Sertéságazat: hárommillióról hatmillióra

2013. április 24.
A sertéságazat helyzetének javítását, az állomány 2020-ig történő megduplázását tűzte ki célul a kormány, mely a projekthez 2,6 milliárd forintot biztosít. Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési miniszter erről tegnap beszélt azon a sajtótájékoztatón, amit a Pannon Egyetem Georgikon Karon tartottak.

Elmondta, hogy az elmúlt időszakban hárommillió alá csökkent Magyarországon a sertések száma, ez az állapot nem tarható tovább, fordulatra van szükség. A 2,6 milliárd forint kormányzati segítség ezt lehetővé teszi, de a programnak köszönhetően húszezer új munkahelyet is teremtenek, és minőségi magyar termékkel is megjelennek a magyar és külföldi piacon. Legjelentősebb összegeket kutatásfejlesztésre, sertéstenyésztéssel kapcsolatos beruházásokra, hatósági nyilvántartások készítésére, és bel-, valamint külpiaci marketingre fordítják. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora az intézményükben zajló, a sertéságazatot is érintő oktatás-kutatás-fejlesztésről szólt, dr. Dublecz Károly, a Georgikon Kar dékánja pedig a konkrét szerepükről beszélt. Ezek szerint, ahogy a program kidolgozásában, úgy gyakorlatban részt vesznek a sertésprogramban, szem előtt tartva a magyar genetikát, a falvakban a családi üzemek fejlesztését, a helyi feldolgozást és piacra jutást segítik. A minőség szintén fontos szempont lesz számukra, a takarmányozás költségeire pedig alternatívákat keresnek. Horváth István miniszteri biztos arról beszélt, hogy a sertéságazatban öt százalékos javaslattal éltek.

megosztás
hozzászólások
Révai Gábor (1), életveszély (1), Happy Dixieland Band (8), Halház kft (1), Ugrimanók (1), utca embere (8), film (8), Visionet (1), ló (1), Magyar Telekom (1), Donkó Imre (1), kereskedelem (1), google (3), Március 15 (2), hazassag (6), gyógyfürdő (6), család (1), program (7), dunantul (23), fejlesztés (12), Baptista Szeretetszolgálat (1), téligumi (1), euronews (1), férfi (1), Keszthelyen élni (6), kert (1), Manninger Jenő (384), lakás (3), deviza (1), szuperhold (1), kenyér (7), egyetem (188), fagylalt (6), Suba Alexandra (1), dinnye (1), vitorlázás (37), belfold (1440), tornádó (1), Zala Volán (1), balett (1), karnevál (1), Pálfi Attila (1), Együtt (1), Amazon (3), Balatoni Szövetség (3), Balatongyorok (136), keprol kepre (7), álommeló (1), labdarugas (25), vasárnapi nyitvatartás (1)