Sajtótájékoztató a 2014. május 25. napjára kitűzött Európa Parlamenti képviselők választása tárgyban

2014. május 22.
Magyarország köztársasági elnöke 2014. március 8-án 2014. május 25. napjára tűzte ki az Európa Parlamenti képviselők választását.

A hazánkban 2004-ben lebonyolított EP választáson a részvételi arány 38,5 %-os volt, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség 12, a Magyar Szocialista Párt 9, a Szabad Demokraták Szövetsége 2, a Magyar Demokrata Fórum 1 képviselője kapott mandátumot a Magyarországot megillető 24 helyből, míg a 2009-ben megtartott választáson 36,31 %-os volt a részvételi arány, a FIDESZ-KDNP 14, az MSZP 4, a JOBBIK 3 az MDF pedig 1 mandátumot szerzett. Az Unió bővülése következtében a 2014-es EP választáson Magyarországnak 21 képviselő megválasztására van lehetősége.

Az EP választáson az ország egy választókerületet alkot, ezért valamennyi választópolgár azonos – az országgyűlési választás szavazólapjainál kisebb méretű - szavazólapot kap kézhez, amelyen 8 lista szerepel a Nemzeti Választási Bizottság által kisorsolt sorrendben. A fentiekre tekintettek minden választópolgár fehér színű borítékot kap és valamennyi szavazat a választás napján, helyben kerül megszámlálásra.
Az országgyűlési választástól eltérően az Európai Unió Magyarországon élő más tagállamának állampolgára 2014. május 9-ig kérhette, hogy Magyarországon, a magyar pártok által állított listákra szavazhasson. Magyar állampolgárként az Európai Unió más tagállamában élve (az ottani állampolgárság hiányában) is lehetőségük volt a választópolgároknak a külföldi lakóhelyük szerinti állam jogszabályai szerint kérni, hogy a külföldi lakóhelyük szerinti jelöltekre szavazhassanak az EP választáson. Ezen kérelmekről az egyes nemzetek választási irodái kölcsönösen tájékoztatták egymást a kettős szavazás lehetőségének kizárása érdekében.

Szavazni csak érvényes okmányokkal lehet, az értesítő tartalmazza ezek pontos megjelölését. A választópolgárok számára megküldött értesítő tartalmazza annak a szavazókörnek a címét is, amelyben a választópolgár szerepel, szavazni – amennyiben nem jelentkezett át és nem kért mozgóurnát – kizárólag ebben a szavazókörben tud.

Érvényesen szavazni a lista felett lévő körben elhelyezett két egymást metsző vonallal lehet: X vagy +. Érvénytelen az a szavazólap, amelyen több lista mellett szerepel a két egymást metsző vonal, amelyen nem szerepel érvényes szavazat, vagy ha a szavazólapon szavazatként olyan jelölést tettek, amely nem két egymást metsző vonal.

A választási szabályok értelmében nincsen kampánycsend, de a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méterem távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. A szavazás napján választási gyűlés nem tartható. E tilalmak megsértése esetén a kifogás benyújtására van lehetőség a területileg illetékes OEVB-hez.

Pillanatnyilag a megyében az átjelentkezési adatok az alábbiak szerint alakulnak, melyek a holnapi nap 16.00 óráig még változnak:
Zalaegerszeg OEVK-ban átjelentkezéssel szavazó 249 fő, átjelentkezéssel más OEVK-ban szavazó 512 fő
Keszthely OEVK-ban átjelentkezéssel szavazó 1012 fő, átjelentkezéssel más OEVK-ban szavazó 504 fő,
Nagykanizsa OEVK-ban átjelentkezéssel szavazó 242 fő, átjelentkezéssel más OEVK-ban szavazó 413 fő.  
A külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel időszaka már lezárult, a megyében élő választópolgárok közül 84-en kérték külképviseleti névjegyzékbe vételüket.  A legtöbb kérelem a következő települések választópolgáraitól érkezett: Zalaegerszeg (23), Nagykanizsa (18), Keszthely (18).

Az átjelentkezési kérelmek benyújtásának határideje 2014. május 23-án (pénteken) 16.00 órakor jár le. Mozgóurna iránti igény benyújtására a választás napján is lehetőség van du. 15.00 óráig. Ezen kérelmeket elektronikusan, vagy közvetlenül a szavazatszámláló bizottsághoz intézett kérelemmel lehet igényelni. Javasolt a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról letölthető formanyomtatványt alkalmazni, hogy valamennyi, a pozitív elbíráláshoz a jogszabályban felsorolt adat megadásra kerüljön.
A jelölő szervezetek által delegált SZSZB tagok száma a megyében 930 fő.
A részvételi adatokat az érdeklődők a www.valasztas.hu oldalon kísérhetik majd figyelemmel, reggel 7.00 órakor, ezt követően két óránként, utolsóként 18.30 órakor lesz napközbeni jelentés (összesen tehát 7 napközbeni jelentésre kerül sor, eggyel többször, mint az országgyűlési választás során).
Előzetes eredményről csak a választás napján 23.00 óra után jelenik majd meg hivatalos információ, miután valamennyi EU tagállamban – utolsóként Olaszországban - lezárul a szavazás. A választás országos eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg.
                                    
dr. Mester László

megosztás
hozzászólások
divat (4), Laky András (2), holdfogyatkozás (1), luxus (4), Tál Zoltán (2), Radnóti Miklós (1), Pappné Beke Judit (1), La Montanara (1), tűzoltó (32), korhaz (99), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), testkezelés (2), gasztronómia (5), alakformálás (6), sport (1085), étrend (4), szallas (39), vívás (1), Ács István (10), Balaton-átúszás (1), vitorlázás (37), kormánymegbízott (1), Happy Dixieland Band (8), regatta (2), idegenforgalmi adó (1), ökölvívás (2), lotus (1), szex (9), munkahely (8), Kertész Sándor (5), KDNP (1), Pampetrics Milán (2), ÉrtékTrend extra (7), Ferenc pápa (1), felmeres (10), Kovács Viktória (4), pünkösdi regatta (5), Balaton-part (10), Keszthelyi Táncpanoráma (7), transzfer (1), diákolimpia (1), repuloter (64), paleo (13), Kvarda Attila (25), Bogi (13), dunantul (23), autó (3), Use Unused (1), Clemens Zsófia (1), fájdalomambulancia (2)