Sikeres szezont zár a Yachtkikötő sportegyesülete

2018. október 18.
A Keszthelyi Yachtkikötő Vitorlás Sport Egyesület (KYK VSE) három éve kezdte meg működését. Az egyesület céljai között a nagyhajós versenyzés koordinálása, versenyek szervezése és lebonyolítása mellett a kezdetek óta szerepel az utánpótlás-nevelés is. Az egyesület a 2018-as idényben is remek eredményeket ért el.

Pünkösdi, Szüreti és Kékszalag: nagy hajók az élmezőnyben

2018-ban is Keszthelyen vendégeskedett a Pünkösdi Regatta mezőnye, a verseny helyszíne a keszthelyi Yachtkikötő volt. Csaknem háromszáz hajó indult az erőpróbán, amely ezzel a Kékszalag után a Balaton második legnagyobb megméretésévé vált. Fa Nándor már hagyományosan szervezi a 8 m-es hajók részére a négykezes, kétkezes versenyt, ahol az első nap befutója a keszthelyi Yachtkikötőben, másnap a rajt pedig Balatonkeneséig tartó versennyel Keszthelyen volt.
Az 50. Kékszalag reklámhajója a Lisa lett, országszerte óriásplakátokon hirdette az eseményt. A Higgy magadban! játékban rajta kívül részt vett a Restless nevű hajó is, amely szintén a KYK VSE színeiben versenyez. A Lisa hozta a papírformát, immár harmadszorra nyerte meg zsinórban a hagyományos egytestű hajók kategóriáját és a Litkey Bence-emlékkupát.
A Thunderbird a 12. helyen ért célba a több mint 640 indulót felvonultató mezőnyben, a Bogi, az egyesület másik katamaránja a Fehérszalagon elért 5. hely után technikai hiba miatt a 7. helyről kiállni kényszerült.
A J24-es a világ legnépesebb one design (egyforma hajókból álló) osztálya. Egyesületünk színeiben indult a J. Bond 037 nevű hajó a 2018-as világbajnokságon az olasz Garda-tavon. A több mint 80 induló közül az előkelő 12. helyen végzett, így díjat kapott, és automatikusan meghívták a jövő évi vb-re, amelyet az Egyesült Államokban rendeznek meg. Büki Gábor és Büki Zsolt a 25-ös jolle kategóriában magyar bajnoki címet szerzett.
A katamaránok edzésekkel zárják az idei versenyszezont szeptemberben.

Eredményes fiatalok

A 2018-as vitorlásszezonban két ifjúsági ranglistaversenyt is rendezhetett a klub, ami büszkeségre ad okot, hiszen több mint tíz éve nem volt ilyen Keszthelyen. Az egyesület versenyzői mindkét megméretésen kiválóan teljesítettek. Június végén a 29er és RS Feva XL ranglistaverseny került megrendezésre a keszthelyi Yachtkikötőben. A próbatételt az RS Feva XL hajóosztályban a KYK VSE versenyzői nyerték. Kovács Herbert és Farkas Bence első helyezést értek el, míg a Lukács Kristóf, Pintér Szilárd páros második lett. Az RS Feva XL magyar bajnokságot Balatonfüreden szintén a Kovács Herbert–Farkas Bence páros nyerte. A srácok a magyar bajnoki cím begyűjtése után megnyerték a hajóosztály Európa-kupa-versenyét is. A magyar bajnokság és az Európa-kupa legeredményesebb csapata a Keszthelyi Yachtkikötő VSE csapata lett (Kovács Herbert, Farkas Bence, Lukács Kristóf, Pintér Szilárd, Nyárádi Marcell, Lukács Márton). Edzőik Büki Gábor és Szabolcs Bence voltak.

Szeptember 14–16. között a legnépesebb hajóosztálynak, az optimistnak rendeztek ranglistaversenyt, amelyen 104 hajó vett részt. Farkas Bence itt is nagyszerűen szerepelt, összetettben a negyedik helyet szerezte meg.
Szeptember végén Balatonfüreden az Optimist csapat a magyar bajnokságon méreti meg magát, a kikötőt Szabolcs Bence edző vezetésével négytagú csapat képviseli.

A 2019-es versenyszezonra egyesületünk várja a vitorlázás iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését hatéves kortól. Az úszni tudás alapfeltétel, hajót az egyesület ad. Télen az elméleti foglalkozások mellett funkcionális tréningen vesznek részt a fiatalok heti két alkalommal. Lehetőség nyílik tengeri edzőtáborozásra is. Érdeklődni Szabolcs Bencénél lehet (+36-20/211-6087, hun3@hun3.hu).

megosztás
hozzászólások
Top 50 (1), police (513), vízimentő (5), Schmied Zoltán (1), szűrés (1), Street Festival Keszthely (1), angus marha (1), Joós Adél (1), gasztroblogger (2), Illés Fanni (1), Major Veronika (5), Tar László (1), Március 15 (2), ökölvívás (2), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), könyv (1), Tóth Csaba (3), konyvtar (103), Hegyi Roland (HR) (5), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Csángó Zsuzsa (1), Rigo Csaba (36), hűtőgépcsere-program (1), keszthelyi-hegység (1), kékszalag (12), Jazz Fiesta (2), efott (6), Halház kft (1), Gál Lajos (9), gazdasag (363), freestyle foci (1), Zalacsány (4), képviselő-testület (37), Bagyinka Tímea (1), politika (37), bor (26), nő (2), Együtt (1), Cserszegtomaj (124), farsang (2), La Montanara (1), vendeglátás (6), Év fája (1), cukorbetegség (2), cipősdoboz (3), étterem (11), georgikon (38), alga (1), menekült (1), Balatoni Hajózási Zrt (4)