Segítünk, mit tartson szem előtt, ha fűnyírót vásárol…

2019. szeptember 06.
Ha kertes házban lakunk és füves területekkel rendelkezünk, mindenképpen szükségünk lesz egy megfelelő fűnyíróra. De vajon milyet válasszunk, melyik jelenti számunkra az optimális megoldást?

A szakáruházak és a webáruházak kínálatában elektromos, akkumulátoros és benzines fűnyírókkal is találkozunk. Mindhárom típus több előnyös és hátrányos tulajdonsággal is rendelkezik, így a saját igényeinket figyelembe véve választhatunk közülük.

A legkeresettebb típus továbbra is az elektromos fűnyíró. Jellemzően ezek a legolcsóbb készülékek, mindig rendelkezésre állnak, az üzemeltetésük és a karbantartásuk kifejezetten egyszerű. Halk működést tesznek lehetővé, ezért a szomszédokat kevésbé zavarjuk, mintha benzines géppel dolgoznánk. Hátrányként azonban meg kell említeni az áramvezető kábelt, amit állandóan vonszolni vagyunk kénytelenek.

Az akadékoskodó kábel problémáját az akkumulátoros gépek képesek kiküszöbölni. Esetükben a fűnyírót kényelmesen használhatjuk, nem kell kerülgetnünk a kábelt és nem kell vonszolnunk magunk után. Az akkumulátorok hozzávetőlegesen másfél órás üzemidőt tesznek lehetővé, persze ez jelentős mértékben változik az akku kapacitásától. Ennyi idő alatt akár nagyméretű területtel is végezhetnénk, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az akkus fűnyírók motorteljesítménye alacsonyabb, ezért rendszerint lassabb haladást tesznek lehetővé. Kizárólag gondozott gyep vágására ajánlhatók; ha gazos területtel van dolgunk, más típusú gépet érdemes használnunk.

Ha nagy területeket kell nyírnunk, illetve meg kell birkóznunk a gazokkal, abban az esetben az benzinmotoros gépek jelentenek jó választást. Persze a hátrányos tulajdonságairól is szót kell ejteni. A súlyuk jelentősen mértékben nagyobb, mint az elektromos és akkumulátoros gépeké, ezért a mozgatásuk nehezebb, különösen dimbes-dombos területeken. A zajszintjük is sokkal magasabb, ezért a szomszéd ablaka alatt a vasárnap reggeli fűnyírást érdemes máskorra időzíteni.

Ha a füves terület gondozására szeretnénk ideális gépet választani, érdemes előnyben részesíteni a fűgyűjtő kosárral rendelkezőket fűnyírókat. Az ilyen fűnyírók csökkentik a pollenelszórást, ráadásul takarítani sem kell utánuk, csupán üríteni a kosarat. Találkozhatunk olyan fűnyírókkal is, amelyek a levágott füvet mulcsozás után visszajuttatják a talajra. Ezek a gépek egészen apró darabokra vágják a füvet, amit szétszórva tápanyagként juttatnak vissza a földbe. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy az így végzett fűnyírás a trágyázásnak köszönhetően elősegíti a szálak növekedését, így gyakrabban kell majd elővennünk a fűnyírót.

Természetesen szót kell ejteni a mechanikus fűnyírókról is, amelyeket kézi erővel mozgatunk. Ezek esetében nincs szükség karbantartásra, nincsenek üzemeltetési költségek sem, így egyszerűen használhatók, viszont csak kisméretű területek esetében képesek kielégítő megoldást nyújtani.

 

megosztás
hozzászólások
áruház (1), Zalaköveskút (1), Rézsó Tamás (6), kormánymegbízott (1), Palya Bea (1), mozi (13), Kocsis László (1), keresztény (2), kormany (11), szunyog (3), Krasznai István (1), Sifter Rózsa (1), Magyar Államkincstár (2), olimpia (152), tavaszi szél vizet áraszt (1), Love your belly (2), Rezi (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), jog (3), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), CT (3), hulladék (3), Füzes Eszter (1), ellenőrzés (2), ponthatar (6), jaras (36), festetics (22), Balaton Szinház (959), táncpanoráma (5), hűtőgépcsere-program (1), alkohol (4), gasztroblogger (2), köztársasági elnök (1), Novák Péter (1), sütemény (1), adomány (1), testkezelés (2), kitüntetés (6), Golden Globe (3), vírus (1), ökölvívás (2), Oroszlán Zsolt (2), medve (1), emléknap (1), táplálkozási tanácsadó (1), Szeiler Gábor (1), vlog (4), fogyasztóvédelem (1), erettsegi (72), kábítószer (9)