Schiffer beszélt a legtöbbet, Semjén és Szijjártó szótlan maradt a parlamentben

2012. december 31.
Tizenkilenc képviselő, köztük Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, nem szólalt fel 2012-ben a parlamentben. Négy kormánypárti politikus nemcsak idén, hanem a jelenlegi Országgyűlés 2010-es megalakulása óta nem kért szót, Kubatov Gábor fideszes pártigazgató például legutóbb 2007 áprilisában. A legtöbbet - alig két óra híján egy teljes napot - és a legtöbbször az LMP régi-új frakcióvezetője, Schiffer András beszélt idén a Házban.

A parlament honlapján elérhető adatok szerint Schiffer András - aki januárban távozott az ökopárti frakció éléről, november végén viszont ismét megválasztották - 304 alkalommal (ülésnaponként átlagosan háromnál többször) szólalt fel, és összesen 22 óra 6 percet szónokolt.
A megszólalások száma alapján az LMP-s politikust négy ellenzéki társa követi, mindannyian kétszáznál többször fejtették ki véleményüket: az MSZP-s Göndör István 230-szor, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás 214-szer, frakciótársa, Z. Kárpát Dániel 208-szor, a tavalyi első, a szocialista Gúr Nándor pedig 201-szer.
A kormánypárti politikusok közül három államtitkár került be az első tízbe: Halász János 187-szer, Fónagy János 184-szer, Rétvári Bence 165-ször szólalt fel.
A leghosszabban beszélő képviselők listáján Schiffer András mögött Gaudi-Nagy Tamás a második - aki a tavalyi több mint 22 óra után idén 16 és fél órát szónokolt -, míg a harmadik Göndör István és Z. Kárpát Dániel egyaránt 14 óra 23 perccel. Rajtuk kívül Rétvári Bence, az MSZP-s Józsa István, a jobbikos Novák Előd, Nyikos László és Staudt Gábor beszélt tíz óránál többet.
A frakcióvezetők közül az LMP képviselőcsoportját az év nagy részében vezető Jávor Benedek 56, a Lázár Jánost nyáron váltó fideszes Rogán Antal 53, Vona Gábor Jobbik-elnök 24, a KDNP-s Harrach Péter 18, a szocialista Mesterházy Attila 11 felszólalást jegyez.
Orbán Viktor miniszterelnök többször, de összességében kevesebbet beszélt idén az Országgyűlésben, mint tavaly. Míg 2011-ben 60-szor, összesen hat és fél órán át, addig idén 86-szor, összesen négy órán keresztül ismertette álláspontját.
Tizenkilenc képviselő - köztük tizenöt kormánypárti - a plenáris ülések egyikén sem szólalt meg idén. Szótlan maradt Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára - aki május végéig a kormányfő szóvivője volt -, továbbá három fideszes polgármester: Cserna Gábor dunaújvárosi, Kapus Krisztián kiskunfélegyházi és Koncz Ferenc szerencsi. Nem kért szót az ugyancsak fideszes Bányai Gábor, Daher Pierre, Karakó László, Lukács László és Pintér László sem.
Nem élt a rendes felszólalás lehetőségével Kövér László házelnök, aki azonban ülésvezetőként hallatta a hangját.
A parlament 2010 tavaszi megalakulása óta négy fideszes képviselő nem szólalt fel egyszer sem. Kubatov Gábor pártigazgató - egyben az FTC elnöke - 2006 óta tartó parlamenti pályafutása során eddig egyszer, 2007 áprilisában, napirend után, emelkedett szólásra. Meggyes Tamás korábbi esztergomi polgármester 2008 májusában, Molnár Ágnes, a fejlesztési tárca idén nyáron leköszönt államtitkára - aki jelenleg a soproni kórházat vezeti - 2009 májusában beszélt utoljára a Házban. A Fidesz-frakcióban a közlekedési szabályok átalakításáért felelős Bíró Márk első ciklusát tölti az Országgyűlésben, egyelőre szótlanul.
Nem úgy Vitányi Iván, a Demokratikus Koalíció (DK) tiszteletbeli elnöke, aki 1990 óta megszakítás nélkül tagja az Országgyűlésnek, a jelenlegi ciklusban viszont idén szólalt fel először: az Orbán-kormány kétéves tevékenységét értékelő vitanapon 38 másodpercben helyesbítette egy képviselőtársának Bibó Istvánról szóló állítását. Azt is megjegyezte: ifjúkorában jól ismerte a későbbi államminisztert.
Nála is szűkszavúbb volt Tiba István, Balmazújváros fideszes polgármestere, aki ez évi egyetlen felszólalásában 26 másodperc alatt ismertette az önkormányzati és területfejlesztési bizottság támogató véleményét a vagyontörvény módosításáról. Kettőjükön kívül még tízen vannak, akik idén csak egyszer fejtették ki nézetüket a parlamentben.
Az ellenzékiek közül a DK színeiben politizáló Oláh Lajos, a szintén független - korábban jobbikos - Pősze Lajos és Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója nem kért szót 2012-ben. Nem szólalt fel az ugyancsak jobbikos Suhajda Krisztián sem, de ő csak az utolsó decemberi ülésnapon tett esküt a mandátumát visszaadó Bödecs Barna helyett.
A 2010 májusa óta tartó ciklust összegezve is az LMP-s Schiffer András és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a legaktívabb. Előbbi több mint 56, utóbbi csaknem 54 órán át beszélt eddig, vagyis ketten együtt több mint négy és fél napon keresztül. A felszólalások számát tekintve is Schiffer András a rekorder: 739 alkalommal kért szót két és fél év alatt. mti

megosztás
hozzászólások
Hévíz SK női kézilabda csapata (1), sorkötelezett (1), jóga (1), tour de france (1), Eurovíziós Dalfesztivál (1), földrengés (2), homoszexualis (1), gazdasag (363), politika (37), kovács (1), kenyér (7), fájdalomambulancia (2), jaras (36), balatoni strandbelépő (1), Jazz Fiesta (2), facebook (15), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), munkaviszony (1), Németh Veronika (1), traffipax (4), Carbona (9), Varga Endre (4), alternatív gyógymód (1), Keszthely HUSZ (3), Palya Bea (1), Erdély (2), Benkő Lívia (1), tűzijáték (1), zene (23), Love your belly (2), Balatoni Szövetség (3), percdíj (1), nagyméret (1), téligumi (1), méregtelenítés (1), nyelvtanulás (3), Művészetek völgye (7), medve (1), minisztérium (7), vasárnapi pihenőnap (3), alkohol (4), munka (11), pszichoterápia (1), hotel mirage (1), Főügyészség (7), hó (4), Szent István ünnepe (3), Jemen (1), tavasz (1), LMP (4)