Síelni mennénk, de spórolni is szeretnénk? – tippek az olcsóbb síeléshez

2019. február 04.
Aki egyszer belekóstolt a síelés nyújtotta élvezetekbe, az jó eséllyel egy életre rabjává válik ennek a sportnak.

A lesiklás adta szabadság érzése, valamint a növekvő adrenalinszint mellett a gyönyörű, hófödte hegycsúcsok látványa, a friss levegő, illetve a síparkok egyéb szolgáltatásai miatt évről évre át akarjuk élni ezt az élményt.

Azonban hiába vágyunk sokan a pályákra való visszatérésre, sokunk mégis inkább otthon marad, ha az ezzel járó kiadásokra gondol. Éppen ezért az alábbiakban adunk néhány olyan tippet, amelyekkel jelentős összegeket tudunk spórolni egy-egy út során és nem kell lemondanunk új hobbinkról.

Helyszínválasztás
Mindenképp ezzel a szemponttal kell kezdenünk, mert egy adott ország mellett való döntés egyben kijelöli az árkategóriát is. Kezdőknek például ajánlott először a hazai terepeket választaniuk 1-2 napra, amivel szerencsés esetben akár a szállás költségeit is megspórolhatjuk. A mostanában egyre enyhébbé váló telek, illetve a hazai domborzati viszonyok miatt előfordulhat, hogy nincs lehetőségünk belföldön síelni, de szerencsére a közelben lévő szlovák és román pályák ideális viszonyokat kínálnak kezdőknek és haladóknak egyaránt. Az alacsony utazási költségeken kívül a jegyárak is elmaradnak a nyugat-európai szinttől. Az utazási költségeken tovább spórolhatunk, ha a ma már egyre népszerűbb telekocsis megoldásokat választjuk.

Elő-, fő- és utószezon? – a síparadicsomokban is létezik
Ahogy egy kedvelt tengerparti üdülőhelynél, úgy a síközpontoknál is befolyásolja a költségeket az időpont megválasztása. A legtöbben a december közepétől szilveszterig tartó, illetve a februári időszakban síelnek. Ilyenkor általában nemcsak a síbérletek, hanem a szállások is drágábbak. Érdemes ezért például márciusban utaznunk, amikor az alapárak is kedvezőbbek, valamint számos akció is várhat ránk.

Felszerelés
Ha még csak most ismerkedünk ezzel a sporttal, akkor az elején mindenképp a bérlést ajánljuk. A szükséges eszközök közül a legtöbb a helyszínen is bérelhető. Viszont ha már túl vagyunk néhány alkalmon és úgy érezzük, hogy megvan az új téli szabadidős elfoglaltságunk, akkor azzal spórolunk a legtöbbet, ha megvesszük magunknak az alapvető kellékeket, ruházatot. Ezek közé tartozik a síléc, a síbot, a ruhák terén pedig a speciálisan ilyen célra készült kabát, nadrág, kesztyű, sapka és zokni.  A védőfelszerelésnek sokan nem tulajdonítanak jelentőséget, pedig kettőt közülük mindenképp szükséges hordanunk, legyen az ember kezdő vagy haladó. Az egyik a bukósisak, melynek fontosságát nem is érdemes külön ecsetelni, a másik pedig a szemüveg. A szemüveg nagyon jó szolgálatot tesz tűző napsütésnél és hóesésben egyaránt. Egyrészt a szembe hulló csapadék, valamint a hóról visszaverődő erős, vakító fény könnyen balesetet idézhet elő, másrészt utóbbi még a szemet is károsíthatja. Itt különösen érdemes a minőséget választani, főleg a szemkárosító hatás kivédése érdekében. Remek síszemüveg akciók érhetők el a megbízható webshopok vagy akár offline boltok esetében is. Ha sikerül egy-egy ilyen kedvezményt kifognunk, akkor nem kell majd a minőség és az ár között hezitálnunk. Könnyedén hozzájuthatunk akár a komolyabb márkák, mint például az Oakley termékeihez is.

Válasszunk okosan síbérletet!
A sítúra egyik legnagyobb költségét a bérlet teszi ki. A legtöbb helyen azonban tudunk olyan bérletet is vásárolni, ami például az egy hetes ott tartózkodásból az általunk választott 5 napon jogosít fel síelésre. Ez egyrészt olcsóbb is, mintha valamennyi napra napijegyet vagy bérletet vennénk, de más előnyei is vannak. Jól jöhet, ha elfáradtunk és pihenőnapot szeretnénk beiktatni, rossz idő esetén is, amikor nincs lehetőség síelni, vagy ha az adott napot kirándulással szeretnénk tölteni a környéken.
Biztosak vagyunk benne, hogy a fenti tippek megfogadásával nem kell lemondanunk egyik új, kedvenc időtöltésünkről és kihasználjuk a szezon hátralévő részét egy jó síelésre.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
jégpálya (4), jótékonyság (3), természet (2), konyha (1), szakma (1), zápor (1), Helikoni ünnepség (4), horgász (5), viz (1), Nyitott Balaton (2), punkosdi regatta (9), Cseh László (1), minisztérium (7), kresz (2), nyaralas (12), sorkötelezett (1), paleo (13), Hegyi Roland (HR) (5), sztár (2), riporter (1), Bóka István (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), óvoda (7), Az év orvosa (1), fürdő (2), Csótár András (58), verklifesztivál (3), Márki Péter (1), tour de france (1), építész (3), hulladék (3), sütemény (1), Keszthelyi Kiscápák (6), hegyalja fesztival (3), paleo-ketogén (4), Schmied Zoltán (1), Polgári vélemény (4), onkormanyzat (481), orosz (1), drogmentes (1), festetics (22), büntetés (3), lotus (1), temetés (2), onkentes (3), minimálbér (1), vasárnapi pihenőnap (3), ruha (2), állatok (16), Lidl (1)