Sigray hagyaték: vissza az örökösöknek

2013. április 16.
A Helikon kastélymúzeum nyolcvanhat műtárgyat szolgáltat vissza a Sigray család leszármazottainak. Ezt az április 16-i sajtótájékoztatón jelentették be, amin elhangzott az is: az állam a Fertődi után várhatóan a keszthelyi kastéllyal folytatja majd a felújítási programját. Segítenek a visszaadott darabok pótlásában és a működési költségek terén is.
Nézze meg galériánkat!

A tükörteremben megtartott ünnepélyes sajtótájékoztató vendégeit - köztük a Sigray család leszármazottait, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Halász János kulturális államtitkárt és Manninger Jenő országgyűlési képviselőt - Pálinkás Róbert, az intézmény igazgatója köszöntötte, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Márton Péter mondott beszédet. Felidézve a Sigray Antal gróf életét, a hagyatékával kapcsolatos történteket, hangsúlyozta: igazi mérföldkőnek nevezhető a visszaszolgáltatás, a család több évtizede húzódó procedúra után kapja vissza a Helikon kastélymúzeumban lévő, egykoron letétbe helyezett nyolcvanhat műtárgyat, jogos örökségét. Az Orbán kormány 2001-ben már folytatott tárgyalásokat az ügyben, ám 2004 márciusában megakadtak az egyezetések, jogi kényszerpálya következett, az ügyek közül több bíróságra került.  A tárgyalások 2011-ben indultak újra, de mivel a vélemények nem voltak egységesek, megkezdték az egyeztetést, ami végül sikerrel zárult. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a kormány szándékaival összhangban adta vissza jogos tulajdonosaiknak, ami az övék.

Halász János államtitkár elmondta: a kormány befejezi a kulturális rendszerváltozást, aminek része, hogy visszaadják a közgyűjteményekben letétbe helyezett javakat jogos tulajdonosaiknak. Ezt elsőként a keszthelyi kastélyban teszik meg, ahol fontos dolgok történnek. A kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az intézmény fejlesztéseit, de a kulturális tárca és a Miniszterelnökség közösen figyel a működési forrásokra is. Segítenek a visszaszolgáltatott javak pótlásában is. Itt volt az ideje, hogy ezt megtegyük, jó úton járunk - mondta.

Lázár János államtitkár a gondolatsort folytatva azzal kezdte beszédét, hogy bocsánatot kért a családtól - és a hasonló helyzetben lévő örökösöktől - az elmúlt két évtized méltánytalanságai, hátrányai miatt. Azt mondta, a második világháborúban az állam nem tudta megvédeni a polgárait, majd azok értékeit sem. Sok család - köztük a Sigray - az államra bízta a javait annak érdekében, hogy majd visszakapja őket. Ez nem így történt, az állam a visszaszolgáltatás helyett egyszerűen elkobozta, mi több ellopta azokat. Ideje, hogy igazságot szolgáltassanak, ennek első lépése, hogy a nyolcvanhat műtárgyat visszaadják a családnak. Ez azonban egy folyamat első lépése. A Miniszterelnök döntése alapján május elsejétől a Miniszterelnökségen belül létrehozzák a letétbe helyezett kulturális javak titkárságát. A szervezet feladata az lesz, hogy a második világháború kitörésétől a rendszerváltozásig terjedő időszakban az államra bízott javakat felülvizsgálja. Jegyzéket készítenek annak érdekében, hogy a vitathatatlanul nem állami tulajdonban lévő műtárgyakat visszaszolgáltathassák jogos tulajdonosaiknak. Az információk szerint a múzeumokban meglehetősen sok ilyen műtárgy van. Bejelentette, hogy a keszthelyi kastélyt támogatják, a Fertődi befejezése után a Helikon kastélymúzeumban folytatják a jelentős mértékű kastély felújítási programot. A kormány társadalmi felhatalmazást kapott arra, hogy a szabadság mellett az igazságot is képviselje – fogalmazott a visszaszolgáltatás kapcsán. Beszéde végén jelképesen egy Sigray hagyatékból származó vázát adott át a család leszármazottjának, Osztroluczky Dénesnek. Pálinkás Róbert megköszönte, hogy a hagyaték jó néhány darabja a családnak köszönhetően letétben a szezon végéig még a kastélyban marad, azokat megtekinthetik a látogatók.

megosztás
hozzászólások
Papp Gabor (227), tornádó (1), Kehidakustány (1), köztársasági elnök (1), nyugdíjas (2), kitüntetés (6), Szeiler Gábor (1), Fehér szalag (1), Fodor Edith (3), Szutrély Péter (7), meteorologia (146), Zalaszántó (1), Puskás Tamás (3), év fürdője (4), Tar Ferenc (3), Sárdi Katalin (1), uzemanyag (24), karácsony (20), építész (3), kovács (1), Top 50 (1), 2016 (2), migráns (3), advent (226), béremelés (2), vízimentő (5), homoszexualis (1), Player's Restaurant & Bar (2), percdíj (1), földrengés (2), Katedra nyelviskola (5), 1956 (1), Tata (1), hatos lottó (93), Visionet (1), deviza (1), Zala folyó (1), Németh Gábor (1), Pápai Gábor (6), holokauszt (1), Darren Cranmer (2), Palásthy Bese (2), születés (16), alga (1), munkaviszony (1), esztétika (8), tollaslabda (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), georgikon dse (7), vlog (4)