Sikkasztás miatt ítélték el a hévízi művelődési központ volt alkalmazottját

2014. szeptember 26.
Jogerősen egy év és tíz hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken a Keszthelyi Járásbíróság azt a férfit, aki a hévízi művelődési központ alkalmazottjaként több millió forintot sikkasztott el.

Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője a csütörtökön kezdett és pénteken be is fejezett pert ismertetve közölte: a 30 éves férfi 2011-től dolgozott a művelődési központ munkatársaként, rendezvények szervezése, a lebonyolításban való közreműködés, valamint az ezzel kapcsolatos pénzügyek intézése volt a feladata.
A kialakult gyakorlat szerint az intézményben jelentős részben készpénzes kifizetések történtek, a vádlott a házipénztárból kiadási pénztárbizonylat ellenében előleget kapott, amellyel legkésőbb 30 napon belül el kellett számolnia. A férfi azonban több esetben is késett az elszámolással, de az is előfordult, hogy az általa benyújtott kifizetési bizonylatok csak a felvett összeg egy részét fedezték. Az összesítés szerint 2012 májusa és novembere között több mint kilencmillió forintos kárt okozott ezzel az intézménynek.
Ezen túlmenően 2012-ben egy étkezést, illetve szállást biztosító vállalkozásnak 1,2 millió forinttal, egy koncertszervezőnek pedig több mint 1,2 millió forinttal maradt adós a művelődési központ. Az előbbi esetében egy hévízi kulturális egyesület képviselőjeként a vádlott átvállalta a fizetési kötelezettséget.
A tárgyaláson a védő arra hivatkozott: az intézmény életében többször is előfordult, hogy szabálytalanul eljárva fizették ki egy-egy rendezvény költségeit.  Ez a gyakorlat, valamint az intézmény vezetője által engedélyezett készpénzfelvétel adott lehetőséget a károkozásra.
A Keszthelyi Járásbíróság a vádlottat egyebek mellett sikkasztás bűntettében találta bűnösnek, és jogerősen egy év tíz hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. MTI

megosztás
hozzászólások
jóga (1), Rigo Csaba (36), nyugdíjas (2), Don (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), sárkányrepülő (1), dohany (15), ingatlan (12), tenisz (3), Márki Péter (1), tengerpart (1), hatos lottó (93), jogszabály (1), Nagykanizsa (1), Sárdi Katalin (1), szüret (4), Novinszky Petra (1), rendőr (3), vuz kft (17), dinnye (1), vallás (1), egynapos sebészet (1), Filharmónia (1), katona (1), pszichoterápia (1), íjászverseny (1), Nagy Bálint (10), kerekpar (27), ruha (2), KDNP (1), CT (3), trianon (2), nagyik karácsonya (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), Keszthelyi Táncpanoráma (7), maraton (59), LMP (4), Pál Attila (1), Pálfi László (1), zene (23), vívás (1), kereskedelem (1), lotus (1), megemlékezés (10), gépjármű (1), balatoni strandbelépő (1), Főzzünk játszva (2), hosegriado (7), karácsonyi képeslap (1), Balaton-part (10)