Sárgarépa: gyógyulásra és szépülésre

2011. március 03.
A sárgarépa ősidők óta az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldségfajtánk, nemcsak mint étel, hanem mint gyógyszer is ismert volt. Különösen szükségünk van rá a téli időszakban. Aktivizálja a szoptató kismamák tejtermelését, biztosítja a kisbaba fizikai és szellemi növekedését és a betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

A népi gyógyászatban antiszeptikus és gyulladásgátló hatásáért alkalmazzák. Frissen reszelt sárgarépát helyezve a test kisfokú gyulladt bőrfelületeire, égéseknél, fagyásoknál, fekélyeknél segít. Növeli a nemi potenciált. Normalizálja az anyagcserét, erősíti a látást, és csökkenti a vércukorszintet.
Egész évben jól tárolható, így mindig rendelkezésünkre áll. Minél többet fogyasszunk belőle nyersen, ugyanakkor kivételes tulajdonsága, hogy hőkezelve és konzerválva sem veszít a karotintartalmából. Ha a vitaminokra van szükségünk, nyersen fogyasszuk, a hőkezelt, főzött sárgarépát pedig alkalmazhatjuk gyomor-, máj- és lépbetegségeknél.
A sárgarépa gazdag vitaminokban, nyomelemekben, de különösen sok karotint tartalmaz, amely ismert A-vitamin-forrás. A mikroelemek közül fontos magas káliumtartalma, ezért hasznos a szív- és az érrendszeri betegségek megelőzésére sárgarépából készült ételeket és friss sárgarépalevet fogyasztani.
Szervezetünk építője és restaurátora a friss sárgarépalé! Fogyasztása különösen javasolt infarktus utáni időszakban, terhes és szoptató anyáknak, gyengült látás esetében. Jó, ha sárgarépalevet iszunk gyomorsavhiánynál, gyomornyálkahártya-gyulladásnál, és segít a vesehomok kiürítésében. Megszépül tőle bőrünk, hajunk és körmünk, fiatalít és ránctalanít. Ne főzzük és pasztőrözzük, mert ebben az esetben szervetlenné válik az élő nedű. A sárgarépalé ideális megtisztítója szervezetünknek. Különösen a májnak segít a pangó epét és mérgeket kiüríteni. Naponta 250–500 millilitert ihatunk belőle, mindig hígítsuk ugyanannyi vízzel, és egy kis szelet friss gyömbért is adhatunk hozzá. Rendkívül jó összetevője a zöldség-gyümölcs koktéloknak.

SÁRGARÉPA-KRÉMLEVES

  Kedves Olvasó!

A nyers sárgarépa ropogtatása közben bizonyára senkinek nem jut eszébe a borivás. Ha viszont be van illesztve egy szép ételsorba például az itt említett sárgarépa-krémleves, és magunknak vagy vendégeinknek akarunk egy kicsit ínyenckedni, akkor szerintem kitűnő választás a leveshez egy 2010-es szekszárdi rozé Dúzsi Tamás barátom pincéjéből. A bor jelen állapotában tartalmaz egy pár gramm maradék cukrot, s mivel a sárgarépa is egy kicsit édeskés, szép lesz a találkozás. A szóban forgó bornak frissek a savai, így az étvágyunk is fokozódik.

Jól hangzik ez a gyömbéres sárgarépa-saláta is. A gyömbér, a fokhagyma és a lime (zöldcitrom) izgalmas triót alkot a készítésnél. Frissen él bennem az emlék, a minap kóstoltam egy badacsonyi bort. 2009-es Sauvignon Blanc és olaszrizling házasítás a Domaine Edegger-birtokról. Nagyon szép íz-zamat, kicsit rizling, kicsit bodzás, kicsit citrusos, harmonikus savakkal. Szerintem kóstoljuk össze, pikáns lesz!

Egészségükre!

Pampetrics György
borkereskedő

Pampetrics Borkereskedés
8360 Keszthely,
Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551

Pampetrics Borkereskedés
8360 Keszthely,
Kossuth L. u. 18.

