nehéz gazdasági helyzetben, a rossz magyarországi életszínvonal következtében Németországba kell járnom dolgozni. Ez nehéz mindenkinek.

– Aisha, te itt születtél Magyarországon?
Owaimer Aisha: – Keszthelyen születtem, most vagyok harmadikos gimnazista. Rezibe, ahol élünk, jártam általános iskolába.
– Látom, ragaszkodsz a hagyományokhoz. Szülői akarat vagy saját döntés?
O. A.: – A húgommal és az öcsémmel együtt az iszlám vallásra nevelnek minket. A kendőt én szerettem volna, sem apa, sem más nem kötelezett rá. Mindenképpen akartam. Apa javaslatára csak az általános iskola elvégzése után vettem fel, a gimnáziumban már így szoktak meg. Soha nem ért atrocitás a kendő miatt.
O. Z.: – Aisha látta édesanyámon és a rokonaimon a kendőt, és megtetszett neki a sokoldalúsága, hogy nemcsak egy tetőtől talpig zárt burkában járhat, hanem így is tud létezni. Felismerte, hogy már abban a korban van, amikor illenék ilyesmit viselnie. Örültem neki, amikor közölte velem, hogy felveszi a hidzsábot, de meg kellett győződnöm a döntése komolyságáról, ezért kezdetben igyekeztem lebeszélni róla. Mielőtt végleges elhatározásra jutottunk, leültünk, és átbeszéltük, hogy a kendő viselése nem lehet pusztán divat. Kendőben nem lehet dohányozni, inni és csókolózni, a kendő valamit képvisel, és megköveteli a viselőjétől a helyes magatartást. Ha felveszi, egész életében be kell tartania a szabályokat. Aisha érettebb gondolkodású a koránál, az elhatározása szilárd.

– Az osztálytársaid, a tanáraid elfogadják?
O. A.: – Igen, nincs semmi gond.

– Ha elmennél a barátaiddal a Hévízi-tóra, hogyan fürdenél?
O. A.: – Burkiniben, tartva az előírásokat.

– Beszélsz arabul?
O. A.: – Csak az alapokat, de írok-olvasok arabul, és megértem, amit mondanak.

– Hogyan szórakozol?
O. A.: – Nemrég voltunk a barátnőimmel pizzázni, de bulikba nem járok.
O. Z.: – Aisha tartja magát a hagyományokhoz, csak lánytársasággal jár, és csak olyan helyekre, amelyek nem minősülnek „alviláginak”: a barátnőivel bowlingozik vagy pingpongozik. A diszkót, az italozást, a fiúzást kerüli, nem vesz részt benne. Sportol, orvosnak készül, ebben sem a vallása, sem a kendő viselete nem zavarja.

– Meglepődött a kinti család Aisha döntésén?
O. Z.: – Nem, ők természetesnek vették.

– És ön?
O. Z.: – Úgy voltam vele, hogy ha nem veszi fel a kendőt, akkor sem lesz semmi gond, hiszen Európában vagyunk. De van egy remek példám: van a zsebemben két cukor. Az egyik be van csomagolva, a másik nem, rá van tapadva a zsebemből a szösz, a szőr. Melyiket kéri mindenki? Amelyik csomagolva van. A nők is ugyanilyenek szerintem. Védettek a ruha, a kendő, a vallás által. Nem mindenki tapogatta végig őket, nem nyalta meg mindenki, ez jelzi, hogy értékesek.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
költészet napja (2), matolcsy gyorgy (1), lakás (3), regisztráció (1), szűrés (1), Zala folyó (1), Németh Veronika (1), turisztika (94), Kis-Balaton (1), homoszexualis (1), Centrál Színház (1), freestyle foci (1), vasút (10), kutya (23), LMP (4), Katedra nyelviskola (5), fagylalt (6), Taliándörögd (1), Komoróczi Lajos (3), Schmied Zoltán (1), helyesírás (1), szerelem (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), Pálfi László (1), fogyasztóvédelem (1), Suba Alexandra (1), Mikulás (8), Gál Lajos (9), Szent Mihály (1), Horvath Terez jegyzo (29), skandinav lotto (81), Nagykanizsa (1), Spa Hévíz (3), KiBeszél (14), karrier (1), paleo (13), tanulmány (11), közmunka (1), Asperger-szindróma (1), biztosítás (2), férfi (1), média (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), Bagyinka Tímea (1), Márki Péter (1), kovács (1), Ranolder (1), gyilkosság (1), Rigo Csaba (36), vadász (2)