Hozzávalók: 2-3 nagy sárgarépa, 1-2 újhagyma vagy ennek megfelelő mennyiségű póréhagyma, 1 evőkanál növényi olaj, 1 szál kakukkfű, só, őrölt bors, petrezselyem zöldje vagy hagyma zöldje.
Felszeleteljük és az olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a sárgarépát (ügyeljünk arra, hogy a hőkezelés során ne forrósítsuk fel túlságosan az olajat – szoktassuk magunkat a 100 ºC körüli főzésre egészségünk érdekében! –, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a kakukkfűágacskát, és lassú tűzön 10 percig pároljuk. Mixerrel pürésítjük vagy átpasszírozzuk. Annyi vizet adunk hozzá, hogy kellőképpen sűrű legyen, és összeforraljuk – levesek, főzelékek készítésénél törekedjünk a lisztes habarás, illetve rántás elkerülésére –, csészében tálaljuk tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel vagy hagymazölddel megszórva. Egy fél narancs leve és némi bionarancshéj rendkívül frissítő ízt ad a levesünknek.

SÁRGARÉPA-SALÁTA FOKHAGYMAZÖLDDEL
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 2 evőkanál növényi olaj, 1 nagy csomag fokhagyma zöldje.
A sárgarépát lereszeljük, összekeverjük az olajjal, és egy salátástálba tesszük, a tetejét megszórjuk nagyon apróra vágott fokhagyma zöldjével.
Elkészítésével nem kell várnunk, amíg megjelenik a piacon az első új fokhagyma, mert egyszerűen nevelhetünk a konyhában a hajtásnak indult fokhagymagerezdekből, ha azokat héjastól állítva egy lapos tálba helyezzük, és kevés vizet öntünk alájuk. Egy hét múlva 10-12 centiméteres hajtásokat kapunk. Hasonlóképpen hajtathatunk hagymát is.

NAPRAFORGÓMAGOS SÁRGARÉPA-SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 2 evőkanál napraforgóolaj, 2 evőkanál tisztított napraforgómag, 1 teáskanál szójaszósz.
Egy serpenyőben világosra pirítjuk a napraforgómagot, hozzáadjuk a szójaszószt, és állandóan kevergetve addig pirítjuk, amíg megszárad. A sárgarépát minél finomabbra reszeljük, összekeverjük az olajjal, salátástálba halmozzuk, és megszórjuk a kihűlt magokkal.

GYÖMBÉRES SÁRGARÉPA-SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 4-5 gerezd fokhagyma, 5 mm-es szelet friss gyömbérgyökér lereszelve, pirospaprika (aki megeheti, annak lehet erős paprika), 1 kávéskanál őrölt koriander, 3 evőkanál növényi olaj, 2 evőkanál friss lime-lé (zöldcitrom), 1 teáskanál cukor.
A sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, és 10-15 percig állni hagyjuk. A fűszereket és az olajat összekeverjük, és ráöntjük a kifacsart sárgarépára, majd jól összedolgozzuk. Nehezen emészthető ételekhez ajánlom. A tetejét megszórhatjuk pirított szezámmaggal.
Meiszner Kati

FŐZŐTANFOLYAM!
Március 12-én, szombaton 15 órától 18 óráig:
A házi tészta készítése, gyúrt és kelt tészták.
Mesterfogások, ételkóstoló.

megosztás
hozzászólások
divat (4), Laky András (2), holdfogyatkozás (1), luxus (4), Tál Zoltán (2), Radnóti Miklós (1), Pappné Beke Judit (1), La Montanara (1), tűzoltó (32), korhaz (99), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), testkezelés (2), gasztronómia (5), alakformálás (6), sport (1085), étrend (4), szallas (39), vívás (1), Ács István (10), Balaton-átúszás (1), vitorlázás (37), kormánymegbízott (1), Happy Dixieland Band (8), regatta (2), idegenforgalmi adó (1), ökölvívás (2), lotus (1), szex (9), munkahely (8), Kertész Sándor (5), KDNP (1), Pampetrics Milán (2), ÉrtékTrend extra (7), Ferenc pápa (1), felmeres (10), Kovács Viktória (4), pünkösdi regatta (5), Balaton-part (10), Keszthelyi Táncpanoráma (7), transzfer (1), diákolimpia (1), repuloter (64), paleo (13), Kvarda Attila (25), Bogi (13), dunantul (23), autó (3), Use Unused (1), Clemens Zsófia (1), fájdalomambulancia (2)